Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finas și DTEK, investiții de 150 milioane euro în energie din surse regenerabile

Finas Group, companie clujeană care operează pe piața energiei verzi, a devenit partener într-un joint venture cu DTEK Renewables International

Finas Group și DTEK Renewables International anunță investiții de 150 de milioane euro în energie din surse regenerabile.

Finas Group, companie clujeană care operează pe piața energiei verzi, a devenit partener într-un joint venture cu DTEK Renewables International, cel mai mare investitor privat de energie din Ucraina, pentru a dezvolta mai multe proiecte de energie din surse regenerabile în valoare de 150 de milioane de euro.

Colaborarea între cele două companii a început în decembrie 2021, prin dezvoltarea comună a unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, județul Iași, pe o suprafață de 25 de hectare. Investiția în valoare de 90 de milioane de euro se află în acest moment în stadiul de proiectare și de licitații echipamente, urmând a fi finalizată în 2024.

Nou proiect la Glodeni

În iunie 2022, Finas Group și DTEK Renewables International au demarat un nou proiect în valoare de 60 de milioane de euro. Este vorba despre un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, din județul Mureș, ce se întinde pe 90 ha și care va fi finalizat anul viitor. În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât și cel solar aveau autorizație tehnică de racordare (ATR).

„Aceste investiții sunt parte a unei colaborări în mai multe trepte și pe mai mulți ani cu DTEK Renewables International, pentru dezvoltarea a 200 MW. Suntem încrezători în acest parteneriat dat fiind că, în 2021, când am demarat procesul de vânzare cu mai mulți competitori, DTEK s-a dovedit a fi compania cea mai serioasă și care a venit cu cea mai bună ofertă”, a declarat Claudiu Șugar, CEO Finas Group.

„Suntem încântați să colaborăm cu Finas Group în dezvoltarea proiectelor Ruginoasa și Glodeni. Acestea sunt primele investiții ale DTEK Renewables International în România, ca parte a planurilor companiei de a deveni un producător major de energie regenerabilă din țară”, a spus John Stuart, CEO al DTEK Renewables International.

Județe cu deficit major de energie

Cele două amplasamente, Ruginoasa (Iași) și Glodeni (Mureș), au fost alese de Finas Group ținând cont că ambele județe au deficit major de energie și, cu atât mai mult, de energie din surse regenerabile. Decizia de a face un parc eolian la Ruginoasa a venit ca urmare a studiilor de vânt făcute, care au arătat potențialul eolian considerabil al ariei respective.

Odată finalizate cele două investiții, în sistemul energetic național se vor livra cantități foarte mari de energie – 200.000 MW/an la Ruginoasa și 74.000 MW/an la Glodeni. „Acest tip de proiecte reprezintă un magnet pentru dezvoltarea zonelor respective. Ele devin poluri pentru investițiile industriale viitoare, atrăgând companii care au în vedere consum de energie verde exclusiv pentru produsele lor.

În plus se creează zeci de locuri noi de muncă, iar bugetul comunităților locale crește, date fiind taxele plătite de companii atât în faza de autorizări, cât și după punerea în funcțiune a parcurilor”, a mai spus Claudiu Șugar.

Parteneriat România – Ucraina

Înființat în 2002, Finas Group activează atât pe piața de energie regenerabilă, cât și în agricultură și real estate. Compania clujeană a dezvoltat, înainte de 2013, peste 80 MW (din care 64 MW în energie eoliană, 15 MW în energie solară și 5 MW în hidrocentrale) și are în operare în prezent 15 MW în energie solară cu fonduri de investiții slovace și cehe.

DTEK Renewables International este parte a grupului DTEK, investitor privat lider în sectorul energetic al Ucrainei. Organizat ca un holding cu șapte subsidiare deținute în totalitate și încorporate în Țările de Jos, grupul are majoritatea operațiunilor și activelor sale în Ucraina.

Întreprinderile DTEK generează energie electrică prin centrale solare, eoliene și termice, sunt implicate în producția de cărbune și gaze naturale, și comercializează produse energetice pe piețele ucrainene și pe internaționale. Totodată, distribuie și furnizează energie electrică clienților, oferă produse și soluții pentru îmbunătățirea eficienței energetice și dezvoltă o rețea de stații de încărcare rapidă cu energie.

Total
14
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Zilele Constructorului by ATP Group: un eveniment de prezentare a ofertei comerciale complete pentru produsele ATP Trucks și Hefton

Articolul următor

Costa V.O.C își face Centru logistic lângă Terminalul Cargo al Aeroportului Oradea

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Total
14
Share