Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Operatorul regional de apă și canal din Timiș, Aquatim, încheie un nou an excelent

Aradul va primi suma cea mai consistentă din regiunile Ardeal și Banat, iar Brașovul, cea mai mică, în cadrul programului național de investiții Anghel Saligny.

Anul 2022 a fost unul plin pentru operatorul regional de apă și canal din Timiș, Aquatim. Societatea a continuat investițiile, atât din fonduri nerambursabile, cât și din fonduri proprii, iar rezultatele excelente s-au văzut îl Locul 1 ocupat în Topul Național al Firmelor.

Programul Operațional Regional, prin „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020”, a oferit Aquatim peste 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de apă și canal. Proiectul asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020. Se dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată, prin investiții pentru lucrări de infrastructură de mediu. Acest proiect îmbunătățește infrastructura de apă și canalizare în 81 de localități din județul Timiș, prin realizarea a 22 de stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare și 412 km de rețele de canalizare.

Valoarea totală a proiectului este de 239,5 milioane de euro, din care 180,4 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Finanțarea este asigurată în proporție de 75,35% de Uniunea Europeană, 16,88% de la bugetul de Stat, 6% co-finanțare Aquatim și 1,77% de la bugetul local.

În anul 2022 s-au semnat 7 contracte de lucrări aferente proiectului, atât pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în mai multe localități din județul Timiș cât și pentru proiectarea și execuția unor stații de tratare a apei potabile și de epurare a apelor uzate, astfel că la finalul anului 2022 sunt semnate 31 contracte de lucrări. Tot anul acesta, s-au emis 15 ordine administrative de începere a lucrărilor pentru o parte din contractele semnate.
Pentru locuitorii municipiului Timișoara, proiectul prevede extinderea/reabilitarea rețelelor de apă și canalizare pe 92 de străzi, modernizarea Stației de Tratare a Apei Potabile Bega, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA regional, am aflat de la Ilie Vlaicu, directorul Aquatim. În 2022 s-au emis ordinele administrative și au început lucrările pe o parte din străzile incluse în proiect, precum și la Stația de Tratare a Apei Potabile Bega.
Totodată, au început lucrările la noua linie de valorificare energetică a nămolului de la Stația de Epurare din Timișoara. Sistemul este o premieră în România. Instalația va transforma în gaz de sinteză substanța organică din nămol. Prin arderea gazului, se generează energie termică folosită pentru procesul de uscare și pentru producerea de curent electric folosit ulterior la încălzirea spațiilor tehnologice. Cantitatea de nămol care poate fi prelucrată este de peste 4 tone/ h, adică aproximativ 100 tone/zi. (nămol cu conținut de 28% substanță uscată). Se estimează că instalația de valorificare a nămolului va consuma circa 2.300.000 kW/an, dar va produce 2.400.000 kW/an, deci cantitatea de energie electrică produsă va acoperi cantitatea de energie consumată. Sistemul va funcționa fără aport de energie electrică suplimentară de la rețea.

La finalul procesului, rezultă o cantitate foarte mică de cenușă, care nu este considerată deșeu periculos și care poate fi utilizată în industria materialelor de construcții.

În ceea ce privește investițiile din fondurile proprii ale Aquatim, în anul 2022 au fost finalizate lucrări de extindere/reabilitare rețele de apă și canalizare sau de optimizare a proceselor de tratare și epurare în mai multe localități din județul Timiș, dintre care amintim: Săcălaz, Hitiaș, Sârbova, Cărpiniș, Deta, Ianova, Curtea, Criciova, Sacoșu Turcesc, Recaș, Jimbolia. De asemenea, s-au desfășurat lucrări de extindere și reabilitare a rețelelor pe mai multe străzi și bulevarde din Timișoara. Valoarea totală a lucrărilor recepționate în 2022 este de peste 16.500.000 lei.

Totodată, au continuat lucrările la viitorul Muzeu al Apei, care și-a deschis porțile în avampremieră timp de câteva săptămâni în această toamnă. Deschiderea oficială va avea loc anul viitor, odată cu finalizarea tuturor lucrărilor de reabilitare a clădirilor care formează complexul muzeal. Valoarea investiției din fonduri proprii ale Aquatim este de peste 7.500.000 lei, iar muzeul constituie contribuția noastră la programul Timișoara, capitală culturală europeană în 2023.

În prezent sunt în curs de execuție lucrări din fonduri proprii în valoare de peste 31.000.000 lei, atât în județ, cât și în municipiul Timișoara.

Aquatim, din nou locul 1 în Topul Național al Firmelor

Ca o recunoaștere a activității depuse, Aquatim a urcat pe podiumul Topului Național al Firmelor și acest an. În cadrul acțiunii organizate de Camera de Comerț și Industrie a României, societatea a obținut, din nou, locul I la categoria Întreprinderi Mari, domeniul „Captarea, tratarea și distribuția apei”.
Topul Național al Firmelor este un reper pentru mediul de afaceri, un clasament al celor mai competitive companii din România. Evenimentul reunește firmele cu rezultate deosebite în domeniul şi grupa de mărime în care activează, cât şi personalități de marcă ale mediului economic şi de afaceri, politico-administrativ, diplomatic, academic, mass media.

”Chiar dacă la nivel local nu sunt multe societăți în domeniu, la nivel național acest număr este unul ridicat. Ceea ce înseamnă că indicatorii referitori la activitatea noastră au fost buni”, a declarat Ilie Vlaicu.
Axându-se pe siguranţa şi confortul clienţilor, dar şi pe protecţia mediului, prin intermediul programelor de asistență financiară nerambursabilă, prin împrumuturi de la instituții bancare și resurse proprii, Aquatim a făcut în ultimii ani investiții de peste 400 de milioane de Euro în infrastructura de apă și canalizare din aria sa de operare, demonstrând un potențial uriaș de dezvoltare, care generează sume importante de bani și poate juca un rol de multiplicare în economia regională.

”Plasarea pe prima poziţie în topuri importante, regionale şi naţionale ne onorează, dar ne și motivează să menținem aceleași standarde ridicate care ne-au adus pe cea mai înaltă treaptă a podiumului”, a mai spus Aquatim.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cei mai de succes români din străinătate vin la Timișoara, la Smart Diaspora 2023

Articolul următor
Avansul pieței de software și servicii din România a frânat brusc pe final de an, pe măsură ce multe dintre proiecte se închid, tradițional, înainte de sfârșitul anului, iar companiile sunt rezervate în a porni altele noi, relevă o analiză a OVES Enterprise.

OVES Enterprise: “Avansul pieței de software frânează în România”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share