Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Montessori apare în “Silicon Valley de Cluj”. Cum arată noua grădiniță

Abordarea vizează dezvoltarea copilului pe planurile fizic, social, emoțional și cognitiv | Foto: Montessori Transilvania

Lanțul de centre private de educație a anunțat darea în funcțiune a unei noi grădinițe în Cluj-Napoca.

Montessori Transilvania a inaugurat grădinița din Clădirea TEAM – Cluj Innovation Park (CIP), al doilea centru al organizației din Cluj. Aici vor funcționa, pentru început, grupe de copii de 1-3 ani, respectiv și 3-6 ani. Grădinița are la dispoziție, în Centrul TEAM, de spații interioare, terasă și spații verzi.

Prima grădiniță de acest fel din Cluj-Napoca a fost înființată pe str. Decebal, din dorința de a susține formarea și dezvoltarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 luni și 12 ani, în concordanță cu principiile educației europene și Standardele Internaționale Montessori. Director executiv al organizației clujene este Ana-Maria Danciu, iar director educațional, Anamaria Tanțău.

În Cluj-Napoca există și alte instituții de tip Montessori, la nivel de școală (6-12 ani), gimnaziu (12-15 ani), pe străzile Brașov, N. Drăganu și Becaș. Metoda de educație dezvoltată de Maria Montessori, medic și pedagog italian, este o abordare educațională centrată pe copil.

Aceasta este bazată pe observații științifice ale copiilor de la naștere până la vârsta adultă, fiind testată, timp de peste 100 de ani, în diverse culturi din întreaga lume. Copilul este văzut ca ființă umană dornică în mod natural de cunoștințe și capabilă să inițieze învățarea într-un mediu favorabil, pregătit special pentru el.

Este o abordare ce valorizează spiritul uman și dezvoltarea copilului pe toate planurile: fizic, social, emoțional și cognitiv. Fiecare copil este văzut și apreciat ca un individ unic. Educația Montessori consideră că fiecare copil are propriul său mod de învățare.

Ținta municipalității: un orășel cu 20.000 de persoane

Parcul de inovare de pe Dealul Lomb (“Silicon Valley de Cluj”) cuprinde Centrul Regional de Excelență pentru Industriile Creative (CREIC) și Centrul Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprindere (TEAM). CREIC este dispus pe patru etaje, cu o suprafață utilă de 13.300 mp. Acesta dispune de hală studio, spații de birouri și multifuncționale, ateliere de creație, amfiteatru înierbat în aer liber.

TEAM este format din cinci microhale de producție, parcele închiriabile, clădire de birouri și servicii suport. CIP este un proiect cu fonduri europene al municipalității clujene. În jurul său ar urma să ia naștere Cluj Innovation City, orășel în care să lucreze și să locuiască 20.000 de persoane. Halele din Centrul TEAM sunt ocupate 100%, cu rezidenți din domenii ca robotică, automatizări. CREIC are multe cereri de închiriere pentru evenimente, conferințe, training-uri pe IT, educație, clustere.

Science Campus / Center, o investiție de 45 milioane euro

Municipalitatea  și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) vor să edifice, peste drum de CREIC, Science Campus, o investiție de 45 milioane euro. Primăria va avea un Science Center, o piață urbană, terenuri de sport, iar UBB, un minicampus. Ultimul va include Institutul InfoBioNano4Health, Facultatea de Matematică și Informatică și un cămin studențesc.

CIP, complexul de inovare de pe Dealul Lomb, a început să suscite interes nu doar din partea companiilor, ci și a dezvoltatorilor imobiliari din zonă. Rețeaua Moldovan a amenajat un restaurant și o terasă. Pe partea de energie, aici va fi realizat un parc fotovoltaic de 1 MW, plus o componentă eoliană. Suprafața CIP are 18 ha, însă conducerea sa face demersuri de extindere, ținând cont de cerere.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Din 16 ianuarie, la inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, persoanele fizice autorizate sau juridice care desfășoară activități economice pe raza municipiului pot primi pe loc viza anuală pentru autorizațiile ori acordurile de funcționare. 

Firmele vor obține pe loc autorizația de funcționare la Baia Mare

Articolul următor

Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share