Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din Transilvania și-a găsit finanțare.
Trenul de mare viteză pe relația Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor va fi funcțional în urma alocării de fonduri europene pentru acest proiect.
“Când spun că am la suflet un proiect, mă refer la un sentiment de conexiune, care trece dincolo de dorința de maximizare a rezultatelor. Activitatea în serviciul public mi-a facilitat de multe ori împlinirea unor aspiraţii mai profunde, ce țin de dorința de a construi o viață mai bună pentru cei din jur.
Un astfel de proiect de suflet, pentru care m-am luptat mai bine de doi ani, va prinde viață. Este vorba despre linia de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, pentru care a fost semnat contractul de finanțare, de 9,36 miliarde de lei”, a precizat ministrul investițiilor europene, Marcel Boloș.
Proiect de 30 de ani
“Investiția, realizată din bani europeni, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, înseamnă electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată pe o lungime de 166 km, proiect despre care se tot vorbește de 30 de ani.
Dacă până acum cele mai rapide trenuri aveau viteză medie pe această rută de 60 km/h, acum se va ajunge la o viteză maximă de circulaţie de 160 km/h.
Implementarea acestui proiect înseamnă modernizarea a 33 de poduri feroviare și 210 podețe; reabilitarea a cinci tuneluri feroviare; modernizarea a 75 de treceri la nivel cu calea ferată; modernizarea stațiilor, haltelor și a punctelor de oprire”, a specificat ministrul.
Constructorii, deja desemnați
Pentru toate cele 4 loturi ale acestui obiectiv finanțat prin PNRR – CFR SA a desemnat deja constructorii: Lotul 1: Cluj Napoca – Aghireș (30 km) a fost desemnată câștigătoare asocierea RAILWORKS; Lotul 2: Aghireș – Poieni (36 km) asocierea RAILWORKS; Lotul 3: Poieni – Aleșd (52 km) asocierea FCC CONSTRUCCION – GULERMAK – CCN lot 3; Lotul 4: Aleșd – Frontieră (46 km), asocierea WEBUILD – IMPRESA PIZZAROTTI&C – SALCEF.
Ce se prevede în proiect:
► modernizarea a 33 de poduri feroviare și 210 podețe
► reabilitarea a 5 tuneluri feroviare
► modernizarea a 75 de treceri la nivel cu calea ferată
► modernizarea stațiilor, haltelor și a punctelor de oprire
► construirea unor clădiri noi pentru călători în stațiile Poieni și Oradea, dar și în Ciucea
► construirea unor clădiri de exploatare/mentenanță în stațiile Cluj-Napoca și Oradea, haltele Ciucea, Lacu Crișului și Butan
► modernizarea instalațiilor de semnalizare/ centralizare/ telecomunicații pe întregul traseu și montarea de bariere automate la trecerile la nivel
► implementarea sistemului european de management al traficului pe întregul tronson
► lucrări pentru protecția mediului
“Mai sunt trei pași”
