Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea a depus cererea de finanțare a Centrului intermodal prin POIM

Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a depus luni, 21 noiembrie, cererea de finanțare a proiectului Centrului intemodal din Episcopia Bihor prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Valoarea totală a proiectului este 73.221.168,98 lei, din care valoarea nerambursabilă este 48.489.420 lei.

Ce prevede proiectul

Proiectul este în etapa de achiziție publică a lucrărilor, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 7 decembrie 2022. Acesta prevede construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 de metri fiecare, care vor fi utilizate pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor care vor fi transportate prin intermediul acestui centru intermodal.

Proiectul mai presupune construirea unei platforme de beton între cele două linii de cale ferată, o clădire administrativă de tip container în care să se desfășoare partea logistică, parcare pentru camioane, împrejmuirea terminalului intermodal, iluminat și racordul la utilități.

Astfel, municipiul Oradea va deveni un hub pentru transportul de mărfuri datorită faptului că este situat în apropiere de Autostrada Transilvania și viitorul drum expres Oradea-Arad, iar calea ferată Cluj – Napoca – Oradea – Episcopia Bihor va fi electrificată și modernizată.

Centrul intermodal va fi conectat printr-un drum de legatură cu E60/DN1. Prin implementarea proiectului, zona va deveni un puternic nucleu economic la nivelul întregii regiunii Nord – Vest. Centrul intermodal va avea un rol cheie pentru transportul de mărfuri din Oradea și județul Bihor și va asigura transferul mărfurilor în relație cu statele din vestul Europei, dar și cu alte alte zone din România.

Transportul de mărfuri feroviar este mult mai puțin poluant și mai ieftin, fiind încurajat la nivel european în raport cu transportul rutier. Totodata, acest proiect contribuie la creșterea competitivității economice a companiilor din Oradea și Bihor deoarece costurile cu transportul mărfurilor vor scădea ca urmarea a construirii acestei facilități.

Total
12
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Vecinul clujean al lui Elon Musk. Antreprenor și investitor în business-uri de succes din domeniul tehnologiei și sănătății, te învață cum poți să duci o viață mai bună

Articolul următor

CTP România - centru R&D de 40 de mil. euro pentru Diehl Controls, la Brașov

Citește și:
Citeste mai mult

Un nou pasaj subteran în Oradea

Un pasaj subteran în intersecția T. Vladimirescu – Oneștilor va facilita ieșirea din oraș spre autostradă. Consiliul Local…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
12
Share