Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ENERGIE 2022. Niculae Havrileț: “România poate deveni un exportator energetic în 7-8 ani”

Niculae Havrileț, fostul președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, susține că țara noastră are șansa de a ajunge un exportator net de energie. Acesta este mentorul conferinței “Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Conferințele Transilvania Business (CTB).

“Noile proiecte de la centrale precum Iernut, Mintia, Oltenia vor aduce în sistem peste 5.000 MW, Transelectrica are solicitări de 30.000 MW, sunt acele proiecte pe fotovoltaice, eoliene, apoi cele două noi generatoare nucleare de la Cernavodă; însumate, toate aceste proiecte pot transforma România, în decurs de 7-8 ani, într-un exportator net de energie. Mai ales că și Republica Moldova își va lua energia electrică tot din țara noastră pentru că nu o poate lua din Ucraina.

Vom avea la dispoziție fonduri europene de 30 de miliarde de euro pentru acest tip de investiții până în 2030, la care se adaugă o cofinanțare privată de 50 de miliarde de euro, deci ar fi 80 de miliarde de euro pe care țara noastră are marea șansă de a le absorbi în domeniul energiei, deci 8 miliarde pe an”, a menționat Niculae Havrileț.

Proiecte majore de investiții energetice, prezentate la Sibiu

Cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energiei au fost prezentate, la Sibiu, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Transilvania Business, în colaborare cu Ghidul Primăriilor.

Partenerii evenimentului sunt: CIS Group, Prysmian Group, SNGN ROMGAZ SA, CALA, Instgaz, Geodata Services, Valserv, Crama Vinastia.

Evenimentul are loc miercuri, 16 noiembrie, la Hotel Hilton, unde participă reprezentanți din ministerele cheie și autoritățile publice asociate sectorului energetic, profesioniști din sectorul energetic, universități, bănci și asigurări, fonduri de investiții, consultanți și specialiști din spațiul privat, antreprenori din sectorul industrial și din alte domenii preocupați de găsirea unor soluții de eficiență energetică și consum rațional pentru business-urile lor.

Invitații dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din UE, abordează problematici diverse și complexe care animă astăzi sectorul energetic și domeniile conexe. Discuțiile vor avea loc ținând cont de trei teme principale: Proiecte, investiții, finanțări; Tranziție energetică; Provocări pentru industrie – riscuri de securitate energetică, eficiență energetică și consum rațional.

Printre vorbitori se numără Terente Ciui – secretar de stat, Ministerul Economiei, Mircea Man – vicepreședinte ARE, Silvia Vlăsceanu – director executiv HENRO, George Lazăr – secretar de stat, Ministerul Energiei, Ionuț Cristian Ciubotaru – Future Energy Task Force Leader, FPPG, Elena-Teodora Miron – Fundația FECID.

Au confirmat participarea și reprezentanți ai Distribuție Energie Electrică Romania, Transelectrica, SNGN Romgaz și ai Grupului E.ON. Joi, 17 noiembrie, Transilvania Business va organiza o altă serie de dezbateri, de data aceasta dedicată investițiilor publice.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Premierul Nicolae Ciucă acceptă și decide soluția creării unui comitet multireprezentativ pentru reducerea abandonului școlar, ca prim mijloc de integrare imediată a soluțiilor propuse de boardul Pactul pentru Tineri, condus de președintele Cristina Chiriac.

CONAF a inițiat un pact pentru reducerea abandonului școlar

Articolul următor

CTB-ENERGIE 2022. George Lazăr: „În această perioadă avem măsuri de 1 miliard de euro pentru eficiență energetică”

Citește și:
Citeste mai mult

Clujul găzduiește Aviation-Event 2023

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAC) a oferit un preambul al conferinţei internaţionale de aviaţie. Au fost prezenți…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
1
Share