Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Sibiu a publicat bugetul pentru 2023. Astrid Fodor: „Continuăm dezvoltarea orașului”

FOTO: Ovidiu Matiu

Bugetul mun. Sibiu pentru anul 2023 este unul „generos”, anunță primarul localității, Astrid Fodor. Primăria a publicatul proeictul de buget din acest an, în care veniturile sunt mai mici decât cele de anul trecut, dar în care nu sunt incluse proiectele aprobate spre finanțare din PNRR pentru care nu au fost semnate contractele de finanțare. Aproape o treime din buget este destinat domeniului „Infrastructură și mobilitate – peste 254 de milioane de lei.

Primăria Sibiu a publicat propunerea de buget local pentru acest an pentru dezbaterii publice. „Bugetul Sibiului este generos și anul acesta, însumând 846,27 milioane de lei și permițându-ne astfel să continuăm dezvoltarea orașului. Subliniez că bugetul nu include la această dată proiectele aprobate spre finanțare din PNRR pentru care nu au fost semnate contractele de finanțare și astfel nu le putem prevedea deocamdată în lista de investiții. Valorile acestora vor fi adăugate în buget pe măsură ce semnăm contractele. De altfel, una dintre direcțiile pe care ne vom concentra anul acesta va fi atragerea de fonduri europene și depunerea de proiecte, această resursă financiară suplimentând consistent veniturile proprii ale Municipiului din care finanțăm investiții”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, printr-un comunicat de presă.

Spre comparație, anul trecut propunerea de buget a mun. Sibiu a fost de aproximativ un miliard de lei.

„Infrastructură și Mobilitate” este domeniul care va primi cea mai mare atenție financiară din partea administrației locale, 30% sau 254,1 milioane de lei fiind prevăzuți în proiectul de buget. Printre lucrările improtante pe care le anunță primăria se numără finalizarea reparațiilor capitale în zona de blocuri Terezian, extinderea și reabilitarea podului de pe șoseaua Alba Iulia, precum și reabilitarea drumului vechi din stațiunea Păltiniș. Printre lucrările contractate pentru care urmează să înceapă execuția este menționată modernizarea și extinderea străzii Viitorului, în zona podului CFR. Pentru viabilizarea cartierului Veteranilor (zona 1), precum și pentru reabilitarea străzilor Bruxelles și Varșovia și a străzilor de pământ Irisului, Lavandei, Dafinului și Marburg primăria promite că în acest an urmează să fie contractată execuția lucrărilor, iar pentru o serie de alte lucrări – să fie elaborată documentațiile tehnico-economice – dintre acestea menționăm crearea drumului de legătură între strada Intrarea Arieșului și Calea Dumbrăvii, crearea unui drum de legătură între cartierele Tineretului, Veterailor și Calea Șurii Mari, modernizarea zonei străzii Muncel (rampa Ștefan cel Mare), construcția parcării supraetajate din Vasile Aaron și reparația capitală a podului MariaTereza.

În ceea ce privește mobilitatea alternativă, pentru acest an se află în curs de execuție amenajarea traseului pentru bicicliști de-a lungul malurilor râului Cibin, între strada Maramureșului și centura ocolitoare, precum și stațiile de încărcare a autovehiculelor electrice.

„Educației” îi sunt alocate din bugetul local, conform propunerii Primăriei, 14% sau aproape 120 de milioane de lei. Principala lucrare care se află în execuție este menționată extinderea școlii „N. Iorga” și construcția unei săli de sport. În propunerea de buget se mai menționează construcția noului Liceu de Artă (după încheierea proceselor aflate pe rol), dar și contractarea execuției lucrărilor pentru trei creșe (strada Viitorului, Calea Poplăcii și Ovăzului), finanțate prin CNI, reabilitarea pentru eficiență energetică a clădirii școlii gimnaziale nr. 25, „ N. Iorga” și a grădiniței Elefănțelul Curios, precum și amenajarea unei curți/teren de sport la Liceul tehnologic de Industrie Alimentară Terezianum, Școala nr. 8 și la Școala „Regina Maria”.

„În acest capitol sunt incluse și lucrări de reparații și achiziții de dotări, precum și alocări pentru burse și pentru premierea elevilor cu rezultate la concursurile școlare în valoare totală de 15,54 milioane lei. Precizăm că documentația tehnică pentru construcția unei creșe și a unei grădinițe în Piața Cluj și extinderea școlii nr. 4 sunt finalizate și urmează să fie depuse cu prioritate în cadrul Programului Operațional Regional, imediat ce se deschid liniile de finanțare”, mențioenază Primăria în comunicat.

Al treilea capitol este „Sport, cultură și spații verzi”, pentru care vor fi alocate peste 121 de milioane de lei. Potrivit autorităților locale, în curs de finalizare se află finalizarea spațiului multifuncțional de recreere, sport și educație activă în cartierul Gusțerița, pe str. Podului; crearea parcului în zona Tilișca și amenajarea spațiului de agrement și sport în zona Obor.

„Pe lângă acestea, Primăria Sibiu va asigura bugetul necesar funcționării instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Local – Teatrul Național Radu Stanca, Teatrul pentru copii și tineret Gong și Casa de Cultură a Municipiului. De asemenea, va continua și anul acesta să finanțeze evenimentele orașului, suma totală propusă a fi alocată pentru susținerea acestor proiecte fiind de 19,6 milioane lei, din care:

Agenda Culturală – 5.500.000 lei
Finanțarea activităților sportive – 10.000.000 lei
Finanțarea cluburilor sportive de drept public – 300.000 lei
Fondul destinat activităților pentru tineret:
– Agenda pentru tineret – 300.000 lei

– Agenda educațională – 500.000 lei

– Alte activități de tineret – 700.000 lei

Agenda Sănătății – 2.000.000 lei
Agenda Comunității – 300.000 lei

La acestea se adaugă sumele care vor fi decontate în anul 2022 aferente proiectelor desfășurate în anul 2022 în valoare de 3,6 milioane de lei”, mai explică reprezentanții Primăriei.

Ultimul mare capitol al bugetului se referă la „alte obiective de interes public” – 16% sau aproape „138 milioane de lei). Aici este menționată lucrarea în curs de executare care ține de modernizarea sistemului de iluminat din municipiu, cu lămpi LED și conectarea acestuia la sistemul de comandă și control la distanță (telegestiune).

Potrivit proiectului de buget, principalele surse de venit ale Primăriei sunt din cotele, sumele defalcate din impozitul pe venit – 347,3 milioane lei și sumele primite de la UE în contul plăților efectuate – aproape 117 milioane lei. Totodată, 91,3 milioane de lei sunt încasați din impozite și taxe pe proprietate, 65,2 milioane de lei reprezinte sume defalcate din TVA, 24,8 milioane de lei din taxa pe utilizarea bunurilor, iar 36,4 milioane de lei reprezinte „diverse venituri”, îndemnând vărsăminte din veniturile sau disponibilitățile instituțiilor publice, taxe speciale și altele. De asemenea, aproape 43 de milioane de lei reprezintă subvenții din bugetul de stat.

Excedentul bugetar la începutul anului 2023 este de 86,8 milioane de lei.

De partea cealaltă, la „Cheltuieli”, cea mai mare sumă e la Transporturi – 254,1 milioane lei. Urmează serviciile și dezvoltarea publică, locuințe – 137,8 milioane de lei, cultura, religia, sport și tineret – 121,7 milioane de lei; învățământ – 119,7 milioane de lei; protecția mediului – 60,1 milioane lei; asistența socială, alocații, pensii, ajutoare și indemnizații – 52,4 milioane de lei; autorități executive – 48,4 milioane de lei; apărare, ordine publică și siguranță națională – 16,2 milioane de lei; sănătatea – 12,7 milioane de lei și „alte servicii publice generale” – 15,7 milioane de lei.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Noul pod peste Pârâul Peța din Oradea, gata în proporție de 50%

Articolul următor
Liderii din RNV au participat, la sediul CJ Sălaj, la o ședință de lucru pe marginea elaborării unei strategii regionale care să permită dezvoltarea social-economică echilibrată și durabilă a tuturor celor șase județe componente.

Liderii județelor din Ardeal: “Autostrada Transilvania are disfuncționalități inadmisibile”

Citește și:
Citeste mai mult

Încă un pasaj subteran la Oradea

Se pregătesc planurile pentru Pasajul Decebal. Strada T. Vladimirescu spre centură va avea patru benzi. Se fac primii…
Zi de Zi știri economice:
Total
1
Share