Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bruxelles – Săptămâna Regiunilor. Liderii europeni: “Fără coeziune, UE dispare”

Coeziunea și solidaritatea în interiorul UE reprezintă cheia depășirii crizelor prezente (război, inflație, energie sau pandemie), susțin liderii europeni.
Ceremonia de deschidere s-a ținut la Parlamentul European | Foto: EWRC, TB

Coeziunea și solidaritatea în interiorul UE reprezintă cheia depășirii crizelor (război, inflație, energie sau pandemie), susțin liderii europeni. Aceștia au participat la deschiderea oficială a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor (EWRC).

Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme:

  • Ne confruntăm cu un val de provocări: criza energiei, prețurile foarte mari, războiul din Ucraina, pandemia.
  • Trebuie să credem în coeziune la nivelul UE, altfel ne vom confrunta cu un dezastru în Europa.
  • Multe dintre regiuni de pe continentul nostru au probleme cu depopularea, îmbătrânirea, lipsa condițiilor bune de viață – în mediul rural.
  • E necesar să ne gândim și la ce va fi după acest război, deoarece Ucraina va trebui să facă față unei crize acute a forței de muncă.
  • Regiunile de la granița cu Ucraina sunt cele mai afectate din Europa; la rândul pot intra în colaps dacă nu luăm măsuri.
  • Nu trebuie să stăm și să așteptăm să vedem dacă se concretizează amenințările de recesiune, ci să fim pregătiți din timp, să avem reziliență, să fim solidari, puternici și inteligenți.
  • Să ne concentrăm asupra soluțiilor în criza energetică. În timpul vizitei mele în România, în Alba și Hunedoara, am întâlnit spitale care și-au redus facturile la energie cu 30-40%.
  • În România există preocupare spre descentralizare, spre reforme administrative. În Valea Jiului am sesizat o energie locală pozitivă deosebită în a materializa proiecte pe bani europeni.
  • Autostrăzile din România sunt greu de implementat; proiecte de acest gen presupun documentații, proceduri multe. De aceea e mai bine să fie direcționate pe fondurile de coeziune, cu posibilitatea de prelungire în timp a proiectelor, față de programe precum PNRR, unde acest lucru nu va fi posibil.

      Coeziunea și solidaritatea în interiorul UE reprezintă cheia depășirii crizelor prezente (război, inflație, energie sau pandemie), susțin liderii europeni.

Vasco Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR):

  • Suntem conștienți că avem provocări peste provocări (război, energie, inflație, pandemie), că există toate aceste urgențe, dar să nu uităm rolul fundamental al Comisiei Europene (CE): investițiile pe termen lung pentru ca regiunile, orașele noastre să depășească șocul viitorului. Excepționalul să nu devină noul normal.
  • Fondurile de coeziune sunt mai ușor de folosit pentru tranziția energetică, la care nu putem avea un răspuns rapid.
  • Să existe o flexibilitate din partea CE pentru a stabili instrumentele necesare pentru ca zonele apropiate de conflictul din Ucraina să facă față noilor provocări deoarece ele se află în prima linie a frontului. Să extindem solidaritatea cu Ucraina, să le arătăm ucrainenilor că nu sunt singuri.

Coeziunea și solidaritatea în interiorul UE reprezintă cheia depășirii crizelor prezente (război, inflație, energie sau pandemie), susțin liderii europeni.

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European:

  • Deschiderea EWRC trebuia să fie o bucurie, din păcate e o zi tristă. Ceea ce se întâmplă în Kiev este dezgustător. Arată lumii, din nou, regimul cu care ne confruntăm: unul care țintește fără discriminare care face să plouă cu teroare și cu moarte asupra copiilor. Acest lucru este criminal. Ucraina va câștiga. Europa nu se va uita în altă parte.
  • Singura rampă de ieșire pe care Kremlinul ar trebui să o caute este să iasă din Ucraina. Rusia va fi trasă la răspundere pentru aceste crime.
  • Fără rolul activ al regiunilor și orașelor nu am fi reușit să ținem în frâu pandemia sau problema refugiaților. Europa este ceea ce e acum prin reprezentarea regională; așa am ajuns și eu pentru prima oară la Bruxelles. Este bine că au fost invitați și mulți copii, tineri la această ceremonie fiindcă pot vedea cum se iau decizii la nivel european, cum se alocă bugete.Coeziunea și solidaritatea în interiorul UE reprezintă cheia depășirii crizelor prezente (război, inflație, energie sau pandemie), susțin liderii europeni. Aceștia au participat la deschiderea oficială a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor (EURW).

Emil Boc, președintele Comisiei pentru buget și coeziune a CoR

  • Costul dispariției coeziunii este costul dispariției Europei. Piața unică nu poate asigura singură o dezvoltare echilibrată a UE. Avem nevoie de politica de coeziune pentru a face o dezvoltare echilibrată în Europa. E obligatoriu să evităm fragmentarea politicii de coeziune.
  • Suntem în întârziere cu exercițiul financiar 2021-2027. Așteptăm să lucrăm cu organismele europene pentru simplificare și flexibilizare, pentru a face diferența pe teren cu privire la implementarea fondurilor UE. Cetățenii să vadă rezultate concrete la firul ierbii.
  • Trebuie să avem o calitate înaltă a vieții în toate colțurile Europei, să ne ținem talentele acasă și să limităm exodul creierelor.
  • Să nu ne mai batem cu pumnul în piept, noi, reprezentanții autorităților locale, atunci când ajungem acasă, că noi am realizat proiectele, ci să menționăm că le facem din fonduri europene.
  • Cu banii europeni Clujul a reușit să se ridice, încât oferă acum o calitate a vieții dintre cele mai înalte din Europa Centrală și de Est.
  • Avem războaie în Ucraina, în lume, dar Europa este un exemplu de succes. Totuși, să nu uităm că libertatea are un preț, că trebuie să o păstrăm, dar acest lucru nu vine de la sine. E ca și mersul pe bicicletă: dacă nu pedalezi încontinuu, vei cădea.
  • UE a devenit o piață unică, un avantaj mare, avem roaming la aceleași prețuri, telefoane inteligente, lucruri pe care nu le aveau înaintașii noștri, însă este o unitate în diversitate. Eu mă mândresc că sunt, în același timp, transilvănean, român și european.

EWRC este cel mai mare eveniment anual de la Bruxelles dedicat politicii de coeziune. Acesta a devenit o platformă unică de comunicare și relaționare, reunind regiuni și orașe din întreaga Europă, inclusiv politicieni, administratori, experți și cadre universitare. EWRC a contribuit, în mare măsură, la promovarea învățării politicilor și a schimbului de bune practici. În 2021, cea de-a doua ediție digitală, a atins un record de 18.000 de participanți înregistrați și 300 de sesiuni, implicând 590 de parteneri. Această ediție va oferi ocazia de a dezbate, menținând comunitățile conectate, făcând schimb de bune practici și idei între parteneri și participanți, patru teme: tranziția ecologică, coeziunea teritorială, tranziția digitală, responsabilizarea tinerilor.

Călin POENARU, Bruxelles

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Grupul Knauf va investi în România peste 200 milioane de euro

Articolul următor

FOTO: Bogdan BoB Rădulescu va fi gazda târgului neconvențional Noaptea Companiilor. Joi, 13

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share