Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

OVES Enterprise: “Avansul pieței de software frânează în România”

Avansul pieței de software și servicii din România a frânat brusc pe final de an, pe măsură ce multe dintre proiecte se închid, tradițional, înainte de sfârșitul anului, iar companiile sunt rezervate în a porni altele noi, relevă o analiză a OVES Enterprise.

La nivelul acestei industrii se prefigurează o scădere a onorariilor programatorilor, în acord cu situația din piață, potrivit companiei clujene de IT.

Avansul pieței de software și servicii din România a frânat brusc pe final de an, pe măsură ce multe dintre proiecte se închid, tradițional, înainte de sfârșitul anului, iar companiile sunt rezervate în a porni altele noi, relevă o analiză a OVES Enterprise.

“Reticența companiilor este justificată de tendința globală de a reduce cheltuieli, în contextul  izbucnirii unei potențiale noi crize, ca efect al prelungirii războiului din Ucraina, inflației crescute, crizei energetice și concedierilor masive făcute de marile companii de tehnologie.

Dacă în mod tradițional, în România, segmentul IT are o rată anuală de creștere de 15-17%, potrivit Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, evoluția din ultimele două luni arată cel mult o creștere cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut, anticipând un recul mai mare anul viitor”, conform estimărilor OVES Enterprise.

Proiectele se restrâng sau intră în așteptare

„În piață avem în desfășurare un lanț al slăbiciunilor. Companiile au bani, dar investitorii sunt mai precauți cu fondurile de care dispun. Mulți dintre producători nu mai au bugete sau le-au redus, în timp ce companiile de servicii au mai puțin de lucru. Unele proiecte sunt puse în stand-by pe o perioadă nedefinită. Au loc disponibilizări masive, cel puțin în SUA.

Companiile tech care au avut un an bun merg mai departe acum doar cu produsele esențiale, cele secundare fiind puse în așteptare. Primele semne ale unui astfel de moment au apărut în august. Noi am muncit de cinci ori mai mult ca să reușim să ne îndeplinim ținta de 6-7 milioane de euro propusă în acest an”, spune Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise.

Anul trecut, cifra de afaceri OVES Enterprise a crescut de patru ori, ajungând la 14 milioane de lei. Pentru 2022, compania vizează dublarea veniturilor, obiectivul asumat, la începutul anului, fiind de 30 de milioane.

Scad onorariile programatorilor

Finalul de an aduce mai puțini bani pentru programatori, onorariile lor scăzând în acord cu situația din piață, din cauza ofertei mai mari de dezvoltatori și lipsei de proiecte.

„Marile companii de tehnologie din SUA au făcut concedieri: Facebook, Twitter, Amazon. Fiind o ofertă mai mare de developeri în piață, atât din cauza concedierilor, cât și a scăderii numărului de proiecte, și onorariile practicate au scăzut. Acest lucru generează și o triere, o filtrare mai atentă între developerii buni și cei mai puțin buni”, consideră Filip.

“România devine o zonă tot mai riscantă, în ceea ce privește accesarea de personal specializat, în contextul în care tot mai multe companii caută developeri și în alte zone ale globului. Cu atât mai mult cu cât onorariile practicate de programatorii români se apropie din ce în ce mai mult de cele din SUA. Lucrurile se schimbă și în ceea ce îi privește pe furnizorii de servicii software.

Vor avea acces mai greu la proiecte, în perioada următoare, întrucât companiile dezvoltatoare de produse găsesc mai ușor resurse pe care să le angajeze. Firmele de produs care vor în continuare echipe de la companii de servicii caută mai ales developeri foarte experimentați sau care cunosc mai multe tehnologii”, relevă analiza OVES.

Compania clujeană este specializată în servicii compleze de software development pentru proiecte din zonele automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituții guvernamentale internaționale. OVES Enterprise are 107 angajați și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Aradul va primi suma cea mai consistentă din regiunile Ardeal și Banat, iar Brașovul, cea mai mică, în cadrul programului național de investiții Anghel Saligny.

Operatorul regional de apă și canal din Timiș, Aquatim, încheie un nou an excelent

Articolul următor
Joi a avut loc finalizarea lucrărilor finanțate din fonduri europene ce au vizat modernizarea Drumurilor Județene 764B și 108K, traseu cunoscut sub numele Drumul Apusenilor.

E gata Drumul Apusenilor. Proiect de 27 de milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share