Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ajutor de stat de 99,55 milioane de euro pentru fabrica Nokian Tyres de la Oradea

În ședința de Guvern de miercuri, 18 ianuarie 2023, a fost aprobat, printr-un memorandum, un ajutor de stat pentru compania Nokian Tyres.

Ajutorul de stat este acordat pentru realizarea unui proiect de investiţii, constând în construirea unei noi fabrici de producţie de anvelope în Oradea, judeţul Bihor în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român.

Ajutor pe 5 ani

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant și va fi în valoare de 99,55 milioane euro; acesta va fi acordat pe o perioadă de 5 ani, între anii 2023-2028.

Acesta va finanța costurile legate de înființarea fabricii și pentru a aborda deficitul de finanțare aferent acestei investiții greenfield. Ajutorul de stat va fi acordat după emiterea deciziei de autorizare de către Comisia Europeană.

Noua unitate de producție va avea o capacitate planificată de 6 milioane de anvelope pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație care va permite un nivel ridicat de automatizare și precizie.

Valoarea totală nominală a investiției se ridică la 642,4 milioane euro, din care costuri eligibile de 611 milioane euro.

542 locuri de muncă

Salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național din august 2022, de 1.229 euro lunar, se arată în memorandumul aprobat miercuri de Guvern.

Investiția va genera crearea a 542 de noi locuri de muncă. Ca urmare a acestei investiții, rata șomajului în județul Bihor va scădea, iar contribuțiile pe salarii colectate de către statul român de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depăși 5,8 milioane euro anual încă din anul 2026. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro, reiese din estimările executivului.

Adițional, impozitul pe profitul companiei este estimat a atinge aproximativ 2,5 milioane euro pe an. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea impozitului pe profit estimat se va ridica la 16,37 milioane euro.

Total
9
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

FOTO: 240 fermieri și furnizori naționali de inputuri reuniți de DAFCOCHIM Agro!

Articolul următor

Sistemul medical timișorean beneficiază de 15,6 milioane de lei din PNRR pentru dezvoltarea ambulatoriilor

Citește și:
Citeste mai mult

Încă un pasaj subteran la Oradea

Se pregătesc planurile pentru Pasajul Decebal. Strada T. Vladimirescu spre centură va avea patru benzi. Se fac primii…
Zi de Zi știri economice:
Total
9
Share