Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Spiritul antreprenorial feminin, premiat de Corteva la Gala TalentA

Gala TalentA 2022 a fost găzduită vineri, 21 octombrie, de către Crowne Plaza Hotel, din București.

Compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă Corteva Agriscience și-a desemnat câștigătorii concursului de proiecte de agricultură pentru femei din cadrul programului de granturi educaționale TalentA 2022.

Gala TalentA 2022 a fost găzduită vineri, 21 octombrie, de către Crowne Plaza Hotel, din București. Evenimentul a stat sub auspiciile Zilei Internaționale a Femeilor din Mediul Rural. În acest an, tema a fost ”Femeile din mediul rural se confruntă cu criza globală a costului vieții”.

„Programul TalentA este unul esențial pentru noi prin care dorim să continuăm să promovăm femei talentate în domeniul nostru, să le sprijinim pe parcursul drumului lor astfel  încât ele să obțină cele mai bune rezultate în ceea ce fac. Corteva pune accent pe incluziune, diversitate și echitate, și facem tot ce putem pentru a promova aceste lucruri.

Desigur, mai sunt multe de făcut, însă sunt convinsă că acest program în România, cu ajutorul altor programe din regiune vom reuși să avem succes”, a fost mesajul transmis în deschiderea evenimentului de Monica Sorribas, Corteva Agriscience Marketing Leader, Europa Centrală și de Est.

Gala TalentA 2022 a fost găzduită vineri, 21 octombrie, de către Crowne Plaza Hotel, din București.

Noutățile Corteva pentru 2023

Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience pentru România și Republica Moldova, a punctat câteva din noutățile ce urmează a fi lansate în cursul anului viitor de către companie. „Astăzi în România și nu numai, Corteva este lider în foarte foarte multe segmente de piață. Unul din cele mai importante este segmentul de erbicide la păioase, unde companie deține cele mai avansate molecule la nivel mondial.

Din punctul de vedere al performanțelor, oferta Corteva este imbatabilă. De asemenea, avem cel mai mare hub de producție, producem semințe în România pe o suprafață foarte mare, de peste 18.000 ha, și asigurăm cea mai înaltă calitate pentru genetica Pioneer.  Departamentul de cercetare de la Afumați, investițiile și calitatea cercetătorilor noștri sunt dezideratele care ne asigură succesul.

Vom lansa  foarte multe produse anul viitor. Pe lângă hibrizii de porumb, avem șase noi lansări, la floarea-soarelui trei noi hibrizi, iar în partea de crop protection, alte cinci produse. Practic, lansăm 14 produse noi pentru 2023. Sunt produse care, nu încape îndoială, vor cuceri tehnologic marea majoritate a fermierilor.

Corteva este liderul incontestabil al pieței de semințe și produse de protecția plantelor în România. Puterea noastră care vine din departamentele de cercetare, de cercetare și dezvoltare, din noile soluții care le lansăm, nu încape îndoială vor aduce performanță superioară tuturor fermierilor din țară”, a precizat Jean Ionescu.

Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience pentru Romania și  Republica Moldova, a subliniat importanța programului TalentA în ce privește dezvoltarea afacerilor din mediul rural. „După cum vedeți, Corteva nu vinde doar produse fermierilor, ci se implică foarte mult în dezvoltarea comunităților în care noi ne desfășurăm activitatea.

TalentA a fost creat exact în acest scop: pentru a ne ajuta femeile din mediul rural să se pregătească mai bine și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care ele fac parte. Acesta a fost scopul acestui proiect pe care l-am lansat acum trei ani. Suntem la a treia ediție și pot spune că, în fiecare an, implicarea doamnelor care au participat a fost din ce în ce mai mare”, a spus Maria Cîrjă.

Gala TalentA 2022 a fost găzduită vineri, 21 octombrie, de către Crowne Plaza Hotel, din București.

Locul femeii în mediul rural

În vederea unei bune aprofundări a rolului femeii în agricultură, a fost demarată o cercetare, datele fiind prezentate de către reprezentanții Corteva. „Pentru a veni în întâmpinarea doamnelor și pentru a vedea exact care este situația femeii din mediul rural în țara noastră, am elaborat un studiu de piață.

Este un studiu elaborat în 2022 cu ajutorul colegilor de la comunicare, în frunte cu Ana Babić, manager de comunicare corporativă Corteva Agriscience pentru Europa Centrală și de Est, coordonatorul programului TalentA pentru Ucraina. Studiul ne spune exact ceea ce poate noi știm, dar ne confirmă care este locul femeilor din mediul rural și nu numai, al femeilor care lucrează în agricultură.

Acest studiu a fost realizat de compania Proinsight Lab; este unul extrem de proaspăt, primit la începutul săptămânii. Studiul a avut în vedere trei criterii importante: socio-demografic, locul de muncă în agricultură și prioritățile de viață. Am avut femei care se regăsesc în toate zonele geografice ale României. Sunt 310 doamne care au participat la acest studiu, din diferite zone din țara noastră”, a precizat Maria Cîrjă.

Ana Babić a punctat dezvoltarea programului TalentA la nivel global, demers al Corteva care însumează 800 de beneficiari. „Am început TalentA în 2019 și pot spune că  a fost un succes. Conceptul atunci era puțin diferit. Nu aveam programe dezvoltate în special pentru fermieri în România, Ucraina, Polonia, Ungaria.

Când am început programul în România și Ungaria, în 2020, am vrut să-l dezvoltăm noi înșine în unul educațional și să îl configurăm special pentru femeile care lucrăm în acest domeniu. Am dorit să le întrebăm ce fel de cunoștințe doresc. Am dorit să ținem cont de feedback-ul lor, fapt pentru care am dezvoltat programul.

Acesta poate fi diferit de la o țară la alta; partea educațională pe care o avem în România nu corespunde 100% cu ceea ce facem în Ucraina. Programul a devenit unul de succes, îl  implementăm în 7 țări: 6 din Europa și una în America de Sud – Argentina. Am educat deja 800 de femei în aceste țări, un număr semnificativ. În acest an vom lansa programul în alte două țări din America Latină”, a spus Ana Babić.

Prima parte a galei a avut ca invitați pe câștigătoarele ediției TalentA 2021, Elena Cosmina Socea, cu proiectul „Construirea unei hale de procesare alune în satul Popești” (locul 1), Corina Oprea, inițiatoarea proiectului „Crăița Merelor – Tradiție. Inovație (locul 2) și Diana Nicoleta Raba, inițiatoarea proiectului “Diversificarea sortimentală prin dezvoltarea unei game artizanale de conserve din fructe și legume” (locul 3). Sunt trei rețete de succes prezentate de cele care le-au dat viață și le-au pus în aplicare.

TalentA 2022: 39 de beneficiari 

Anunțarea finaliștilor a fost prefațată de o prezentare a programului făcută de Maria Cîrjă. „TalentA este program inovativ  de granturi educaționale inițiat de Corteva Agriscience pentru dezvoltarea femeilor din mediul rural din întreaga lume, bineînțeles din România și Republica Moldova.

Ce a însemnat TalentA 2022 în România? 4 luni de instruire, 39 de doamne înscrise în program care au participat la cursuri online segmentate pe două module, în total 18 lecții. Programul online a fost construit de o echipă de consultanți, coordonați de Radu Stănescu, din cadrul Starperformining, compania parteneră, un adevărat profesionist. Acestora li s-au alăturat alăturat experții din echipa Corteva pe care doresc să-i felicit pentru întreaga muncă depusă”, a precizat Maria Cîrjă.

Felicitări celor implicați în cadrul TalentA 2022 au venit și din partea lui Radu Stănescu, care a subliniat implicarea participantelor la program din acest an.

„Le felicit pe doamnele fermier pentru faptul că au reușit să participe la cursurile online, la cele ordinare, dar și la atelierul strategic. Ce vreau să subliniez este un lucru foarte interesant. Am avut plăcerea să văd în foarte multe din webinariile pe care noi le-am organizat doamne fermier care, pur și simplu au deschis camera, fiind în mijlocul culturii de grâu sau de porumb.

Nu în ultimul rând, aș dori să scot în evidență faptul că de fapt, pe lângă educarea doamnelor fermieri în agricultură, proiectul TalentA a avut și scopul de a oferi posibilitatea participantelor să depună un proiect. Toate proiectele care au fost depuse au fost analizate de  experții Corteva și consultanții Starperformining.

În fiecare an a fost dificil să alegem proiectele câștigătoare, dar în 2022 a fost și mai dificil, având în vedere că am avut posibilitatea să interacționăm fizic cu participanții. Fapt pentru care a fost foarte dificil să alegem cele patru proiecte câștigătoare. Toate proiectele au fost foarte frumoase, foarte complexe, le veți descoperi în minutele următoare”, a precizat Radu Stănescu, expert Starperformining.

Câștigătorii TalentA 2022

S-a trecut la anunțarea celor patru finaliști, în frunte cu Diana Georgescu, câștigătoarea locului 1, cu proiectul ”Livada de poveste”, demers care i-a adus un premiu de 6.000 de dolari. Împreună cu familia, ea deține o livadă de pomi în județul Argeș, întinsă pe 8 ha, unde produce anual peste 200 tone de fructe.

Prin proiectul depus în cadrul TalentA 2022, Diana își dorește să transforme ferma în una integrată, prin înființarea unei linii de producție pentru suc pasteurizat, fresh-uri și smoothie-uri din fructe, în diverse combinații. Pe lângă dezvoltarea fermei, Diana Gerogescu dorește și autorizarea unui punct gastronomic local pentru a produce fructe uscate și chipsuri din fructe, dar și gemuri, dulcețuri și compoturi.

„Scopul principal al proiectului nostru este să vindem direct către consumator, fără intermediari. Pentru a maximiza profitul, încercăm să înființăm linii noi de producție. În acest sens vom face sucuri, smoothie-uri, vom încerca să avem colaborări cu nutriționiști dar și cu producători locali de unde să obținem legumele. Pentru aceste smoothie-uri nu vom folosi doar fructe, ci și legume.

Mi se pare foarte important să strângem relații cât mai multe cu producătorii locali din zonă. Pentru a face acest lucru într-un mod cât mai eficient, misiunea noastră e să devenim o fermă integrată, să producem, să vindem și să comercializăm implicit tot ceea ce avem acolo. Agricultura este una dintre cele mai nobile meserii, iar pentru a face acest lucru trebuie să ai și o afacere sustenabilă.

Degeaba încercăm să producem, dacă nu avem o afacere sustenabilă, să reușim să ne întreținem pe noi și să creștem cât mai mult cu comunitățile și să dezvoltăm afacerea, să creăm locuri de muncă nu numai pentru noi, dar și pentru comunitate. În mediul rural, deși muncă este peste tot, posibilitățile de creștere și de dezvoltare sunt relativ mici.

Când am aflat despre TalentA, mi s-a părut o oportunitate foarte bună să încerc să obțin un mic impuls. Programul m-a învățat să văd lucrurile altfel. Dacă tehnologia e aleasă și implementată corect, reduce efectele negative pe care procesele tehnologice din agricultură le pot avea asupra mediului. Deci și agricultura poate fi sustenabilă, profitabilă, dar și benefică pentru comunitate”, a precizat Diana Georgescu.

Premiul 2 în cadrul TalentA 2022, de 5.000 de dolari, a revenit proiectului ”Parteneriat strategic între fermierii din Băleni, Dâmbovița – crearea unui lanț scurt de aprovizionare” inițiat de Corina Hodorogea. Prin acest proiect, ea își propune îmbunătățirea competitivității producătorilor din satul Băleni.

Alt scop este buna integrare în lanțul agroalimentar prin intermediul creșterii calității produselor, prin creșterea valorii adăugate produselor și prin buna promovare a produselor în piață locală în cadrul lanțurilor scurte de aprovizionare. Aceasta cultivă deja, pe 3 ha, o varietate de legume și încearcă să limiteze pierderile prin procesarea proprie a legumelor. Totuși, obiectivul principal al proiectului depus este de a ajuta si alți producători din zonă să limiteze pierderile.

„Ne dorim cumva să întindem brațele și să aducem laolaltă o mână de oameni din sat, să ne unim forțele și să facem posibilă crearea unui context de colaborare. Dacă ar exista o coeziune între fermieri,  problemele ar fi mult mai ușor de suportat de către fermierul mic și am putea să prosperăm împreună.

Totodată, faptul că există un context de învățare în rândul tinerilor care nu mai sunt atât de interesați de agricultură ne face să credem că există o nevoie reală de împărtășire a experiențelor. Pentru că Băleni este un lanț legumicol foarte mare și  foarte important pentru țara noastră, le-am putea împărtăși foarte ușor dacă am avea un context creat.

Ca soluție principală, dezvoltarea unui lanț scurt de aprovizionare pe piața locală cu tot ce presupune acesta (de la fermă până la farfuria clientului) este important să devină cât mai facilă. Cumva să scurtăm efectiv toți intermediarii de care ne lovim în acest moment. Cum ne propunem să facem asta?

Prin educare, prin promovare, atât a produselor pe care le facem în momentul de față, cât și a fermierilor, a poveștilor din spatele fiecărei ferme, nu în ultimul rând prin evenimente specifice care aduc laolaltă produse proaspete și procesate, într-un context în care ne găsim clienții finali.

În cadrul TalentA m-au ajutat foarte mult cursurile de agricultură. Eu la bază sunt economist și aveam nevoie de informații în acest sector. Și partea de business m-a ajutat foarte mult, mi-a validat cumva proiectul și misiunea pe care o am în implementarea lui. A fost foarte folositor tot programul; îl recomand cât mai multor persoane”, a menționat Corina Hodorogea.

Locul 3 și suma de 4.000 de dolari a fost revenit proiectului Sunshine Berries, coordonat de Elena Larisa Naie-Stoicescu, din județul Argeș. Proiectul are ca locație comuna Buzoești, unde aceasta deține o mică plantație de căpșuni, și care propune dezvoltarea afacerii prin construirea unui nou solar și a altor investiții menite să pună în valoare potențialul de producție și calitățile fructelor.

„Proiectul nostru a început în 2021, dintr-un impuls nebunesc, de care nu îmi pare rău. Sunshine Berries are ca principal obiectiv producerea de fructe proaspete și livrarea acestora direct către consumatorul final. Până acum, livrarea noastră s-a făcut doar la domiciliu clientului sau la puncte fixe stabilite cu acesta.

Am inițiat acest proiect pentru a acoperi deficitul de fructe, în special căpșune, pentru că România importă anual cantități enorme de fructe din diverse țări. Am ales căpșunele pentru că există un interes foarte mare, atât alimentar, cât și economic. Potențialul lor de producție și calitatea acestora sunt foarte mari. De altfel sunt singurele plante care produc din primul an de de plantat.

Obiectivul proiectului este de întâmpinare a tendinței actuale a clienților de a consuma fructe naturale produse pe plan local și, de ce nu, satisfacerea pe o perioadă cât mai lungă de timp a cererii. Prin producerea căpșunilor în în solar, vom reuși să venim pe piață din primăvara devreme până toamna târziu, din aprilie până în noiembrie, lucru pe care nu prea reușim să îl facem cu plantele din afară.

Vrem să ne dezvoltăm și zona, fiind una rurală, prea puțin dezvoltată, mai ales în plan economic. Un alt scop al proiectului nostru este forarea unui puț pentru a ușura și eficientiza sistemul de irigații. Estimăm undeva la șase luni să reușim să construim solarul, să forăm puțul, iar în martie anul viitor deja să și plantăm, astfel încât din iunie să și mâncăm căpșune. Ne dorim să creștem productivitatea, perioada de recoltare, creșterea portofoliului de clienți și, de ce nu, a veniturilor”, a spus Elena Naie-Stoicescu.

Premiul special, de 1.500 dolari, oferit de Starperformining, colaborator al Corteva în cadrul TalentA 2022, a revenit proiectului social ”Roadele culturii”, inițiat de Loveva Blidariu, din județul Argeș. Scopul principal al proiectului are o direcție prin care se dorește asigurarea persoanelor vârstnice și a copiilor din locuințe protejate cu fructe din livada pe care Loveva Blidariu o deține la poalele Munților Făgăraș.

„În ultimii doi ani am învățat ce înseamnă să ai o bucată de pământ, nu contează cât este de mică. Contează ce privilegiu și incredibilă responsabilitatea ai. Am început să observăm de unde ne vin roadele. Ne-am uitat atent la iarbă, la buruieni, la pomii noștri și am zis că trebuie făcut ceva.

Toți cei implicați ne-am propus să învățăm cum să facem să însănătoșim locul nostru, pentru a putea pune pe picioare o livadă. Am auzit de TalentA și mi s-a părut o oportunitate extraordinară să mergem canalizați să știm exact ce avem de făcut. Cursurile din cadrul programului au fost esențiale. Mai exact, nici unul dintre cei implicați în proiectul meu nu avea noțiuni în agricultură.

Am ascultat cu atenție fiecare curs și am învățat multe. Cursul de pomicultură m-a ajutat să conturez ideea și să stabilesc că, în final, vom cultiva o livadă de piersici. În paralel, am învățat cum să negociez și să îmi organizez timpul, iar financiar, cum să gândesc lucrurile, cursurile de management financiar fiind foarte extinse. Am învățat în cadrul cursurilor TalentA mai mult decât în toată școala la matematică”, a afirmat Loveva Blidariu.

În loc de concluzie

“A treia ediție TalentA a fost una de succes și ne-a impresionat determinarea doamnelor participante. Pentru Corteva este confirmarea faptului că acest proiect aduce beneficii semnificative în rândul comunităților din care provin participantele, iar proiectele pe care le depun sunt de interes și merită susținute. Ne-a fost greu să departajăm proiectele câștigătoare.

Vrem să le felicităm pe toate participantele pentru implicare, pentru modul în care au realizat proiectele. Sperăm ca acestea să fie puse în aplicare cât mai curând. Ne bucură să vedem și reușitele participantelor din anii trecuți, lucru ce ne motivează și mai mult în susținerea femeilor din zona rurală, despre a cărei importanță suntem tot mai conștienți”, a declarat Maria Cîrjă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea s-a clasat pe locul al II-lea la Conferința de Turism Cultural European

Articolul următor
La Iconic Garden din Iulius Mall Cluj ne bucurăm de Oktoberfest, cu muzică live, spectacole pentru copii, paradă de costume, dar și delicii culinare pentru întreaga familie. 

Oktoberfest la Iconic Garden Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share