Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Caravana ADR Nord Vest la Oradea. Bihorul, model de bune practici

O delegația a ADR Nord Vest, în frunte cu directorul general – Csilla Hegedus și Petru Alboi – Șandru – șeful Autorității de Management, s-a aflat vineri, 26 aprilie în județul Bihor. În cadrul ședinței de la Consiliului Județean Bihor a fost prezent și Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, fost director general al ADR Nord Vest.

Au participat reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale din Bihor, care au accesat faonduri europene ărin intermediul ADR Nord Vest. Nu a lipsit Ilie Bolojan – președintele CJ Bihor și Florin Birta – primarul Oradiei.

Oficiile de gază le-a făcut Mircea Mălan, vicepereședintele CJ Bihor.

Echipa care coordonează ADR Nord Vest și-a propus ca regiunea noastră să devină cea mai prolifică și să atragă cele mai multe fonduri europene dintre toate regiunile din România și, dacă se poate, din bazinul carpatic. Acest lucru este posibil, pentru că avem premise extraordinare. În perioada anterioară avem o rată de absorbție de 130% și vom ajunge la 150%”, a declarat Csilla Hegedus.

Din 29 de contracte semnate – 13 sunt din Bihor

În continuare, Petru Alboi – Șandru, șeful Autorității de Management a prezentat pe scurt proiectele din Bihor pentru care deja au fost semnate contractele.

„Vom face astfel de informări în toate județele din regiune. Am început cu județul Bihor pentru că primele proiecte depuse în sistem informatic pentru perioada 2021 – 2027 sunt din județul Bihor. Până în acest moment avem depuse pentru perioada de programare 2021 – 2027 peste 834 de proiecte în valoare de peste 3,3 miliarde de euro, valoare eligibilă. Valoarea programului nostru este de 1,4 miliarde de euro. Până în prezent avem semnate 29 de contracte, dintre care 13 sunt din județul Bihor, cu o valoare de peste 189 de milioane de euro și o valoare eligibilă de peste 122 de milioane de euro”, a informat șeful Autorității de Management.

Din cele 13 contracte semnate până în prezent în Bihor, patru sunt pentru Parcurile de Specializare Inteligentă din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei. Trei proiecte sunt pentru creșterea eficienței energetice la clădirile publice, un contract este pentru reabilitarea și modernizarea rețelei secundare de drumuri, un contract este pentru creșterea siguranței traficului, un contract pe mobilitate urbană, un apel pentru partea de școli și un apel dedicate mediului universitar.

Conferința a continuat cu prezentarea proiectelor de către reprezentanții unităților administrative teritoriale beneficiare.

Bihorul – model de bune practici

Ultimul cuvânt l-a avut, Marcel Boloș. Acesta i-a felicitat pe bihoreni pentru proiectele implementate prin ADR Nord Vest, punând accentual, totodată, pe descentralizarea fondurilor, câștigându-se, astfel, foarte mult timp pentru implementarea proiectelor.

„Modelul reprezentat de Bihor este unul aparte. De la infrastructura de conectivitate rutieră, până la parcurile de specializare inteligentă sau rețelele de gaze naturale ori centurile ocolitoare. Nu ne rămâne decât să invităm și reprezentanții altor județe să se uite cu atenție la felul cum au fost dezvoltate proiecte, la profilul proiectelor”, a precizat Marcel Boloș.

Peste 75 de miliarde de euro pentru România

Ministrul Finanțelor i-a îndemnat pe reprezentanții unităților administrative teritoriale să pregătească deja proiectele pentru perioada de finanțare 2028 – 2035.

„România trece printr-o perioadă extrem de bună cu implementarea investițiilor. Cele 46 de miliarde de euro din politica de coeziune, împreună cu cele 29 de miliarde de euro din PNRR, adică peste 75 de miliarde de euro, sunt bani pe care Comisia Europeană ni i-a pus la dispoziție. Atât pentru infrastructura mare, vorbesc de autostrăzi, infrastructura feroviară, educație sau sănătate. Sunt proiecte care vor dezvolta România și care vor aduce o nouă perspectivă pentru dezvoltarea comunităților locale. Miza noastră rămâne, în continuare, atragerea de investitori prin infrastructura pe care am creat-o”, a subliniat ministrul Boloș.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Schimbare de manager la Purem by Eberspaecher. Jörg Steins este noul CEO

Articolul următor

Stilul de viață activ din Transilvania: Sporturi populare și infrastructuri sportive pentru practicanții activi de sport

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share