Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Săptămâna Europeană a Regiunilor. Cum își pregătesc belgienii lucrătorii viitorului

Transilvania Business a vizitat, cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor (EUWR), Centrul de Competențe Forem Environment, din orașul belgian Mons
Viitorii experți în economie circulară sunt învățați să folosească pe scară largă materiale nepoluante | Foto: TB

Reciclator de aparate de uz casnic, consilier de energie regenerabilă, manager de recuperare a deșeurilor, consultant în decontaminarea solului sunt doar câteva dintre aceste meserii.

Transilvania Business a vizitat, cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor (EWRC), Centrul de Competențe FOREM Environment, din orașul belgian Mons, pentru a vedea ce măsuri de contracarare se iau, într-o țară din Vestul Europei, pentru soluționarea crizei energetice și a celei climatice, care devin tot mai acute.

“Există două tipuri de economii, cea liniară, care nu pune mare preț pe durata de viață a unui produs care astfel ajunge la o distrugere rapidă, și cea circulară, interesată ca produsul să aibă o durată de viață cât mai lungă. Prin economia circulară păstrăm valoarea obiectului și îl reintegrăm. Este conceptul pe care îl predăm studenților, într-un curs de șase luni, ce vizează managementul în economia circulară, care va genera o piață nouă, cu valori aparte.

De exemplu, deșeurile din agricultură se pot transforma în fibre folosite la izolarea mult mai eficientă și nepoluantă a locuințelor față de materialele actuale, pline de substanțe chimice care provoacă numeroase boli. E drept că materialele ecologice sunt mai scumpe, dar se vor ieftini pe măsură ce materialele prietenoase cu mediul vor începe să fie folosite pe scară largă”, se arată convins Manu Mengoni, trainer în economie circulară la FOREM.

Transilvania Business a vizitat, cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, Centrul de Competențe FOREM Environment, din orașul belgian Mons.

Magazine cu aparatură electronică reciclată

O altă linie de formare de la centrul de excelență de lângă Bruxelles o reprezintă reciclarea aparaturii de uz casnic. “Aparatura veche este adusă aici de la diverse magazine. În prima fază sunt separate, în containere speciale, cartonul, lemnul, plasticul dur, hârtia, metalul, majoritatea fiind reciclate. Mașinile de spălat sunt recondiționate, apoi revândute în magazinele noastre din zonă. Noi însă vrem să eliminăm mentalitatea de magazin second-hand.

Prețurile pe care le practicăm sunt sub jumătate din cel al unei aparat nou. Produsele reciclate sunt cumpărate în special de către oameni cu venituri mai mici. Toate produsele au certificat de garanție. La fel se întâmplă cu mobila veche pe care o transformăm, prin remodelare, în una modernă. Trăim o criză economică, recunoaștem acest lucru, dar aceasta este și o oportunitate”, explică Christophe Miot, director al centrului socio-profesional de inserție Le Plein Air. Cursanții sunt în general șomeri sau oameni care vor să se reorienteze profesional.

Transilvania Business a vizitat, cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, Centrul de Competențe FOREM Environment, din orașul belgian Mons. Transilvania Business a vizitat, cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, Centrul de Competențe FOREM Environment, din orașul belgian Mons. Transilvania Business a vizitat, cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, Centrul de Competențe FOREM Environment, din orașul belgian Mons.

Vor produce boilere pe hidrogen

Direcția energie regenerabilă, a treia spre care s-a orientat FOREM, are rezervată o hală unde traineri precum Thomas Baudson sau Damien Gomree îi instruiesc pe cursanți în meserii precum tehnician de încălzire, ventilație aer condiționat; consilier în domeniul energiei regenerabile; consilier energetic industrial sau terțiar. Aici se fabrică panouri fotovoltaice, aparate de încălzit pe lemn sau pelete, pompe de căldură, iar în curând, boilere pe hidrogen. “Nu putem să dăm un verdict clar asupra celei mai bune tehnologii de încălzire sau apă caldă, mai degrabă sfătuim consumatorii să aibă surse diversificate”, ne spun experții de la FOREM.

O a patra direcție care se conturează, de data aceasta în locația de la Froyennes, este cea a tehnologiilor inteligente (gestionarea rețelelor inteligente; control și eficientizare energetică; gestionarea fibrelor optice). De anul viitor apar cursuri de formare pentru tehnicieni polivalenți în energii regenerabile (capabili să instaleze și să întrețină tehnologiile ce fac locuințe independente de combustibilii fosili) și pentru consilieri în astfel de energii (oferă consultanță și proiectare de sisteme energetice complexe care utilizează mai multe surse de energie regenerabilă). În total, sunt programate 30.000 de ore de formare în domeniul surselor regenerabile de energie pentru 2023.

Transilvania Business a vizitat, cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, Centrul de Competențe FOREM Environment, din orașul belgian Mons. Transilvania Business a vizitat, cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, Centrul de Competențe FOREM Environment, din orașul belgian Mons.

Model european promovat la nivel global

Centrele de excelență profesionale (CEP) din Valonia sunt instrumente dedicate inovației și găzduiesc experți care contribuie la formarea lucrătorilor viitorului. Datorită tehnologiei și infrastructurii de ultimă generație, oferă formare și informații, sensibilizează publicul și contribuie la sprijinirea competitivității întreprinderilor. FOREM este un centru acreditat de certificare a competențelor ce eliberează atestate pentru tehnicieni în refrigerare și reciclatori generali. Rețeaua are două centre, în localitățile Mons și Froyennes, Regiunea Valonia.

Aceste CEP sprijină competitivitatea întreprinderilor prin infrastructura lor avansată și prin ancorarea lor în centre de dezvoltare economică. Modelul este promovat, în prezent, de către Comisia Europeană ca un punct de referință de nivel mondial pentru dezvoltarea competențelor în domenii specifice, atât pentru formarea inițială a tinerilor, cât și pentru dezvoltarea și reconversia profesională a adulților.

Transilvania Business a vizitat, cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, Centrul de Competențe FOREM Environment, din orașul belgian Mons.

Hub-uri pentru tehnologie inteligentă

Sunt 23 de astfel de CEP, în 50 de locații din Valonia, iar FOREM supervizează coordonarea rețelei. Obiectivul principal este formarea profesională a diferitelor grupuri: persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, ucenici, studenți, lucrători, profesori. Oferta lor de formare răspunde așteptărilor reale ale sectoarelor relevante, anticipând, în același timp, nevoile viitoare prin abordări prospective.

Domeniile pe care le acoperă sunt agri-food, transport și logistică, mediu și dezvoltare durabilă, spațiu și aeronautică, turism, construcții – lemn, chimie și biotehnologie, industria auto, industrii culturale și creative, management și comerț, tehnologia informației și comunicații.

Pe lângă formarea profesională, CEP din Valonia sunt hub-uri pentru tehnologie inteligentă și creșterea gradului de conștientizare în privința locurilor de muncă actuale și viitoare. Metodele de predare sunt inovatoare (învățământ la distanță, învățare independentă asistată, laboratoare de învățare). Formarea are legătură cu nevoile întreprinderilor și industriilor, fiind în concordanță cu mediul socio-economic în care se află. Un alt obiectiv îl reprezintă dezvoltarea sinergii între astfel de centre din Belgia și Europa.

Transilvania Business a vizitat, cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, Centrul de Competențe FOREM Environment, din orașul belgian Mons.

Jumătate din investiție, din bugetul regiunii

FOREM a fost înființat acum 20 de ani și s-a concretizat printr-un parteneriat public-privat, cu o finanțare mixtă de 6,3 milioane de euro. Din această sumă, 3,3 milioane de euro au venit din fonduri europene, iar 3 milioane, de la Regiunea Valonia. Banii au fost folosiți pentru construirea și dezvoltarea centrului din Mons, dar și pentru achiziționarea de echipament necesar instruirii. S-au adaugat 1,1 milioane de euro din Fondul Social European, în perioada 2007-2020, pentru dezvoltarea și consolidarea modulelor de curs.

Centrul găzduiește anual 1.300 de cursanți, care cumulează, în medie, 30.000 de ore de pregătire, destinate în special energiilor regenerabile. “Statisticile au relevat că 42% dintre cei 214.646 de oameni aflați în căutarea unui loc de muncă în regiune erau subcalificați. De aceea este esențial să îi instruim. Regiunea noastră se poate baza acum pe 49 de astfel de centre, dintre care 23 sunt de excelență, un asemenea centru putând avea mai multe locații de curs”, conform administrației din Valonia.

Transilvania Business a vizitat, cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, Centrul de Competențe FOREM Environment, din orașul belgian Mons.

MONS

Orașul francofon din Valonia este reședința Provinciei Hainaut. Are 91.100 de locuitori și 146 km2. Localitatea fortificată a intrat, pe rând, sub stăpânire britanică, germană și canadiană. Revoluția industrială și exploatarea cărbunelui au făcut din Mons un centru al industriei grele. În 1830, Belgia și-a câștigat independența și a demontat fortificațiile, permițând crearea de bulevarde și proiecte urbane. Este acum un important oraș universitar și centru comercial. Piața principală găzduiește multe cafenele și restaurante, primăria și clopotnița. Orașul belgian a fost desemnat drept Capitală Europeană a Culturii în 2015.

VALONIA

Este una dintre cele trei regiuni ale Belgiei (alături de Flandra și Capitala Bruxelles), fiind subdivizată în provinciile Hainaut, Liege, Brabantul Valon, Namur și Luxemburg). Regiunea concentrează 3,5 milioane de locuitori, reședința sa fiind Namur. Revoluția industrială din sec. XIX s-a tradus în dezvoltarea puternică a regiunilor minieră și metalurgică din Liege și Charleroi. Declinul industriei metalurgice și politicile economice mai liberale din Flandra au deplasat apoi centrul economic al Belgiei spre nord.

 

Călin POENARU, Mons

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
REPowerEU

Ministrul Boloș a solicitat Comisiei Europene schimbări în atribuirea fondurilor pentru România

Articolul următor

S-a lansat Asociația „Bihoreni în Lume”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share