Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vechile fabrici ale Zalăului se prăbușesc precum castelele de nisip

Armătura și Cuprom sunt prinse în aceste proiecte.

Două unități de producție de tradiție în reședința de județ a Sălajului vor fi demolate.

Armătura și Cuprom sunt prinse în aceste proiecte. Dezvoltatorul imobiliar Petron Energy va începe curând lucrările la noua zonă comercială și rezidențială a orașului, în locația fostei fabrici Armătura. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) urmează să fie aprobat de consilierii locali în 25 noiembrie, conform Graiul Sălajului.

Cu un certificat de urbanism valabil până în toamna anului 2023 și cu un PUZ aprobat inițial, investitorul a făcut câteva mici modificări la proiect, iar acum trebuie supus din nou votului în Consiliul Local.

Proiectul vizează un PUZ pentru schimbarea unităților teritoriale de referință existente în zonă comercială (shopping center), zonă mixtă (rezidenţial, comercial, servicii), construcţii şi amenajări sportive, zonă de agrement, servicii şi turism, dar și realizare acces, echipare edilitară şi operaţiuni notariale. Dezvoltatorul a adăugat ultimele trei puncte față de ce se aprobase inițial în PUZ.

Dezbatere publică încheiată în primăvară

Dezvoltatorul imobiliar a depus documentațiile la Primăria Zalău în aprilie, modificările propuse PUZ fiind în dezbatere publică până la finele lunii mai. Între timp, fosta fabrică Armătura a fost demolată și terenul este eliberat acum de miile de tone de moloz. Suprafața zonei vizate de noul proiect imobiliar este de 121.736 mp, iar suprafața construită estimată va fi de 79.128 mp.

Accesul pe teren, atât auto cât şi pietonal, se va realiza din Bd. M. Viteazul şi din str. Fabricii. Propunerea de acces din bulevardul Mihai Viteazul va ţine cont de proiectul administrației locale de modernizare a arterei, în curs de elaborare.

Accesurile pietonale vor fi conformate astfel încât să permită circulația persoanelor cu dizabilități și care folosesc mijloace specifice de deplasare (scaun rulant). În proiect se arată că se va asigura cel puțin 1 loc de parcare pentru fiecare apartament rezultat, totodată se va asigura un număr suficient de locuri de parcare pentru public, precum şi pentru vizitatori.

Cuprom trece în istorie

O bună parte din fosta uzină Cuprom a fost pusă deja la pământ de către noul proprietari – Tenaris Silcotub, conform Sălajul Liber. Reprezentanții Primăriei Zalău, prin Biroul arhitect-șef, au transmis că pentru fabrică există o autorizație de demolare. O parte din fabrică va fi pusă la pământ, cum se poate observa din procesul de demolare deja început.

Cuprom, fosta fabrica de conductori emailaţi din cupru, a fost achiziţionată în 2018 de către Tenaris, lider mondial în producţia de ţevi pentru industria energetică. Societatea Silcotub, parte a grupului Tenaris, a cumpărat terenurile şi clădirile în care îşi desfăşura activitatea fabrica de conductori emailaţi din cupru pe care Cuprom le-a deţinut pe Bd. M. Viteazul nr. 111.

Încă din 2019 se dorea demolarea clădirilor Cuprom. Fabrica a fost odinioară unicul producător de cupru electrolitic, sârmă turnată şi laminată şi conductoare emailate din România, cu 2.000 de angajaţi la Zalău în perioada de glorie. În 2008 Cuprom a intrat în insolvenţă în 2008, iar în 2015, în faliment.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CESAROM anunță o gamă de peste 12 soluții ceramice complete pentru diverse aplicații

Articolul următor
Atmosfera feerică de Crăciun se instaleză în fiecare colțișor al Iulius Mall Cluj de vineri, 25 noiembrie.

„Light Up your Winter Holiday" cu Crăciunul Cosmic de la Iulius Mall Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share