Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Poarta Vieneză, la vânzare cu 3,4 milioane euro

Poarta Vieneză (Wiener Tor), situată pe str. Călărașilor 1, are un preț de vânzare fixat la  3,39 milioane euro.

Clădirea monument istoric de pe Dealul Cetățuia, din Cluj-Napoca, este scoasă la vânzare prin portalul Sotheby’s International Realty.

Poarta Vieneză (Wiener Tor), situată pe str. Călărașilor 1, are un preț de vânzare fixat la  3,39 milioane euro, potrivit Cluj 24. Spațiul are o suprafață utilă de 390 mp, pe un teren de 720 mp, situat la aproape 3 km de centrul orașului. Imobilul este compus dintr-un subsol, parter și un etaj, cu 10 camere și 4 băi, putând fi folosit drept casă de vacanță sau clădire de birouri.

Acum trei ani, prețul de vânzare de pe portalul Artmark era de 4,3 milioane euro. Wiener Tor a fost reabilitată, în 2017, de către compania clujeană Ronside Steel Cluj printr-o investiţie de 4 milioane de lei. Clădirea urma să fie pusă în valoare prin includerea sa în circuitul turistic şi comercial. Ideea inițială a proprietarilor era ca aceasta să poată găzdui un restaurant, o terasă, dar şi spaţii pentru evenimente.

Doar două porți din patru mai sunt în picioare

În trecut, Poarta Vieneză găzduia încăperi destinate soldaților ofițeri la etaj. Wiener Tor face parte din ansamblul de clădiri al fortificației de pe Dealul Cetăţuii şi este pe lista monumentelor istorice. Proiectată de celebrul arhitect militar Giovanni Visconti, care şi-a pus amprenta şi asupra Cetăţii Alba Carolina, Cetățuia a fost construită între anii 1715 și 1735. Avea ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane.

Cetățuia din Cluj urmărea, la vremea edificării, cele mai noi principii ale arhitecturii militare europene, fortificațiile în sistem Vauban, concepute de către renumitul arhitect al lui Ludovic al XIV-lea, Sebastien Le Prestre de Vauban. Din cele patru porți de acces de la Cluj se mai păstrează cele din nord (Wiener Tor – Poarta Vieneză) şi Sud-Est (Wasser Tor – Poarta Apei).

Fortificația de pe Dealul Cetăţuii a fost ridicată de habsburgi pentru a asigura controlul asupra Clujului, după ce oraşul a trecut, odată cu întreaga Transilvanie, sub stăpânire austriacă. În timpul Revoluţiei de la 1848, Cetăţuia a fost utilizată şi ca închisoare. Aici a fost întemnițat și executat, pe 11 mai 1849, pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În prima etapă a turneului programat în zona Transilvaniei, ministrul Sebastian Burduja a vizitat mai multe organizații și instituții din Cluj-Napoca.

Ministrul cercetării a vizitat clusterele din Cluj și uzinele din Alba

Articolul următor
Am aprobat în CTE proiectul tehnic al drumului expres care va asigura conexiunea între Autostrada Transilvania - A3 (zona Turda) și Drumul Național 1 (zona Tureni), în Transilvania (DX A3)

Drumul Expres Tureni – Autostrada Transilvania a fost avizat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share