Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul digitalizării, tur de forță la giganții tehnologiei din SUA

Burduja a participat la zeci de întâlniri la nivel înalt, în San Francisco și Washington DC, pentru a promova România.
Roth și Burduja, prezidând una dintre întâlnirile cu antreprenorii din Silicon Valley | Foto: MDCI

Aflat la cârma Ministerului Digitalizării, Cercetării și Inovării (MDCI), Sebastian Burduja a relatat, cu lux de amănunte, vizita sa de o săptămână în SUA, mijlocită, la San Francisco, de către George Roth, clujeanul manager senior al UiPath.

Burduja a participat la zeci de întâlniri la nivel înalt, în San Francisco și Washington DC, pentru a promova România, a crea conexiuni și “a învăța de la cei mai buni din lume în cercetare-inovare”. Printre companiile vizitate s-au numărat Google, Intel, IBM, NVIDIA, Salesforce, Databricks, Accel alături de discuții cu oficiali ai Universităților Stanford și Harvard, dar și ai Băncii Mondiale.

Larry Diamond

“Revedere în persoană cu mentorul meu, la 18 ani de când începea aventura mea la Stanford University. Larry Diamond nu este doar cel mai cunoscut politolog al lumii, specializat în consolidarea democrațiilor, este și cel care m-a ghidat la fiecare pas în carieră.

Un om pur și simplu exemplar. După atâția ani, ne sfătuim în continuare periodic, dezbatem mersul democrațiilor vs. tiraniilor lumii, limitele votului electronic și cum oprim valurile de populism extremist și dezinformare. Un start perfect pentru vizita de lucru în SUA”.

Studenți de geniu

“I-am revăzut la Stanford pe doi români dragi, care au multe în comun: Raluca Ada Popa și Sergiu Pașca. Îi cunosc de mulți ani, de când am avut onoarea să le înmânez premiul cel mare, “cel mai bun student român al lumii”, la Gala Studenților Români din Străinătate. Ambii sunt genii recunoscute ale lumii: Raluca în securitatea datelor, Sergiu, în neuroștiințe.

Ambii au dus renumele României pe cele mai înalte culmi. Cel mai important, amândurora le pasă de România și se implică în schimbarea în bine a țării. Nu au uitat nicio clipă de unde au plecat. Am vorbit despre planurile noastre comune pentru cercetarea românească și sectorul IT&C ca motor principal pentru România Viitorului”.

Stanford

“Am început ziua devreme, la Universitatea Stanford, prima mea iubire, în laboratorul lui Sergiu Pașca. Desemnat drept cercetătorul anului 2021 de către Societatea Internațională de Cercetare în Domeniul Schizofreniei, Sergiu este una dintre marile speranțe ale omenirii pentru înțelegerea creierului.

Cel mai important proiect de cercetare fundamentală la care lucrează a făcut recent înconjurul lumii. Sergiu și echipa lui au reușit să facă transplant de neuroni umani în creierul unor șoareci. Rezultatul are aplicabilitate în tratarea autismului sau a unor afecțiuni neurologice.

Cercetătorul din Aiud este la un pas de găsi un tratament pentru autism și, cel mai probabil, de a câștiga un Nobel. Este un fenomen al neuroștiinței mondiale, iar vizita în laboratorul său din Stanford parcă a fost desprinsă dintr-un film SF. Finanțează cercetarea cu sume generoase și lucrează interdisciplinar”.

Silicon Valley

“Am continuat cu Stanford Nanofabrication Facility – un laborator ultraperformant, deschis tuturor celor care au nevoie să studieze domeniul. Companii precum Google sau Intel folosesc acest spațiu de cercetare când au nevoie de studii sau experimente pe nanotehnologie și recrutează de aici viitorii lor specialiști. A fost cea mai bună lecție despre transfer tehnologic și despre cum cercetarea trebuie sa se întoarcă în piață, în mod continuu. O lecție predată tot de un român genial.

La prânzul de lucru am discutat cu peste 20 de români din comunitatea din Silicon Valley, din domenii diferite. Toți sunt incredibili. Am discutat despre Fondul Român de Inovare (FRI), strategia noastră și hub-ul de inteligență artificială, biroul de știință și tehnologie pe care îl vom deschide în zonă. Despre podurile pe care trebuie să le facem între România și toți acești oameni care au în comun iubirea de țară și dorința de a da ceva înapoi.

Ultima oprire la Stanford a fost în Healthcare Innovation Lab, unde se scriu pagini de istorie medicală în fiecare zi. O istorie despre medicina de precizie, care analizează miliarde de date pentru a găsi abordări optime. Sună tot desprins din filme, dar este un domeniu în care România poate contribui cu expertiză, oameni foarte buni și deschidere către un nou univers în cercetare”.

Databricks

“În San Francisco am încheiat seria de întâlniri oficiale la Biroul UE pentru Știință și Tehnologie, unde am povestit cu Gerard de Graaf, șeful acestuia, și Joanna Smolinska, adjunctul său, despre cum poate cuceri Europa centrul mondial al inovației. Am primit câteva lecții și sfaturi valoroase despre viitorul birou similar pe care îl pregătim pentru România.

Am încheiat ziua în aceeași notă de admirație față de români care au cucerit Silicon Valley și lumea întreagă. Profesorul Ion Stoica este nu doar creatorul Databricks, o companie care valorează 30 de miliarde de dolari, ci și unul dintre cei mai mari specialiști de talie mondială în domeniul inteligenței artificiale (IA). Am pus țara la cale: strategia națională de IA și viitorul hub național de IA.

Le mulțumesc tuturor celor care au făcut aceste lucruri să se întâmple: domnul ambasador Andrei Muraru și echipa sa de la Ambasada României din Washington, echipa de la consulatul general al României din Los Angeles, Sevda și Elif Memet, surorile mele preferate, lui George Roth – consul onorific al României la San Francisco, colegului și prietenului Marilen Pirtea, rectorul UVT, care ne este alături în această aventură si colegilor din minister care au organizat și care mă însoțesc”.

Google

“Azi am început la Google, gigantul mondial care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Nu e un mit că româna e a doua limbă din Google. Am fost întâmpinați de doi români fantastici, mutați în SUA de peste 20 de ani, oameni de bază în compania care e pe buzele noastre când avem orice curiozitate.

Cristina Biță – VP Finance, și Dan Ardelean – VP Engineering, alături de Cezara Panait – prietena noastră din echipa Google România, ne-au primit cu brațele deschise. Am discutat despre ce putem construi împreună pe direcțiile majore din indicele DESI, unde avem doar de crescut.

Tot la Google am discutat cu echipa de specialiști în cloud și am plecat cu multe informații utile despre megaproiectul nostru din Planul Național de Redresare și Reziliență. A fost foarte util să validez direcțiile pe care lucrăm deja cu partenerii de acasă și să înțeleg perspectiva unor experți de talie mondială”.

Salesforce, Branch

“Am continuat cu o vizită la Plug and Play Tech Center, unde am discutat cu CEO-ul despre posibilitatea de a intra pe piața românească în viitorul apropiat. Vestea bună e că potențialul României se vede foarte clar în Silicon Valley.

Prânzul a fost într-un sediu de unicorn cu rădăcini în Bacău – Branch. Nu pentru că am avea un merit, ci pentru că acolo s-a născut Mădălina Seghete, cofondatoarea companiei care a cucerit investitori de top din cea mai competitivă zonă a lumii pentru startup-uri.

Branch folosește o tehnologie ”deep linking” care creează link-uri între aplicațiile mobile, permițând utilizatorilor să ajungă la informație fără sa descarce toate aplicațiile. E o explicație simplistă a unui business complex și interesant. Am fost fascinați de drumul de la startup la unicorn și de toate poveștile și lecțiile aferente.

Ne-am întors apoi în San Francisco pentru un meeting cu Salesforce – numărul 1 în lume pe zona de Customer Relationship Manager. Au recunoscut talentul românilor în IT, evaluează potențialul pieței locale. Priveliștea de la etajul 61 al clădirii îți taie respirația.

Am încheiat cu o cină restrânsă la Stanford Institute of Human-Centered Artificial Intelligence, cu invitați de top din domeniu. Am vorbit despre hub-ul nostru de IA și întreaga strategie. Vom avea parteneriate în premieră pentru România și care ne vor pune pe harta globală. Mâine începem devreme ultima serie de întâlniri în California și apoi plecăm spre Washington, pentru a doua parte a săptămânii americane”.

NVIDIA

“Față de alte revoluții digitale sau tehnologice, cea prin care lumea trece acum ne schimbă radical viața, în toate domeniile. IA și roboții nu mai sunt doar mofturi, oricât de mult am alege să negăm sau să ignorăm. Guvernele vor trebuie să aleagă dacă se uită cum tehnologia schimbă tot ce ne înconjoară sau o fac parte din serviciul public.

Am inclus în ultima zi pe Coasta de Vest o vizită la sediul gigantului NVIDIA. Investește enorm în aplicații de tip “digital twins” pe domeniile majore: simulări ale orașelor, transport public, logistică, agricultură, industrie. Pune la dispoziție resurse gratis sau cu costuri foarte mici autorităților din toată lumea, pentru a modela serviciile publice și a crește calitatea vieții în IA.

Aceasta este următoarea frontieră în AI: simulări și syntethic data generation. Chiar dacă nu oferă consultanță oficial, NVIDIA ne va oferi lecții învățate de la alte state, care au înțeles mai din timp că viitorul este digital. Singurul avantaj al faptului că facem pasul spre aceste tehnologii cu întârziere este tocmai faptul că putem învăța de la ceilalți. Și putem recupera în salturi.

Am stat aproape două ore la NVIDIA, în compania lui Keith Strier, vicepreședinte global pentru inițiative în AI și a echipei. Am stabilit că vom lucra împreună, urmând să formalizăm parteneriatul foarte curând. L-am invitat în România anul viitor. Sper ca până atunci să avem concretizate și primele inițiative comune”.

Accel

“Am continuat cu o vizită la Accel, una dintre cele mai mari firme de venture capital din lume, care a finanțat companii celebre de tehnologie precum Facebook, Slack, Dropbox. Datorită UiPath, pe care Ben Quazzo, gazda noastră, a susținut-o încă din primele faze de creștere, România este foarte interesantă și  apreciată.

A fost fascinant să aflăm cum aleg astfel de fonduri afacerile pe care le finanțează, la ce se uită, ce îi convinge – în contextul Fondului Român de Inovare pe care îl pregătim cu Banca Mondială. E o lume complet diferită cu care trebuie să ne reconectăm constant pentru a rămâne ancorați în realitățile globale”.

Harvard

“Am început în forță a doua parte a deplasării în SUA, cu opt întâlniri și evenimente la Washington DC. Toate au avut un numitor comun: cum ne putem uni forțele pentru o Românie puternică în Europa și în lume. Prima întâlnire a fost la National Security Council, cu Anne Neuberger, Deputy Assistant to the President and Deputy National Security Advisor to the President for Cyber and Emerging Technologies.

Am discutat aspecte strategice despre securitatea cibernetică globală, într-un context geopolitic și militar extrem de complicat, inclusiv despre legea în domeniu pe care o avem în dezbatere publică. Anne ne-a asigurat de tot sprijinul partenerului nostru strategic. Am continuat la Department of State, cu Nathaniel Fick, ambasador special pentru Cyberspace și Digital Policy.

Absolvent de Harvard Business School și Harvard Kennedy School, un vizionar care iubește România după ce a fost prezent recent la București, la ITU. Am stabilit multiple linii de cooperare pe zona de securitate cibernetică, rețele 5G, inteligență artificială. România este partener respectat, de încredere, pol de stabilitate.

A fost o mare bucurie să o revăd pe Oana Geambașu, cercetător în sănătate publică la Harvard. O româncă ambițioasă, care a venit să studieze la una dintre cele mai bune școli din lume doar că să poată reveni în țară și să contribuie la reforma sistemului de sănătate. Am vorbit aproape o oră, împreună cu ambasadorul Andrei Muraru, despre cum putem conecta companii și specialiști in biotech, inovație și cercetare din Boston cu proiectele din România. Idei utile pe care trebuie să le punem rapid în aplicare”.

Banca Mondială

“Ziua a continuat cu o masă rotundă coorganizată de Ambasada României în SUA și Atlantic Council of the United States, cu câteva zeci de înalți reprezentanți ai think-tank-urilor din zona Washington specializați în inovare, tehnologie, digitalizare, dar și din corpul diplomatic sau mediul academic.

Am revenit la sediul Băncii Mondiale din Washington, unde am lucrat aproape patru ani. Am petrecut două ore cu cei mai buni specialiști în reforme de țară pe inovare, cercetare și startup-uri, vorbind despre proiectele comune cu MCID pe toate aceste domenii. Am aflat lucruri din cele mai recente rapoarte ale BM și din experiențele pe care le-au avut cu alte țări. Toate cu salturi în inovare, așa cum ne dorim și noi”.

IBM

“La IBM am discutat în special despre cloud, dar și despre cybersecurity și proiectele de AI, cu cinci reprezentanți de top ai companiei: Christopher Padilla – VP, Government and Regulatory Affairs la nivel global; Bob Kalka, VP Global Security Technical Sales; Daniel Chenok – Director, Center for the Business of Government; Mason Molesky – Cybersecurity Policy Executive;  Ryan Hagemann – Co-Director, IBM Policy Lab, Technology Policy Executive.

Ziua s-a încheiat cu o recepție cu peste 80 de reprezentanți ai comunității româno-americane, găzduită de Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, pentru celebrarea dimensiunilor de cercetare-inovare în cadrul Parteneriatului Strategic România – SUA, care aniversează 25 de ani”.

Intel

“Ultima zi în SUA a fost cu multe întâlniri în Washington DC, mai ales pentru domeniul cercetării. Am profitat de vizită să întărim relațiile de colaborare și să vorbim despre proiectele noastre.

Am început ziua la National Academy of Science (NAS), organizație ce reunește cercetătorii de top din SUA. Fondată de Abraham Lincoln, asociația recunoaște și promovează excelența în știință și cercetare.

A fost un prilej perfect să vorbim cu conducerea NAS despre românii geniali pe care ii avem în atâtea domenii, în SUA și în România, și cum putem sa le creăm oportunități, în special prin sprijinirea transferului în economie a rezultatelor cercetării.

La Biroul de tehnologie și securitate națională din cadrul Consiliului National pentru Securitate (NSC), am avut o discuție foarte bună cu Key Koizumi, prim-adjunctul Biroului. Pe lângă discuția despre proiectele noastre cheie, am fost mândri să aflăm că ELI-NP, laserul din Măgurele, e binecunoscut de partea americană.

Am vizitat National Institute of Standards and Technology, pentru o prezentare despre parteneriate public-private în zona de producție și cum ajută statul american IMM-urile inovatoare să crească. Programele lor de cercetare, studiile, analizele de piață și impactul pe care îl au în viețile a mii de companii anual sunt dovada că statul poate susține fără sa strice spiritul antreprenorial.

La gigantul Intel am discutat despre cele mai noi priorități globale pe zona de nanotehnologie, semiconductori și inteligență artificială, urmând să explorăm oportunități comune. România rămâne o posibilă piață atractivă, inclusiv pentru investitii directe.

Cel mai important moment al zilei: am avut o întrevedere cu Kathryn Huff, Assistant Secretary for Nuclear Energy, US Department of Energy. Subiectul principal: laserul din Măgurele și colaborarea cu partenerii americani pentru a maximiza potențialul proiectului de cercetare fanion al României. Suntem aproape de o soluție”.

Roth, între Hennesy și Burduja

George Roth a povestit cum s-a derulat întâlnirile din San Francisco. “La întâlnirea cu Sebastian Burduja am avut deosebita onoare de a avea o scurtă vizită a uneia dintre legendele Silicon Valley și ale informaticii mondiale, fostul președinte al Stanford și președinte al Alphabet, profesorul John Hennessy.

Arhitecturile de calculatoare pe care le-a creat sunt folosite astăzi în fiecare telefon inteligent, tabletă, laptop. S-a oprit să ne salute și să ne ureze succes în proiectele care leagă Silicon Valley de România, prin folosirea talentului și know-how-ului extraordinar al cercetătorilor, profesorilor, antreprenorilor, specialiștilor români americani care trăiesc aici. Ministrul este absolvent al Universității Stanford”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Porțiunea din Autostrada Transilvania (A3) care include și Tunelul Meseș nu are constructor desemnat și e departe de semnarea contractului pentru proiectarea și execuția celor 41 km.

Tunelul Meseș întârzie autostrada dintre Cluj și Bihor

Articolul următor
Olimpiu s-a alăturat echipei Datacor la începutul lunii noiembrie, ca project manager în divizia Green Energy.

Project manager nou la Datacor. Se va ocupa de sistemele fotovoltaice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share