Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Stilul de viață activ din Transilvania: Sporturi populare și infrastructuri sportive pentru practicanții activi de sport

Transilvania este una dintre regiunile României în care sportul se află la loc de cinste. Printre cele mai populare discipline sportive se numără fotbalul, sporturile de interior (baschet, handbal, înot, hochei pe gheață, escaladă, zumba, fitness) și de exterior (tras cu arcul, ciclism, drumeții, off road, sporturi cu motor). Transilvănenii se mândresc atât cu unele dintre cele mai frumoase stadioane pe plan național, cât și cu săli sportive.

Din punct de vedere al investițiilor în sport, Clujul, Sibiul și Brașovul se numără printre cele mai importante orașe românești, situându-se aproape de investițiile din București. U Cluj, Hermannstadt, UTA Arad, Sepsi și CFR Cluj sunt echipele de fotbal care reprezintă cu cinste Transilvania în SuperLiga. Mai mult decât atât, CFR Cluj și-a adjudecat 8 titluri de campioană a României. Care sunt celelalte sporturi la care transilvănenii excelează și cum este infrastructura sportivă în principalele localități din Transilvania?

Fotbalul și baschetul sunt cele mai iubite sporturi în Transilvania?

Fotbalul este rege și în Transilvania, Clujul evidențiindu-se prin cele două stadioane destinate acestui sport: Cluj Arena (capacitate de 30.335 locuri) și Dr. Constantin Rădulescu (capacitate 22.198 locuri). Cfr Cluj figurează în fiecare sezon pe lista caselor de pariuri despre care poți citi pe Legalbet.ro, printre principalele pretendente la titlul de campioană.

Pe lângă aceste stadioane, în regiunea transilvăneană mai funcționează și stadioanele Francis von Neuman din Arad (capacitate de 12584 locuri), Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe (capacitate 8400 locuri), Cetate din Alba Iulia (capacitate 18000 locuri), Daniel Prodan din Satu Mare (capacitate 18000 locuri), Michael Klein din Hunedoara (capacitate 16500 locuri) și Iuliu Bodola din Oradea (capacitate 12376 locuri).

În ceea ce privește baschetul, U-Bt Cluj-Napoca și CSM Oradea au câștigat grupele A și B din sezonul 2023/2024 și este foarte posibil ca finala din play-off să se joace între aceste echipe transilvănene. În afara acestor echipe, în Diviza A de baschet mai evoluează și alte echipe, precum Corona Brașov și CSM Târgu Mureș.

Sala Polivalentă localizată în Cluj Napoca are o capacitate de 10000 locuri și o dimensiune de 38410 metri pătrați. Clădirea este dispusă pe subsol, parter și 3 etaje (1S+1P+3E). Însă, nu doar baschetul și fotbalul sunt apreciate pe plan regional, ci și handbalul. În campionatul feminin de handbal, regiunea transilvăneană este reprezentată de Corona Brașov, Măgura Cisnădiei și Zalău.

În Brașov au fost demarate lucrările pentru construirea unei Săli Polivalente cu o capacitate de 11233 de locuri, care va fi finalizată în 2025. Clădirea va avea două săli, cea principală, cu o capacitate de 10075 locuri și o sală destinată antrenamentelor, cu o capacitate de 1158 locuri. Structura clădirii va fi de 1S+1P+1E și se bazează pe 1915 piloni de susținere care au fost forați la 21.5 metri adâncime și care au diametre ce variază între 500 mm și 600 mm.

Handbalul masculin este și mai bine reprezentat, Minaur Baia Mare, Potaissa Turda, U Cluj și CSM Sighișoara numărându-se printre echipele din Liga Națională de Baschet Masculin. Zona Transilvanei este excelent reprezentată în ceea ce privește hocheiul pe gheață, SC Miercurea Ciuc câștigând titlul în sezonul 2023/2024, într-o finală disputată împotriva Coronei Brașov. Iar pe locul trei s-a poziționat ACSH Gheorgheni. De asemenea, în Campionatul Naționale de Hochei mai evoluează și formația Háromszéki Ágyúsok din Târgu Secuiesc.

Ce alte sporturi mai pot fi practicate în Transilvania?

Cluj, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, Hunedoara, Târgu Mureș, Deva și Turda se numără printre cele mai importante localități din Transilvania din punct de vedere al activităților sportive. În aceste zone pot fi desfășurate diverse activități cu caracter sportiv, atât pe timp de vară, cât și de iarnă. Fiind o zonă traversată de râuri și bogată în lacuri, se pot practica sporturi precum rafting sau sporturi cu motor.

De asemenea, în multe regiuni ale Transilvaniei pot fi efectuate drumeții, off road, ciclism de anduranță și alergare montană. Printre alte activități sportive preferate de locuitorii din Transilvania se evidențiază caiacul, via ferrata, schiul, parapanta și tirul cu arcul. Există și locuri inedite în care amatorii de sport pot să se bucure de activități precum volei, baschet ori tenis, așa cum este terenul de sport amplasat pe o clădire din Cluj. Prin urmare, sportul și activitățile sportive sunt îndrăgite de transilvăneni.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Caravana ADR Nord Vest la Oradea. Bihorul, model de bune practici

Articolul următor

Launch of a Memorandum of Understanding for Architectural Excellence in Georgia

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share