Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Managerii estimează creșteri de prețuri în toate sectoarele economice

Potrivit anchetei de conjunctură realizată de către Institutul Național de Statistică (INS), managerii societăților comerciale estimează o relativă stabilitate a activității și a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii, dar și o creștere accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul pentru perioada ianuarie – martie 2023.

INS atenționează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +32%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +39 %).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -9%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%).

Servicii

Conform estimărilor din luna ianuarie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +24%).

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.296 agenţi economici), construcţiilor (1.359), comerţului cu amănuntul (2.575) şi serviciilor (2912).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Investiții ample, de peste 30 de milioane de euro, la Aeroportul ”Transilvania”

Articolul următor
Intervențiile au fost îngreunate de ninsoarea viscolită, vântul puternic și copacii căzuţi | Foto: DEER

100 de echipe ale DEER, trimise la intervenții de iarnă în Ardeal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share