Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ENERGIE 2022. George Lazăr: „În această perioadă avem măsuri de 1 miliard de euro pentru eficiență energetică”

George Lazăr, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei, susține că în prezent, în România există măsuri de finanțare în domeniul energetic în valoare de un miliard de euro pentru eficiență energetică. Acesta mai spune că energia nucleară este un obiectiv de 9 miliarde euro până în 2030. George Lazăr a intervenit cu un mesaj video în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Conferințele Transilvania Business (CTB), miercuri, 16 noiembrie, la Sibiu.

George Lazăr a oferit detalii despre prețurile la energie operate astăzi, încadrate în HG și cum urmează să fie de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit oficialului, prin amendamentele din Parlament sunt păstrate tarifele mici pentru consumatorii casnici, existând un plafon pentru un consum de peste 255 kw. „Vor fi menținute și cele pentru IMM-uri – maxim 1,3 lei pentru kw”.

În ceea ce privește provocările pe partea de investiție, tranziția spre energie verde, Lazăr a precizat că a fost lansat un call de 465 mln euro, prin care s-a mărit creșterea capacității cu aproximativ 950 MW din surse eoleană și solară.

„În februarie 2023 se vor deschide call-uri pentru UAT-uri pentru a susține 100% instalarea de capacități de energie fotovoltaică, pentru reducerea costurilor. În această perioadă avem măsuri de 1 miliard de euro pentru eficiență energetică. Ca mesaj, pot spune că Guvernul susține generarea eforturilor la nivel național și sprijină investitorii care contribuie la această abordare strategică. Cred că energia nucleară reprezintă un obiectiv de 9 miliarde euro până în 2030. Investițiile vor genera un total de 20.000 locuri de muncă și reduceri anuale de carbon de până la 20 milioane tone”, a mai adăugat secretarul de stat în cadrul Minsiterului Energiei.

Proiecte majore de investiții energetice, prezentate la Sibiu

Cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energiei au fost prezentate, la Sibiu, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Transilvania Business, în colaborare cu Ghidul Primăriilor.

Partenerii evenimentului sunt: CIS Group, Prysmian Group, SNGN ROMGAZ SA, CALA, Instgaz, Geodata Services, Valserv, Crama Vinastia.

Evenimentul are loc miercuri, 16 noiembrie, la Hotel Hilton, unde participă reprezentanți din ministerele cheie și autoritățile publice asociate sectorului energetic, profesioniști din sectorul energetic, universități, bănci și asigurări, fonduri de investiții, consultanți și specialiști din spațiul privat, antreprenori din sectorul industrial și din alte domenii preocupați de găsirea unor soluții de eficiență energetică și consum rațional pentru business-urile lor.

Invitații dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din UE, abordează problematici diverse și complexe care animă astăzi sectorul energetic și domeniile conexe. Discuțiile vor avea loc ținând cont de trei teme principale: Proiecte, investiții, finanțări; Tranziție energetică; Provocări pentru industrie – riscuri de securitate energetică, eficiență energetică și consum rațional.

Printre vorbitori se numără Terente Ciui – secretar de stat, Ministerul Economiei, Mircea Man – vicepreședinte ARE, Silvia Vlăsceanu – director executiv HENRO, George Lazăr – secretar de stat, Ministerul Energiei, Ionuț Cristian Ciubotaru – Future Energy Task Force Leader, FPPG, Elena-Teodora Miron – Fundația FECID.

Au confirmat participarea și reprezentanți ai Distribuție Energie Electrică Romania, Transelectrica, SNGN Romgaz și ai Grupului E.ON. Joi, 17 noiembrie, Transilvania Business va organiza o altă serie de dezbateri, de data aceasta dedicată investițiilor publice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CTB-ENERGIE 2022. Niculae Havrileț: “România poate deveni un exportator energetic în 7-8 ani”

Articolul următor

La Oradea fost lansată aplicația „Bridge-to-Information” - B2I.app

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share