Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bursa a venit după investitori la Cluj. Oportunitate de finanțare în criză

Bursa de Valori București (BVB) și-a propus să aducă pe piața de capital atât companii, cât și investitori individuali.
Prima oprire a caravanei bursiere a fost la Cluj-Napoca | Foto: BVB

Bursa de Valori București (BVB) și-a propus să aducă pe piața de capital atât companii, cât și investitori individuali. Programul Made in Romania (MIR), unul dintre așii săi din mânecă, este popularizat în patru mari orașe ale țării.

“Reînființată în 1995, bursa din România împlinește, în 2022, 140 de ani de existență. Este ceva mai subdezvoltată față de cele din această regiune a Europei, cu 120.000 de investitori individuali la o populație activă de 10 milioane de locuitori, numărul lor dublându-se în decurs de trei ani. Valoarea companiilor de la BVB este de 25 de miliarde de euro, adică numai 10% din produsul intern brut al țării, de 250 de miliarde. Spre comparație, Polonia are 1 milion de investitori la bursă, este drept, la o populație dublă, însă țara noastră are un potențial foarte mare. Să nu uităm că românii au 400.000 de conturi în criptomonede”, a spus directorul general al BVB, Adrian Tănase.

El a arătat că autoritățile din România concretizează o strategie de dezvoltare a pieței de capital cu facilități pentru investitorii de la bursă, prin care aceștia să nu mai fie obligați să completeze declarația fiscală, de la 1 ianuarie 2023. “O decizie importantă a Guvernului României este listarea Hidroelectrica, compania cea mai mare din țară, a cărei valoare de piață estimată este de 10 miliarde de euro. Ne așteptăm, astfel, la cea mai mare ofertă publică inițială de acțiuni (IPO) de la BVB, undeva la 2 miliarde de euro.

Anul trecut, 23 de companii au decis să se listeze la BVB care au atras 230 de milioane de euro. Pare o sumă mică, dar să nu uităm că au fost ani în care nu am avut nicio listare de companie. În 2022 s-au schimbat datele, au crescut dobânzile, au apărut riscuri suplimentare, scăzând apetitul pentru investiții. Totuși, trebuie să facem eforturi pentru a dezvolta bursa, de a convinge antreprenorii că se pot finanța nu numai prin bănci, ci și prin piața de capital”.

Tehnologia informației dă noul val de antreprenori

Conducerea BVB a prezentat evoluția MIR. “În acest an am avut 350 de companii nominalizate, dintre care 50 semifinaliste și 15 finaliste. În 2017 aveam 166 de nominalizate, în 2018 – 201, în 2019 – 295, în 2021 – 318. Cele mai multe nominalizate în 2022 au fost din tehnologia informației, comerț, servicii, industrii, sănătate.

Finalistele sunt 5 to Go, Agricloud, Agroland, Antibiotice Iași, Code of Talent, Curtea Veche Publishing, Cyscale Systems, Deltamed, Digisign Transavia, DotLumen, FintechOS, IRUM, Merlin’s Beverages, Transavia, Zebrapay. Pe platforma MIR sunt 230 de conturi de companii, 100 consultanți, 234 investitori, cu care ai ocazia să te conectezi”, a rezumat Ștefan Musgociu, business development specialist la BVB.

BVB organizează o caravană pentru a prezenta în fața antreprenorilor soluții soluții pentru continuarea dezvoltării, chiar și în perioada de provocări din prezent și viitorul apropiat. În noiembrie au loc workshop-uri regionale în Transilvania, Banat, Moldova și Muntenia.

”MIR este programul principal dezvoltat de BVB pentru antreprenori, are rezultate vizibile încă din 2019. De la debutul programului, 16 companii au venit la bursă cu acțiuni sau obligațiuni. Rundele de finanțare derulate de acestea însumează peste 212 milioane euro.

Bursa este un canal viabil de finanțare pentru antreprenori, chiar și în condiții mai tensionate, așa cum au fost pandemia, inflația galopantă și așteptările investitorilor cu privire la o frânare a creșterii economice în România și în alte economii dezvoltate. Poate fi momentul propice pentru cei atenți să identifice și să beneficieze de oportunitățile pe care le aduce orice criză”, a declarat Radu Hanga, președintele BVB.

“Companiile să accepte guvernanța corporativă”

”Pentru a ajunge la banii investitorilor, companiile trebuie să se alinieze la anumite reguli de guvernanță corporativă urmate și de companiile listate, din România și din străinătate. Această guvernanță corporativă poate fi tradusă mai ușor prin «Reguli pentru dezvoltarea sănătoasă a companiilor».

Aici intervine MIR. Alături de partenerii noștri ghidăm companiile pe această cale spre guvernanță corporativă și spre o dezvoltare eficientă, implicit, spre banii finanțatorilor, fie ei business angels, bănci, fonduri de investiții sau investitori pe piața de capital.

Un alt beneficiu al programului este vizibilitatea pe care le-o oferă companiilor. Prin MIR am reușit să creăm un ecosistem unde companiile își pot găsi și parteneri de afaceri, consultanți în diverse arii de activitate, precum și diverse alternative de finanțare”, a afirmat Adrian Tănase.

Cele patru workshop-uri sunt organizate în Cluj-Napoca – 3 noiembrie, Timișoara – 10 noiembrie, Iași – 17 noiembrie, București – 24 noiembrie. La discuții sunt invitați membrii top managementului companiilor, acționarii, directorii generali, directorii financiari, departamentele IT, juridic, audit, contabilitate, echipele de business development. MIR este un program unic al BVB care își propune să identifice și să promoveze antreprenoriatul românesc.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD) din cadrul Guvernului României a organizat la Cluj-Napoca o conferință privind stadiul implementării Strategiei naționale de dezvoltare durabilă 2030

Cluj-Napoca a găzduit prima dezbatere pe strategia de dezvoltare durabilă

Articolul următor
Propunerea va fi discutată în 29/30 noiembrie, în Adunarea Generală a Acționarilor companiei THR Marea Neagră, la care fondul de investiții deține 78,6% din acțiuni.

Transilvania Investments scoate la vânzare nouă hoteluri pe litoral

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share