Lansarea Asociației „Bihoreni în Lume” a fost marcată sâmbătă, 15 octombrie, printr-o conferință de presă găzduită la sediul Primăriei Oradea.
Beneficiind de sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și al Consiliului Județean Bihor ca instituții partenere, asociația prezidată de ambasadorul României în Spania, Excelența Sa, George Bologan își propune să susțină proiectele de promovare ale Bihorului și de strângere a legăturilor bihorenilor din Diaspora cu județul de origine. Lângă ambasadorul Bologan, au luat loc directorul Muzeului Țării Crișurilor, profesorul Gabriel Moisa, avocatul Laviniu Domocoș și jurnalistul Octavian Haragoș – secretar general al asociației.
Activitatea asociației se va articula în acțiuni concrete de solidaritate, asistență socială/umanitară și de promovare a activităților care au ca scop coeziunea persoanelor ce provin din același areal geografic, respectiv îmbunătățirea condițiilor sociale, economice și culturale ale bihorenilor de pretutindeni.
Motivația inițiatorilor
„Aș vrea să îl citez pe Mihai Șora, care a copilărit în Bihor, a rămas mișcat de copilăria pe care a avut-o și pe care îl citez: «Dealurile și pășunile copilăriei mele au rămas tefere, chiar dacă au dispărut casele de lemn, iar prunii și cireșii nu mai sunt aceiași (…)». În momentul în care te întorci acasă, mereu regăsești ceva – regăsirea sinelui, care este un act important, pentru a ne găsi inclusiv un echilibru interior. Întotdeauna, combustia de care avem nevoie o regăsim acolo unde am respirat aerul curat al copilăriei, acolo unde am reușit să învățăm ceea ce părintele Nicolae Steinhardt numea «meseria de a fi om în lume»”, a subliniat ambasadorul George Bologan.
Congresul bihorenilor – obiectiv pentru 2023
Asociația „Bihoreni în Lume” își propune ca în luna mai a anului viitor să organizeze la Oradea un Congres al bihorenilor de pretutindeni, organizat pe diferite tematici și paneluri, în funcție de specializarea persoanelor care vor fi invitate să participe la acest eveniment, ce va fi organizat în premieră.
Vulcan, Gojdu sau Ady – premii ale asociației
De asemenea, în perioada următoare, asociația își propune să acorde câteva premii, pentru stimularea excelenței, în mai multe domenii de activitate. Astfel, se vor constitui premii precum cel care poartă numele lui Iosif Vulcan – pentru promovarea județului în străinătate, Emanuil Gojdu – știință, educație sau cel care va purta numele lui Ady Endre și care va sublinia, încă o dată, faptul că activitatea Asociației „Bihoreni în Lume” se adresează tuturor bihorenilor, indiferent de etnie, religie, condiție socială sau de orientările politice și culturale. De altfel, prezent la evenimentul de lansare al asociației, primarul Oradiei, Florin Birta, a ținut să sublinieze și să salute tocmai acest caracter universal pe care și-l asumă asociația, asigurându-i pe inițiatori de întregul sprijin al municipalității orădene.
„Ne dorim ca prin activitatea acestei asociații să îi putem atrage pe cât mai mulți orădeni și bihoreni din Diaspora să se întoarcă acasă. De aceea, această asociație vine ca o mănușă pentru ceea ce ne dorim noi, autoritățile locale”, a precizat primarul Florin Birta. Edilul-șef al orașului și-a exprimat încrederea că mii de bihoreni din străinătate vor activa pe platforma online ce va fi pusă la dispoziție de către Asociația „Bihoreni în Lume”, în perioada următoare. „Cred că această asociație va fi una simbol pentru județul Bihor”, a conchis primarul Florin Birta.
Prezent la evenimentul de lansare, vicepreședintele Consiliului Județean, Călin Gal, i-a asigurat pe inițiatori de susținerea pe care Consiliul Județean, cu atât mai mult cu cât, a arătat Gal, CJ Bihor este direct responsabil de dezvoltarea și promovarea județului Bihor. „Trebuie să promovăm valorile județului Bihor, ale orașului Oradea și, de aceea, avem nevoie de toată spuma din zona de reprezentare, inclusiv din străinătate”, a declarat vicepreședintele Gal.
Regiunea italiană Trento – sursă de inspirație
Secretar general al asociației, jurnalistul Octavian Haragoș a dezvăluit faptul că inițiativa constituirii asociației bihorene s-a inspirat din Asociația Trentinilor în Lume, Trento fiind, precum Bihorul, o regiune interetnică, bogată în multiculturalitate.
„Cei din Trento au reușit să facă un tezaur din această bogăție culturală. Chiar mai mult, au reușit să exporte această bogație pe care o au și care li s-a întors, deoarece au reușit să aducă laolaltă într-o singură platformă persoane cu rădăcini în Trento și care erau împrăștiate în lumea largă. Persoane care ulterior și-au adus aportul la multiple inițiative care au făcut, printre altele, ca aceste persoane să fie interconectate. Astfel s-au născut inițative, proiecte punctuale, din care a avut de câștigat întreaga comunitate. Ceva asemănător ne dorim să facem, la rândul nostru”, a precizat Octavian Haragoș.
Președinte al asociației, ambasadorul George Bologan a subliniat că pentru orice persoană este foarte important să aibă curajul de a se implica, pentru a-și găsi menirea în cadrul societății.
„Dacă doar stăm într-o sufragerie și bolborosim toată ziua, niciodată nu o să reușim să facem ceva. Și, ceea ce este mai important, să întărești și să întreții sentimentul de comunitate. Pentru că aportul pe care îl poate oduce o persoană în univers este mult prea nesemnificativ, comparativ cu aportul pe care îl poate aduce o comunitate. Chiar dacă oamenii, în general, sunt interesați de sine, nu putem fi fericiți decât dacă ne gândim, înainte de orice, la binele celorlalți”, a declarat George Bologan.