Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Șezătoarea de la Muzeul Țării Crișurilor

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea invită persoanele interesate să se alăture proiectului de revitalizare a cămășii vechi românești ce se purta pe meleagurile crișene.

Pentru primul an, este adus în atenția publicului spătoiul românesc răspândit îndeosebi în satele din sub-zona etnografică Roșia-Pietroasa. Caracteristic pentru satele de la poalele Munților Bihorului și versantul sudic al Munților Pădurea Craiului a fost păstrarea celui mai conservator port bihorean, până spre mijlocul secolului XX.

Port vechi

Caracteristic pentru portul vechi era cămașa lungă, încrețită la gât, cu mâneca foarte decorată. Cu timpul această cămașă întreagă se desparte în două piese de sine stătătoare, respectiv spătoiul și poalele.

Vă propunem drept modele spătoaie românești care provin din cămași lungi. Piesele sunt datate între 1876-1930 și au fost achiziționate din sub-zona etnografică Roșia-Pietroasa, la sfârșitul anilor 60-începutul anilor 70. Mânecile sunt bogat decorate de-a lungul sau de-a latul lor – cu unul sau cu trei «brațuri», sunt încrețite în partea de sus, la gât, dar și în partea de jos, unde sunt bogat ornamentate. Unele dintre ele au chiar pe muchia cutelor aplicată vechea cusătură ornamentală, numită «scăfătură». Astfel, vom reînvia croiul și tehnicile de ornamentare ale vechilor cămăși de Bihor”, transmit reprezentanții Muzeului Țării Crișurilor.

Atelierul se va desfășura între 10 noiembrie 2022 – 24 iunie 2023, cu frecvență lunară.

Vom învăța să ne confecționăm propria cămașă de Bihor și să o decorăm folosind tehnicile de ornamentare de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, având posibiltatea de a ne inspira direct de la o piesă etnografică aflată în patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor”, mai precizează reprezentanții muzeului.

Îndrumarea practică, concretă va fi asigurată doctor Florina Buda, care știe „să împungă” frumos și cu acul medical și cu acul de cusut și brodat.

Fiind o șezătoare, se va lucra împreună, ca pe vremuri, cei prezenți familiarizându-se cu datinile și obieciurile zonei Crișurilor.

Joi, 10 noiembrie 2022, orele 17:00 va avea loc prima întâlnire din această serie în Sala de Pedagogie muzeală din sediul MȚC, Strada Armatei Române, nr. 1/A.

Taxă de participare: 20 lei/an, reprezentând înscrierea în Asociația „Prietenii Muzeului”, iar pentru membrii asociației, intrarea este gratuită. Materialele vor asigurate de participanți. Îndrumător va fi dr. Florina Buda, inițiator muzeograf dr. Simona Bala.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Pistă de biciclete între Arad și Pecica

Articolul următor
Săptămâna nZEB este organizată de clusterul cu același nume, fiind un eveniment care are loc în mai multe țări din regiune.

Show de case eficiente energetic la Cluj. “Ne-am săturat de tunurile imobiliare”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share