Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rețeaua socială de investiții eToro a anunțat câștigătorii și perdanții anului 2022

Câștigătorii și perdanții anului 2022: printre cele mai performante 10 acțiuni vin din sectoarele petrol și gaze și apărare, în timp ce acțiunile de tehnologie, imobiliarele și comerțul electronic se clatină

 – Giganții din domeniul petrolului și gazelor naturale Occidental, Tourmaline și Cenovus figurează pe lista câștigătorilor la nivel mondial

– Alte nume câștigătoare includ BAE Systems (+51%) și Pearson (+51%)

– Pe lista perdanților se află Shopify (-70%), Ocado (-60%) și Generac Holdings (-73%).

 2022 a fost o călătorie plină de peripeții pentru investitori, cu puține posibilități de refugiu în fața inflației galopante, a creșterii ratelor dobânzilor, a problemelor legate de lanțurile de aprovizionare și a unei recesiuni iminente.

O analiză realizată de rețeaua socială de investiții eToro arată că au existat câștigători și perdanți clari în acest an. eToro a analizat cele mai performante și cele mai slabe două acțiuni din fiecare dintre cei mai importanți indici bursieri de pe cele mai mari cinci piețe globale de acțiuni (SUA, Japonia, China, Marea Britanie, Canada) pentru a identifica 10 câștigători și 10 perdanți ai anului 2022.

Fără a fi o surpriză, pe lista câștigătorilor se află mai mulți giganți din domeniul petrolului și gazelor naturale – prețurile petrolului și gazelor naturale fiind accelerate în acest an de războiul din Ucraina. Occidental Petroleum și-a văzut prețul acțiunilor sale crescând cu 121% până în acest moment al anului, în timp ce două companii listate în Canada, Tourmaline Oil Corp (+102%) și Cenovus Energy Inc (+57%) au înregistrat, de asemenea, creșteri importante.

Nevoia de securitate globală a avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra prețului acțiunilor din domeniul apărării, firma BAE Systems din FTSE 100 înregistrând o creștere de 51% a prețului acțiunilor până în prezent. Alte acțiuni de pe lista câștigătorilor includ editura Pearson, care a crescut cu 51% în 2022 datorită unei serii de rezultate financiare solide, și compania americană de utilități Constellation Energy Corp, care a înregistrat o creștere uriașă de 116% în urma introducerii în SUA a legii privind reducerea inflației, care a oferit credite fiscale pentru diferite tipuri de energie curată.

Comentând, Ben Laidler, Global Markets Strategist la eToro, a declarat: “Acest lucru ne reamintește că în spatele rentabilității medii de -17% de pe piețele globale de acțiuni din acest an se află mii de acțiuni individuale cu evoluții diferite. Unele dintre aceste companii au înregistrat câștiguri mari, în timp ce altele au avut rezultate mult mai slabe decât media. Aceasta arată cât de important este ca un investitor individual să se documenteze, gândindu-se la peisajul economic actual și la tendințele globale, înainte de a lua decizii cu privire la portofoliul său.”

 Anumite domenii se remarcă, de asemenea, pe lista celor care au pierdut în 2022, inclusiv acțiunile axate pe tehnologie, comerț electronic și imobiliare, care au fost lovite ca urmare a scăderilor acțiunilor firmelor de tehnologie la nivel global, a crizei costului vieții și a începutului scăderii  prețurilor din domeniul imobiliar. Printre numele notabile de pe lista de perdanți se numără firma Ocado Group, ale cărei acțiuni au scăzut cu 60%, fiind lovită de scăderea acțiunilor din domeniul tehnologic din 2022, după ce acțiunile sale crescuseră în anii de boom anteriori. Gigantul canadian de comerț electronic Shopify a înregistrat, de asemenea, o scădere puternică a valorii acțiunilor sale, cu 70%, în timp ce gigantul japonez de comerț electronic Rakuten Group a suferit și el o scădere (-45%) a acțiunilor sale la bursă.

Laidler a adaugat: “Mărfurile fungibile constituie singura clasă de active care a crescut în 2022, însă acțiunile petroliere s-au descurcat și mai bine, pornind ca unele dintre cele mai ieftine de pe piață, în timp ce au plătit în mod constant dividende frumoase în acest an. Dezamăgirile au venit de la multe dintre firmele de top din sectorul tehnologic, pe măsură ce stimulul pandemic s-a atenuat, iar creșterea dobânzilor din acest an a determinat investitorii să reconsidere evaluările lor ridicate.”

Tabelul de mai jos prezintă cele mai performante acțiuni din 2022: Cele mai performante două acțiuni selectate din principalii indici din fiecare dintre cele mai mari cinci piețe globale de acțiuni.

 

  10 cele mai performante acțiuni în 2022
  Companie Sector Index Capitalizare piață (USD) Preț acțiune în 2022
1 Zhonglu Co Ltd Producție de biciclete Shanghai Comp. 1.1bn 251%
2 Yantai Yuancheng Gold Co Ltd Comerciant de metale Shanghai Comp. 487.8m 222%
3 Occidental Petroleum Petrol & gaze S&P 500 58.2bn 121%
4 Constellation Energy Corp Utilitati electricitate S&P 500 29.7bn 116%
5 Mitsubishi Heavy Industries Ltd Echipamente electrice Nikkei 225 13.5bn 107%
6 Tourmaline Oil Corp Petrol & gaze S&P/TSX 60 18.4bn 102%
7 Fujikura Ltd Componente electronice Nikkei 225 2.4bn 97%
8 Cenovus Energy Inc Petrol & gaze S&P/TSX 60 34bn 57%
9 Pearson PLC Editură FTSE 100 8.1bn 51%
10 BAE Systems Aerospațiale și apărare FTSE 100 34.4bn 51%

 

Tabelul de mai jos prezintă acțiunile cu cele mai slabe performanțe în 2022: Ultimele două acțiuni selectate din principalii indici din fiecare dintre cele mai mari cinci piețe globale de acțiuni

 

  10 acțiuni cu cele mai slabe performanțe în 2022
  Companie Sector Index Capitalizare piață (USD) Preț acțiune în 2022
1 Generac Holdings Motoare și generatoare portabile S&P 500 6.1bn -73%
2 Align Technology Inc Echipamente medicale S&P 500 15.2bn -70%
3 Shopify Inc E-commerce S&P/TSX 60 48.3bn -70%
4 Will Semiconductor Co Ltd Shanghai Semiconductori Shanghai Comp. 14.5bn -63%
5 Ocado Group PLC Tehnologie de distribuție FTSE 100 6.8bn -60%
6 Zhejiang Starry Pharmaceutical Co Ltd Produse farmaceutice Shanghai Comp. 1bn -56%
7 Persimmon plc Construcții de locuințe FTSE 100 4.9bn -56%
8 Z Holdings Corp Motoare de căutare Nikkei 225 20.1bn -46%
9 Rakuten Group Inc E-commerce Nikkei 225 7.4bn -45%
10 Algonquin Power Utilities Group Utilități S&P/TSX 60 4.9bn -45%
Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Valea Plângerii pe A3, la 18 ani de la prima lopată. La începutul lunii decembrie am filmat din dronă peisajul dezolant cu iz postapocaliptic de pe Biharia - Chiribiș și Chiribiș - Suplacu de Barcău.

Valea Plângerii de pe Autostrada Transilvania

Articolul următor

Summit Agro – Gală aniversară memorabilă. 25 ani de prezență în România și o nouă identitate de brand

Citește și:
Citeste mai mult

Clujul găzduiește Aviation-Event 2023

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAC) a oferit un preambul al conferinţei internaţionale de aviaţie. Au fost prezenți…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
1
Share