Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Analiștii eToro: prețurile imobiliarelor, în creștere, criptomonedele, în interval de preț restrâns

Economiștii Bogdan Maioreanu și Simon Peters au analizat felul în care a evoluat piața în sectoarele imobiliar și criptomonede.

Economiștii Bogdan Maioreanu și Simon Peters au analizat felul în care a evoluat piața în sectoarele imobiliar și criptomonede.

Bogdan Maioreanu: “Prețurile imobiliarelor în Europa au crescut în ciuda urcării dobânzilor”

“Inflația ridicată, care reduce puterea de cumpărare, precum și creșterea costurilor de finanțare fac ca achiziționarea de bunuri imobiliare să fie din ce în ce mai dificilă pentru populație. Ratele creditelor sunt în creștere din cauza majorării dobânzilor și tind să descurajeze investitorii să cumpere proprietăți. Dar piața imobiliară pare să fie încă departe de implozie.

Prețurile locuințelor din România au crescut în medie cu 8,5% în al doilea trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021. Această creștere este mai mică decât media Uniunii Europene, care se apropie de 10%, și este mai mică decât rata anuală a inflației care a fost de aproximativ 15%. Din luna mai a acestui an, prețurile pe metru pătrat în România și-au oprit creșterea și au pierdut 2,6%.

Creșterea prețului locuințelor din România se situează în intervalul de creștere de 27,4% din Estonia și în cel de 2% din Cipru. În regiunea noastră, Cehia înregistrează cea mai mare creștere anuală cu 23,1%, urmată de Ungaria 22,8%, Slovacia 16,6%, Bulgaria 14,6% și Polonia 12,4%. În Europa de Vest, în ultimele 12 luni, prețurile locuințelor din Germania au crescut cu puțin peste 10%, Franța cu 7,1% și Italia cu 5,2%.

Sondaj în rândul investitorilor români

Majoritatea (78%) investitorilor români care au răspuns la ultimul sondaj eToro Retail Investor Beat nu sunt deosebit de încrezători în economia românească. Procentul investitorilor care nu se arată încrezători în piața imobiliară locală este mai mic, respectiv 64%, dar e în creștere față de nivelul de 50,2% de acum trei luni.

În timp ce toate aceste creșteri de prețuri fac ca situația de pe piața imobiliară să pară pozitivă, ultimul raport Eurostat din trimestrul al doilea al 2022 arată că în ultimele 12 luni, în 9 țări europene din cele 14 incluse, numărul tranzacțiilor de vânzare a scăzut. În 5 țări, numărul tranzacțiilor de locuințe a crescut: Cipru (+34,0 %), Bulgaria (+26,8 %), Spania (+13,4 %), Portugalia (+8,7 %) și Irlanda (+0,5 %).

Din zona noastră, în raport avem Ungaria, care înregistrează o scădere de 2% în timp ce raportul arată una dintre cele mai mari creșteri de prețuri din Europa, precum și Bulgaria, care prezintă creșteri ale numărului de tranzacții imobiliare și ale prețurilor. Austria are o scădere de 15% de la an la an a numărului de vânzări, cu o creștere de 12% a prețurilor.

Cum evoluează piața germană

În Germania, potrivit unui studiu, vânzările în imobiliare vor scădea în acest an pentru prima dată de la criza financiară și economică globală din 2009. După un an record în 2021, condițiile de pe piață s-au schimbat, potrivit unei noi analize a Institutului Gewos. În consecință, vânzările de apartamente, case, imobile comerciale și terenuri ar trebui să scadă cu șapte procente în acest an.

Deși de la an la an asistăm la o creștere a prețurilor cu 10%, începând cu luna iulie a acestui an prețurile au început să scadă. Cu toate acestea, pentru anul viitor Gewos prevede o încetinire la 3% a creșterii prețurilor și nu o scădere. Presiunea asupra pieței imobiliare germane rămâne ridicată din cauza imigrației puternice și pentru că noile construcții se opresc din cauza costurilor ridicate de construire și scumpirii creditelor.

În România, potrivit ultimului raport, în luna august volumul construcțiilor pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu peste 1% față de aceeași lună a anului trecut. Dar de la începutul anului a crescut cu 6%. Creditele pentru achiziția de locuințe au crescut în fiecare trimestru începând din T3 2021, datele BNR pentru luna august arătând o scădere ușoară față de luna anterioară, însă o creștere cu 9,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele conturează un tablou complicat pentru piața imobiliară pentru următoarea perioadă”.

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

 

Simon Peters, analistul platformei de investiții eToro pentru piața criptoactivelor: “Cripto se tranzacționează pe un interval de preț restrâns”

“Criptoactivele au fost tranzacționate într-un interval restrâns săptămâna trecută, investitorii fiind atenți la evenimentele de pe piețe și la evoluțiile macroeconomice. Există un sentiment tot mai mare de așteptare a unei schimbări în rândul observatorilor pieței cripto, deoarece prețurile se mențin ferme de mai multe săptămâni.

Bitcoin a început săptămâna în jurul valorii de 19.000 de dolari și a înregistrat un vârf de peste 19.400 de dolari la începutul săptămânii. Vineri, prețul s-a prăbușit sub 18.600 de dolari, după ce au fost raportate noi presiuni de majorare a ratei dobânzii din partea Fed, dar apoi și-a revenit puternic pentru a ajunge la peste 19.400 de dolari în weekend. BTC se tranzacționează în prezent în jurul valorii de 19.150 dolari în această dimineață.

Între timp, ETH se tranzacționează într-un interval de preț la fel de restrâns. Criptoactivul a început săptămâna sub 1.300 de dolari, coborând vineri sub 1.250 de dolari, înainte de a crește la peste 1.350 de dolari în weekend. În prezent, se tranzacționează în jurul valorii de 1.330 dolari.

Sunak, favorit ca premier al Marii Britanii

Rishi Sunak, cunoscut pentru pozițiile sale pro-cripto, ar putea deveni premierul Regatului Unit, în timp ce guvernul își extinde propunerile privind criptoactivele. Ministrul pentru Servicii Financiare și City, Andrew Griffith, a adus amendamente la proiectul de lege privind serviciile și piețele financiare care extind sfera de reglementare în ceea ce privește cripto în Marea Britanie, în timp ce Rishi Sunak, care este pro-cripto, pare pregătit să devină prim-ministru.

Rishi Sunak a fost rezonabil de deschis față de piață în perioada în care a fost cancelar, ceea ce, în cele din urmă, ne-a condus acolo unde ne aflăm acum în ceea ce privește progresele în materie de reglementare, cu un accent deosebit pe reglementările privind stablecoin. Dacă Sunak câștigă astăzi cursa  pentru a deveni prim-ministru, ar putea fi o zi cu vești bune pentru sectorul cripto din Marea Britanie.

În ciuda instabilității de la vârful guvernului britanic, se lucrează în continuare la articole de legislație care ar putea avea un efect crucial asupra sectorului cripto din Regatul Unit. Adăugarea unui text la proiectul de lege privind serviciile și piețele financiare ar putea extinde autoritatea acestuia pentru a include un domeniu de aplicare mult mai larg privind activele digitale, comparativ cu concentrarea sa actuală asupra stablecoins. Aceasta este o evoluție pozitivă. În UE, afacerile cripto au primit o clarificare extrem de necesară cu privire la direcția de urmat în ceea ce privește supravegherea reglementară de către MiCa.

Fidelity lansează tranzacționarea ETH

Manager-ul de active Fidelity implementează capabilități de investiții în ETH pentru clienții săi instituționali. La puțin peste o lună de la actualizarea “The Merge”, nivelurile de preț ale ETH sunt în mare parte dezamăgitoare datorită condițiilor macroeconomice dificile, în ciuda unor victorii clare ca urmare a schimbării.

Fidelity, care gestionează active în valoare de 4,5 trilioane de dolari, oferă deja bitcoin clienților instituționali. Ceea ce am văzut în 2022 este că aceste criptoactive majore se corelează mult mai strâns cu acțiunile. Acest lucru se explică în mare parte prin creșterea implicării instituționale în cripto. Aceste instituții iau, în linii mari, decizii de risc similare pentru BTC și ETH, așa cum ar putea face pentru Apple, Alphabet sau Amazon.

Deși nu este probabil ca oferta Fidelity pentru instituții să mute imediat cadranul pe ETH, este o altă piesă de domino care cade în lanț. Marii furnizori financiari sunt mai mult ca niciodată pregătiți să ofere criptoactive investitorilor instituționali ca o clasă de active alternativă. Fidelity este probabil unul dintre liderii din acest spațiu, dar cu timpul, mai multe companii similare îi vor călca pe urme.

Casă vândută ca NFT în Carolina de Sud

O casă din statul american Carolina de Sud a fost vândută ca NFT, o evoluție notabilă în domeniul în continuă expansiune al NFT-urilor. Episodul subliniază una dintre utilizările potențialele cheie ale acestei tehnologii, mult dincolo de arta desenului animat digital, pentru care este mult caricaturizată.

Proprietatea a fost vândută pentru 175.000 de dolari și a fost organizată de divizia Web3 a companiei imobiliare Roofstock. Vânzarea ilustrează o schimbare puternică și revoluționară în modul în care conferim proprietatea asupra bunurilor din lumea reală.

Drepturile de proprietate reprezintă unul dintre fundamentele democrațiilor. Procesul de cumpărare și vânzare a unor bunuri masive, cum ar fi casele, este lent din cauza procedurilor juridice de transfer a proprietății de la o persoană la alta.

Dacă acest proces poate fi digitalizat și dacă proprietatea poate fi verificată prin intermediul blockchain, atunci acest lucru are un potențial enorm de reorganizare a modului în care cumpărăm, vindem și deținem practic orice lucru care valorează o sumă importantă de bani”.

eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Este o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Printre societățile de distribuție cu cele mai substanțiale afaceri, în 2021, se numără M. Tabac, Amigo & Intercost (ambele din județul Harghita), Punctual Comimpex (Cluj).

Trei companii din Harghita și Cluj, în topul național al distribuitorilor

Articolul următor
HTEC Group, companie globală de servicii de tehnologie, consultanță și software, cu sediul în San Francisco, va participa la Codecamp

HTEC își deschide birou în Cluj Business Campus. Timișoara și Iași, pe listă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share