Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Show de case eficiente energetic la Cluj. “Ne-am săturat de tunurile imobiliare”

Săptămâna nZEB este organizată de clusterul cu același nume, fiind un eveniment care are loc în mai multe țări din regiune.
Demonstrații spectaculoase cu materiale și soluții durabile au loc la expoziția de la Sala Polivalentă | Foto: nZEB

O expoziție complexă de clădiri eficiente energetic, cu prezentări, demonstrații și activități interactive a debutat la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Săptămâna nZEB este organizată de clusterul cu același nume, fiind un eveniment care are loc în mai multe țări din această zonă a Europei. “Împreună, instituții publice, mediul privat și cetățeni, avem datoria de a avea construcții durabile, clădiri cu eficiență energetică, însă trebuie să ridicăm nivelul de înțelegere din partea oamenilor, de aceea am creat acest eveniment.

Am invitat arhitecți cărora le arătăm că se poate construi durabil – că de tunuri imobiliare ne-am tot săturat, reprezentanți ai administrației locale, producători de materiale de construcții, dar avem și demonstrații pentru publicul larg, activități interactive pentru copii – “jocuri serioase”.

Până la urmă cu toții avem un țel comun: construcții mai eficiente energetic, un nivel ridicat al calității vieții, un mediu înconjurător mai sigur pentru noi și copiii noștri. Avem și o casă transportabilă doar pe platformă, un container portabil pe care îl ducem la târguri în Europa, am ajuns chiar în fața Muzeului Tesla. Unde acest lucru nu este posibil, apelăm la machete de dimensiuni mai mici. În România, caravana a ajuns la București, Brașov, Iași, acum la Cluj, în mai 2023 va fi la Timișoara”, a rezumat Horia Petran, președintele Clusterului pRO-nZEB.

Se vrea un etalon pentru Europa

“Am inclus demonstrații de etanșeitate la clădiri, de termoviziune, există zone de construcții, instalații, know-how. Avem și o „materiotecă” pentru a putea testa diverse materiale de construcții specifice. În premieră în România, am adus țigla fotovoltaică, produsă în Ungaria. Vor fi și prezentări de reabilitare corectă a clădirilor vechi. Vrem ca acest concept pe care l-am transpus în viață la Cluj să devină un etalon internațional pe care să îl putem da ca exemplu în alte țări din Europa”, a menționat Marius Șoflete, coorganizator al evenimentului.

nZEB Roadshow se desfășoară în 3-6 noiembrie, la Sala Polivalentă, fiind organizat de Clusterul pRO-nZEB în parteneriat cu platforma Șoflete.ro. Acesta reunește experți din domeniile construcțiilor și eficienței energetice, furnizori de soluții și tehnologii pentru realizarea clădirilor cu o performanță energetică ridicată, mediul academic, autorități publice, dezvoltatori imobiliari, studenți, tineri, public general.

Este un maraton de activități menite să faciliteze o mai bună înțelegere a noilor cerințe privind performanța energetică a clădirilor și să pregătească atât principalii actori din sectorul construcțiilor, cât și viitoarele generații, pentru dezvoltarea unui mediu construit sustenabil. Subiectele dezbătute sunt dezvoltarea de scheme de certificare pentru nZEB, etanșeitatea clădirilor, eficientizarea energetică a sistemului centralizat de încălzire, renovarea clădirilor educaționale, energetica urbană, tâmplării exterioare cu performanță termică ridicată.

           

Demonstrații spectaculoase în program

Printre teme se numără instrumente de măsurare și control al performanței energetice în construcții, finanțarea proiectelor de renovare energetică, provocările nZEB în dezvoltările imobiliare, programe educaționale de clădiri eficiente, studii de resurse regenerabile, calculul energetic în standard nZEB, măsurători și evaluări tehnice pe clădiri, piloți geoenergetici,

Prezentările și demonstrațiile vizează construirea unei machete nZEB, fixări mecanice de sisteme de izolații, reabilitatea unei șarpante istorice, etanșeitatea clădirilor și a ușilor suflante, sisteme termoizolante, softuri de proiectare specifice, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, termoviziune.

Clusterul Pro-nZEB este o asociație înființată cu scopul de a promova conceptul de clădire cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) în România, în vederea reducerii până la eliminare a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de utilizarea clădirilor, urmărindu-se dezvoltarea cercetării orientate către piață în domeniul clădirilor eficiente energetic din Romania.

Acesta dorește asigurarea unei oferte de analiză sistematică și prospectivă a posibilităților de implementare efectivă a conceptului nZEB în piața construcțiilor din România și crearea unei baze solide pentru un management performant al resurselor în clădirile din România. Clusterul cuprinde 50 de membri, dintre care 10 fondatori și 40 de asociați.

Zecaph: “Cererea pe piață este enormă”

Zecaph Brașov, unul dintre expozanți, este un grup specializat în consultanță și proiectare de case eficiente energetic creat de inginerul Vlad Ciobanu. La stand vizitatorii află despre metode prin care pot economisi, pot produce energie sau pot reduce pierderile de căldură din locuință: izolații, etanșare, punți termice, sisteme constructive, ventilație cu recuperare de căldură, panourile fotovoltaice, pompe de căldură.

Printre proiectele Zecaph se numără o serie de locuințe cu consum redus de energie în Brașov, Prahova, Harghita, Buzău, București, inclusiv reabilitarea la standard de casă pasivă a unei locuințe săsești din Cluj. “Mulți dintre agenții economici optează acum pentru soluțiile ce reduc din consumul energetic, în condițiile noilor tarife la utilități. Avem o cerere foarte mare din mediul industrial, de la companii, recent am finalizat o benzinărie pe centura Zalăului, la standard de casă pasivă”, ne-a relatat fondatorul Zecaph.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Șezătoarea de la Muzeul Țării Crișurilor

Articolul următor

Aplicații revoluționare de la Oradea, premiate la Gala Academiei DpIT 2022 de la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share