Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ENERGIE 2022. Silvia Vlăsceanu, HENRO: „Pentru susținerea pieței de energie electrică ar trebui avute în vedere contracte pe termen lung”

Există o previziune a consumului de gaze naturale, avem deja o reducere cu 9,4% în primele nouă luni ale anului, tendință care se va menține în următorii doi ani.

Silvia Vlăsceanu, Director Executiv, Asociația Producătorilor de Energie Electrică – HENRO, subliniază că schimbările legislative din domeniul energetic sunt văzute negativ de către producători. Ea crede că energia nucleară rămâne „cea mai sigură și curată”. Silvia Vlăsceanu a participat, cu o intervenție video, la conferința „Industria energiei. Energia industriei. Energie investițiilor”, organizată de Transilvania Business.

Asociația HENRO a fost înființată în 2021, membrii fondatori fiind Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz. Complexul Energetic Oltenia a devenit membru HENRO în decembrie 2021. Electrocentrale București (Elcen) a devenit membru HENRO în septembrie 2022. Potrivit Silviei Vlăsceanu, Asociația acoperă peste 63 % din energia electrică livrată în Sistemul Electroenergetic Național.

„Schimbările legislative le vedem destul de prost, pentru că nu sunt în măsură să acorde stabilitate și predictibilitate sectorului energetic. Și modificarea de vineri e surprinzătoare pentru producători”, a spus Vlăsceanu. Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute Guvernul aaprobat Ordonanţa pe Energie, prin care va menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi vor asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. În plus, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ de 1,3 lei, cu specificaţia că primii 255 de kw vor costa 0,80 lei.

„Nuclearul rămâne cea mai sigură și curată energie pe care s-o avem în vedere pe viitor”, a mai adaugat directorul executiv HENRO.

Potrivit ei, în centrul atenției în contextul pieței de energie, trebuie pus consumatorul.

„Am susținut că pentru susținerea pieței de energie electrică ar trebui avute în vedere contracte pe termen lung, de 2-3 ani, încheiate direct între operatori, clienți mari și furnizori care au un portofoliu semnificativ de clienți casnici”, a răspuns Silvia Vlăsceanu la întrebarea dacă s-ar fi putut gândi un alt sistem de susținere a consumatorilor decât plafonarea.

Proiecte majore de investiții energetice, prezentate la Sibiu

Cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energiei au fost prezentate, la Sibiu, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Transilvania Business, în colaborare cu Ghidul Primăriilor.

Partenerii evenimentului sunt: CIS Group, Prysmian Group, SNGN ROMGAZ SA, CALA, Instgaz, Geodata Services, Valserv, Crama Vinastia.

Evenimentul are loc miercuri, 16 noiembrie, la Hotel Hilton, unde participă reprezentanți din ministerele cheie și autoritățile publice asociate sectorului energetic, profesioniști din sectorul energetic, universități, bănci și asigurări, fonduri de investiții, consultanți și specialiști din spațiul privat, antreprenori din sectorul industrial și din alte domenii preocupați de găsirea unor soluții de eficiență energetică și consum rațional pentru business-urile lor.

Invitații dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din UE, abordează problematici diverse și complexe care animă astăzi sectorul energetic și domeniile conexe. Discuțiile vor avea loc ținând cont de trei teme principale: Proiecte, investiții, finanțări; Tranziție energetică; Provocări pentru industrie – riscuri de securitate energetică, eficiență energetică și consum rațional.

Printre vorbitori se numără Terente Ciui – secretar de stat, Ministerul Economiei, Mircea Man – vicepreședinte Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, Silvia Vlăsceanu – director executiv HENRO, George Lazăr – secretar de stat, Ministerul Energiei, Ionuț Cristian Ciubotaru – Future Energy Task Force Leader, FPPG, Elena-Teodora Miron – Fundația FECID.

Au confirmat participarea și reprezentanți ai Distribuție Energie Electrică Romania, Transelectrica, SNGN Romgaz și ai Grupului E.ON. Joi, 17 noiembrie, Transilvania Business va organiza o altă serie de dezbateri, de data aceasta dedicată investițiilor publice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CTB-ENERGIE 2022. Terente Ciui: “Nu putem lăsa prețurile la energie să devină nesustenabile”

Articolul următor
Eficiența hidrogenului ca baterie este redusă, însă acesta este un fluid care ajută la tranziția energetică

CTB-ENERGIE 2022. Ionuț Ciubotaru, Federația Patronală Petrol și Gaze: “România – valea hidrogenului albastru”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share