Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primii 150 de funcționari publici au absolvit cursul de expert în dezvoltare durabilă

Consilierul de stat Laszlo Borbely spune că România va pregăti 2.000 de astfel de experți până în 2026.

La Academia de Studii Economice (ASE) București a avut loc festivitatea de absolvire a primului curs postuniversitar de expert în dezvoltare durabilă. Momentul marchează finalizarea demersului inițiat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD) din cadrul Guvernului  care a introdus în Codul Ocupațiilor din România profesia de expert în dezvoltare durabilă și a realizat standardul ocupațional aferent.

Primii 150 de experți au fost formați în parteneriat cu ASE, prin proiectul „România Durabilă – Dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Premieră la nivel european

„Resursa umană calificată este indispensabilă în orice proces de îmbunătățire a vieții oamenilor. Sunt bucuros că prin eforturile prin care le-am depus, DDD reușește să ducă la bun sfârșit o activitate care nu a fost lipsită de provocări. Avem astăzi primii 150 de experți în dezvoltare durabilă, ceea ce reprezintă, din informațiile pe care le am, o premieră inclusiv la nivel european.

Desigur, în spiritul dezvoltării durabile, vom continua această componentă de formare și ne propunem ca, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, până în 2026 să avem 2000 de experți în dezvoltare durabilă, dintre care 75% la nivelul administrației publice locale.

Mai mult, printr-o strânsă colaborare pe care o avem cu universitățile ne vom orienta astfel încât viitorii cursanți să fie instruiți în funcție de nevoile regiunii în care își desfășoară activitatea. Așa cum am transmis prin așa numitele scrisori de misiune pe care le-am înmânat absolvenților, o societate durabilă se poate clădi prin implicarea fiecăruia”, a declarat Laszlo Borbely.

Cei dintâi absolvenți, la ASE București

„Educaţia pentru dezvoltare durabilă dezvoltă și îmbunătăţește capacitatea indivizilor, a grupurilor, a comunităţilor, a organizaţiilor și a ţărilor de a gândi și a acţiona în favoarea dezvoltării durabile. Ea poate genera schimbare în mentalităţile oamenilor, potenţând capacitatea acestora de a crea o lume mai sigură, mai sănătoasă și mult mai prosperă, îmbunătăţind astfel calitatea vieţii.

Educaţia pentru o dezvoltare durabilă oferă o abordare critică, un grad sporit de conștientizare și puterea de a explora și dezvolta noi concepte, viziuni, metode și instrumente. Legătura dintre dezvoltare durabilă şi educaţie, prin urmare, este complexă.

În reorientarea educaţiei către dezvoltarea durabilă, prin programele de formare trebuie să se asigure echilibrul între cunoştinţele viitorului şi cele ale trecutului, între inovaţie şi tradiţie. ASE se implică activ în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și e prima universitate din România care a pregătit specialiști pentru profesia de expert în dezvoltare durabilă”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul ASE.

Curs postuniversitar de 3 luni

Primii absolvenți sunt angajați din ministere și administrația publică centrală. Dintre aceștia a luat cuvântul Paula – Liliana Mogoș, consilier superior la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, care a subliniat că oamenii trebuie să pună pasiune în activitatea de zi cu zi pentru a oferi și generațiilor viitoare șansa la o lume dezvoltată în spiritul sustenabilității.

La evenimentul de absolvire au mai luat cuvântul consilierul de stat Alexandra Bocșe, Departamentul pentru Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale, Teodora Elena Preoteasa, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, Dan Dumitrescu, prorector al ASE, și Elvira Nica, decan al Facultății de Administrație și Management Public.

Cursul postuniversitar expert în dezvoltare durabilă a avut o durată de 12 săptămâni și a fost structurat în 180 ore, din care 60 de activitate teoretică și 120 ore activități practice. Resursele educaționale dezvoltate în cadrul programului postuniversitar sunt accesibile aici.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania Signify - fosta Philips Lighting a contribuit la dotarea noului obiectiv de la Facultatea de Inginerie și Instalații, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (FII-UTCN)

Signify a inaugurat un laborator de iluminat la Universitatea Tehnică

Articolul următor

Locuitorii a 15 comune bihorene din Apuseni vor plăti energia electrică la preț redus

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share