Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul cercetării a vizitat clusterele din Cluj și uzinele din Alba

În prima etapă a turneului programat în zona Transilvaniei, ministrul Sebastian Burduja a vizitat mai multe organizații și instituții din Cluj-Napoca.
Ministrului i-au fost prezentate aplicații din domeniul energiilor alternative și echipamente pentru detectorul Tile Calorimeter | Foto: INCDTIM

Delegația Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a participat la mai multe întruniri și evenimente în cele două județe ale Transilvaniei.

În prima etapă a turneului programat în zona Transilvaniei, ministrul Sebastian Burduja a vizitat mai multe organizații și instituții din Cluj-Napoca. “Mi-am petrecut ziua în capitala IT-ului din România. Este cel mai important motor de creștere pentru economia românească, în afara Bucureștiului.

Am întâlnit oameni cu energie extraordinară și proiecte pentru viitor. Prima întâlnire am avut-o cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM).

Prin capitalul uman şi infrastructura știinţifică deținută, ocupă o poziție importantă între institutele de cercetare din România. Livrează inclusiv pentru Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară componente cheie”, spune ministrul.

În prima etapă a turneului programat în zona Transilvaniei, ministrul Sebastian Burduja a vizitat mai multe organizații și instituții din Cluj-Napoca.

Discurs în fața oamenilor de afaceri germani

El a ajuns și la două mari universități: Babeș-Bolyai și Tehnică din Cluj-Napoca. “Au fost având discuții excelente despre potențialul cercetării, inteligența artificială și reformele pe care le-am lansat în domeniu. Am avut o întâlnire cu mediul antreprenorial din Cluj, cu reprezentanți ai Transilvania IT Cluster și Cluj IT Cluster, respectiv ai clusterelor de energie și mobilier.

Am avut apoi o întrevedere cu Emil Boc, primarul Clujului, despre performanță administrativă, unitate și diversitate în comunitate și proiecte de viitor. Sunt recunoscător pentru exemplul de profesionalism, într-o lungă carieră dedicată interesului public.

Am avut plăcerea să fiu invitat și la Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, un forum pentru companii din Germania, Austria, Elveția şi România.

Aici oamenii de afaceri vorbitori de limba germană au ocazia de a interacționa în cadrul întâlnirilor și seminariilor sau în cadrul activităţilor organizate. Am vorbit despre speranță și responsabilitate pentru România Viitorului”, a relatat oficialul MCID.

Proiectele pe PNRR, analizate la primărie

“Am discutat cu ministrul despre procesul de digitalizare a administrației publice locale și despre accelerarea procedurilor de interconectare a bazelor de date în vederea asigurării serviciilor digitale de calitate pentru cetățeni. I-am prezentat dimensiunea de inovare a Clujului și modalitățile prin care ministerul poate sprijini sectorul de inovare, cercetare, dezvoltare și IT din municipiu.

Am pus accent pe colaborarea pe care o avem cu clusterele clujene și crearea la Cluj a structurilor europene “digital innovation hubs”, având în vedere potențialul extraordinar pe care Clujul îl are. Totodată, am adus în discuție și implementarea proiectelor din PNRR pentru care MCID este responsabil”, a spus primarul Emil Boc.

Sărmaș: “Clujul, cel mai complex pol IT din țară”

“Două universități clujene, UBB și UTCN, sunt motorul industriei IT clujene, iar un institut de cercetare, INCDTIM, acum peste 50 de ani producea apa grea, iar astăzi furnizează componente pentru acceleratorul de particule de la CERN, și probabil cel mai activ grup de clustere din România, Transilvania IT, Cluj IT, TREC și CMT.

Cu toate acestea am avut plăcerea de a mă revedea în vizita pe care ministrul Sebastian Burduja a făcut-o. Clujul este și va rămâne cel mai complex pol IT românesc. Vizitele și discuțiile avute îmi întăresc convingerea că vom face mai repede decât ne așteptăm tranziția către o economie locală bazată pe tot mai multă inovare.

Suntem un actor tot mai puternic în toate proiectele sau deciziile privind digitalizarea sau inovarea care se inițiază la nivel național”, a menționat deputatul Sabin Sărmaș, prezent la vizitele în teren.

Marile proiecte de cercetare locale, puse pe tapet

“În cadrul întâlnirii au fost discutate proiectele majore de cercetare ale UTCN, precum Institutul de Cercetări în Inteligență Artificială și celelalte proiecte de anvergură europeană, în care universitatea noastră este implicată”, spun reprezentanții UTCN.

“Ministrului i-au fost prezentate două aplicații din domeniul energiilor alternative și rezultatele preliminare ale unui proiect aplicativ de cercetare. Un interes aparte în cadrul vizitei a fost reprezentat de implicarea INCDTIM în experimentul Atlas, de la LHC Cern Geneva. Vizita  a cuprins și prezentarea echipamentelor pentru detectorul Tile Calorimeter, realizate de INCDTIM”, a precizat conducerea institutului.

Tinerii creatori de roboți, în vizorul ministerului

La Alba Iulia, Burduja s-a întâlnit cu echipa de robotică XEO a Colegiului Horea, Cloșca și Crișan. “Sunt tineri de excepție, care și-au făcut o tradiție de câțiva ani să se afle pe podiumurile celor mai importante competiții din domeniu.

Sunt îndrumați de profesori cu vocație și asta se vede în rezultatele echipei. Acești tineri mi-au întărit convingerea că România are viitor, dacă reușim să îi apreciem la adevărata lor valoare. Le-am vorbit despre bursele de la ministerul nostru, Henri Coandă și Carol I, pentru tinerii cercetători. Abia aștept să îmi dea ocazia să îi premiem”.

Impresionat de halele Mercedes

Ministrul a făcut două vizite la doi antreprenori locali de succes, care au reușit să își ridice afacerile la nivel internațional: IPEC Alba Iulia și Transilvania Nuts. “IPEC este o companie românească producătoare de articole din ceramică, pe care familia Covaciu a reușit să o aducă la o cifră afaceri de peste 16 milioane de euro anual.

A stabilit premiere mondiale prin cercetarea de vârf din sectorul ceramicii, iar în fabrică aici lucrează peste 350 de roboți. Transilvania Nuts a fost înființată în 2014 și exportă deja în 26 de țări din Europa și Asia”, a menționat ministrul. La Universitatea 1 Decembrie 1918 el a discutat despre reforma cercetării, oportunități de finanțare și motivarea tinerilor cercetători.

Ziua s-a încheiat cu o vizită la Star Assembly & Star Transmission, un pilon important al rețelei globale de producție a grupurilor motopropulsoare la Mercedes-Benz. “Uzina este impresionantă, cu peste 1.800 de locuri de muncă, hale pe zeci de hectare și un sistem de învățământ dual bazat pe modelul folosit în Baden-Württemberg, Germania”, a remarcat Burduja.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mureș: Indicele producției industriale, în scădere

Articolul următor
Poarta Vieneză (Wiener Tor), situată pe str. Călărașilor 1, are un preț de vânzare fixat la  3,39 milioane euro.

Poarta Vieneză, la vânzare cu 3,4 milioane euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share