Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

COMUNICAT: Conducerea AHK România este dezamăgită de votul negativ dat României

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) și-a exprimat dezamăgirea în legătură cu votul negativ dat României privind aderarea la spațiul de liberă circulație europeană. “Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a fost și rămâne un susținător fervent al intrării României în spațiul Schengen și speră ca acest lucru să se întâmple într-un orizont de timp apropiat. Un succes în acest proces îl reprezintă eliminarea recentă a MCV (Mecanismul de cooperare și verificare), impus României odată cu aderarea la UE”, se arată în comunicat. 

 

„România a dovedit că îndeplinește criteriile de aderare, fapt care a reieșit clar în urma controalelor efectuate de echipele de tehnicieni ai Comisiei Europene. State membre importante ale Uniunii Europene și ale spațiului Schengen, precum Germania și Franța, s-au pronunțat în multiple rânduri pentru includerea României în zona de liberă circulație europeană. Admiterea României ar fi un câștig pentru blocul comunitar, Europa ar fi mai puternică și mai prosperă. Suntem foarte dezamăgiți de acest vot, dar sperăm totuși ca o decizie ‘pentru Schengen’ să fie luată în curând”, a declarat Andreas Lier, președintele AHK România (foto deschidere).

AHK România consideră că statele UE trebuie să dea dovadă de unitate, mai ales în contextul războiului din Ucraina și al celorlalte provocări de la nivel global. Conflictul cu Rusia, care a reconfigurat rutele de transport de mărfuri în Europa, a dus deja la scumpiri importante, iar industrii precum cea producătoare de materiale de construcții, metalurgică și chimică suferă din cauza scumpirii energiei.

Libera circulație a bunurilor aduce beneficii economice semnificative transportatorilor și mediului de afaceri în general, prin eliminarea obligativității controalelor suplimentare la frontierele interne ale Uniunii Europene, dar și avantaje pentru investițiile străine, prin crearea unui mediu economic de stabilitate și încredere. Reducerea costurilor asociate timpilor de așteptare în vămi, alături de reducerea întârzierilor în lanțurile logistice fluidizează comerțul transfrontalier și creează un preț corect mărfurilor destinate cetățenilor europeni. De aceea este în interesul tuturor statelor membre ca România să facă parte din spațiul Schengen. În egală măsură, este și un semnal important pentru investitori.

Ne exprimăm încrederea că acest lucru se va întâmpla cât mai curând posibil. Avantajele sunt multiple, nu doar pentru România, dar și pentru întreaga Europă, iar companiile germane locale nu pot decât să susțină în continuare România în demersul său”, a spus Sebastian Metz, director general AHK Romania.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Încă 100.000 de lucrători străini admiși în România

Articolul următor

A fost înființată Asociația SibiuIT. „Vrem să creăm un hub tehnic și să atragem finanțări”

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
1
Share