Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum arată șantierul de reabilitare a Castelului Banffy din Răscruci

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a realizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituției, o evaluare a stadiului lucrărilor derulate în procesul de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Banffy și parc din localitatea Răscruci, din comuna Bonțida.

Beneficiarul proiectului a prezentat stadiul acestuia, la un an și jumătate de la debutul lucrărilor, aflate la 65%.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a realizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituției, o evaluare a lucrărilor derulate pentru reabilitarea ansamblului-monument clădire Castelul Banffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida.

,,Progresul lucrărilor la acest obiectiv arhitectural de o deosebită importanță istorică și culturală pentru întreaga Transilvanie este unul semnificativ. Acestea vor continua în ritm susținut atât timp cât condițiile meteo vor permite acest lucru, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să fie finalizat și redat circuitului turistic și cultural”, a spus oficialul clujean.

La clădirea castelului din Răscruci, cele mai avansate lucrări executate sunt refacerea elementelor din lemn (95%); cablarea instalației electrice – subsol (95%); refacerea zidăriei – subsol interior (94%); montarea instalațiilor sanitare – exterior (90%); refacerea zidăriei de la parter, a picturii, a tencuielii de la etaj, și a învelitoarei din tablă (70%).

Proiect pe fonduri europene

Se lucrează în ritm intens la refacerea balustradei de pe casa scării, montarea instalațiilor sanitare de la parter, restaurarea gardului de la stradă și a pietrei. La corpul de clădire conex, situat în fața castelului, cu acces din Drumul Național 1C, lucrările care vizează reabilitarea lui sunt aproape finalizate.

Urmează să fie montat parchetul la interior și realizate o serie de finisaje exterioare. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, pentru completa lui renovare mai sunt necesare o serie de lucrări care vizează finisajele din interior.

Până la finalizarea lucrărilor de reabilitare derulate de CJ Cluj cu ajutorul fondurilor europene, constructorul va trebui să realizeze restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală. Proiectul se ridică la 6,5 milioane de euro.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În 2012 a fost finalizată reînnoirea Lacului Tineretului din Sovata, cu solariile aferente, care se încadrează într-un peisaj pitoresc.

CTB-ADMINISTRAȚIE. Laszlo Zsolt Fulop: “Sovata a devenit perla stațiunilor din România”

Articolul următor

Delegație din Republica Modova în vizită la Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share