Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Capitala Europeană a Culturii s-a încheiat la Novi Sad, urmează în acest an Timișoara

Cel de al doilea oraș din Serbia, Novi Sad, a tras, vineri, cortina peste un an de zile de Capitală Europeană a Culturii. Organizatorii care s-au ocupat de punere în aplicare a titlului spun că a fost enorm de greu, dar că a meritat acest efort din plin. Acum, ei pot împărtăși din experiență și vecinilor lor de la Timișoara, care va fi Capitală Europeană a Culturii în acest an.

Un an cu mii de evenimente culturale, sute de concerte, opt noi centre culturale în oraș, după 60 de milioane de euro investiți în infrastructura culturală și o creștere de peste 40 de procente a vizitatorilor din oraș, dar, mai ales, o imagine excelentă creată pentru oraș, atât în Serbia, dar și în străinătate.

Cei de la Novi Sad au ales varianta clasică, a unei Asociații unice care să se ocupe de Capitală, fără a se scălda în orgolii și dispute de tot felul, care ar fi dus, probabil, la crearea de structuri paralele, care mai de care mai ”profi” una ca cealaltă, așa cum s-a întâmplat pe la noi. În octombrie 2021 au prezentat public programul clar al evenimentelor din anul Capitalei, pe 13 ianuarie au deschis cu un show de zile mari, iar pe 13 ianuarie 2023 au închis oficial seria evenimentelor cu un foc de artificii.

A fost un an plin de greutăți, care a solicitat organizatorii la maxim, dar care le-a oferit satisfacții.

Nu e un proiect oarecare. E vorba de preocupare 24/7,nu doar în anul acesta dar și în anii de pregătire, care au fost, de asemenea, extenuanți. A trebuit să pregătim toți pașii, întreg programul. Desfășurătorul nostru a fost publicat în octombrie anul trecut, deci am avut totul la locul său, înainte de anul deținerii titlului. Și acest an a fost dificil, mai ales în ceea ce privește execuția. Sunt obosită, dar în sensul bun, pentru că sunt mândră de tot ce am realizat!”, ne-a spus Sara Vuletic, directorul pentru Acțiuni Culturale în cadrul Asociației Capitală Culturală Novi Sad.

Printre cei care au luat pulsul Capitalei Culturale sârbești s-a numărat și Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii. El s-a întâlnit cu oficialii care s-au ocupat de proiectul din Novi Sad, va avea ocazia să facă schimburi de opinii cu aceștia, chiar să învețe din experiența lor. La schimb, sârbii au fost invitați să viziteze Timișoara și evenimentele culturale propuse de TM2023.

”Sincer, sper să putem vizita pentru că este un oraș așa apropiat! Și are sens, cu siguranță vă vom promova în continuare! Sunt multe lucruri de zis. Rămâneți puternici și închegați ca echipă, planificați eficient în avans, nu vă panicați, încercați mereu să aveți un plan de rezervă și încurajați-vă echipa să parcurgă această perioadă, pentru că este una foarte solicitantă!”, a sfătuit Sara Vlasic organizatorii Capitalei timișorene.

Capitala Voivodinei nu are nici pe departe (încă) puterea economică a Timișoarei. Dar în jur de 60 de milioane de euro au fost investite numai în infrastructură culturală. Cel mai important rezultat, au fost create opt centre culturale în toate zonele orașului, acestea sunt ”vii” produc acțiuni pentru comunitate și în continuare.

Au fost expoziții, acțiuni culturale, concerte, de toate pentru toată lumea.

Categoric a fost foarte multă muncă, însă, la final, vezi rezultatele și vezi că munca asiduă este răsplătită! Cu siguranță, a fost o experiență nouă, nu foarte multe persoane au ocazia să trăiască această experiență. Da, a fost aglomerat, a fost greu dar și satisfacțiile au fost pe măsură!”, spune Djula Ribar, directorul Relații Internaționale, în cadrul Asociației Capitală Cuturală Europeană Novi Sad.

A meritat? Categoric da. Numărul de vizitator a fost în creștere clară, primele date arată un plus de 40 de procente față de 2021. dar, cel mai important, a deschis apetitul locuitorilor din Novi Sad pentru acțiuni culturale de prim rang, de un nivel ridicat.

Vineri s-a tras cortina. Au fost programate în ultima zi a Capitalei nu mai puțin de 40 de evenimente, expoziții, concerte, toate sold out. Ziua s-a terminat cu un foc de artificii, ziua de 13 ianuarie fiind și cea în care se sărbătorește și Anul Nou pe rit vechi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
O nouă sală de sport a fost construită în Vârșolț, județul Sălaj. Am inaugurat o investiție care va garanta condiții moderne pentru sport și o viață sănătoasă copiilor, și tuturor membrilor comunității locale.

Ministrul dezvoltării mizează pe proiectele din Țara Silvaniei

Articolul următor

Lista proceselor în care este implicată Romcab SA Târgu Mureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share