Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșul a aprobat Cloud-ul Regional. Clujul se bate cu Bistrița pentru amplasament

Aleșii județeni din Maramureș au aprobat acordul de parteneriat necesar pentru realizarea CRNV.
Județul Cluj a fost prezent la întâlnirea cu ministrul, de la Bistrița, doar prin reprezentanți

Proiectul Cloud-ului Regional Nord-Vest (CRNV) a trecut de consilierii județeni maramureșeni, însă Clujul și Bistrița-Năsăud îl vor amplasat pe teritoriul lor.

Aleșii județeni din Maramureș au aprobat acordul de parteneriat necesar pentru realizarea CRNV. Acordul este realizat între Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și cele șase județe din Regiunea de Nord-Vest a României (RNV): Maramureș, Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Satu Mare.

Proiectul va fi implementat de STS, iar finanțarea necesară va fi asigurată din fonduri europene, adică prin Programul Regional Nord-Vest. La Consiliul Județean (CJ) Maramureș se află în desfășurare și proiectul MaraRoads.

Prin acesta se implementează sisteme informatice inovative pentru creșterea performanței administrației locale și optimizarea proceselor administrative ale CJ prin simplificarea serviciilor către cetățeni și mediul de afaceri.

”Prin realizarea acestui produs informatic, asigurăm comunicarea între bazele de date ale fiecărei instituții în parte. Cetăţenii vor avea parte de un proces simplu, debirocratizat, nu vor mai fi nevoiți să stea la cozi şi nu va mai fi necesar să se deplaseze la instituţii pentru a obţine documentele de care au nevoie.

Procesul de digitalizare este necesar, mai ales că ne aflăm în era tehnologiei, iar prin realizarea acestui proiect, practic începem transformarea digitală la nivelul RNV”, a spus Ionel Bogdan (foto), președintele CJ Maramureș.

Halele de la Clujana, pregătite degeaba

Ministrul investițiilor europene, Marcel Boloș, a propus, cu ocazia vizitei sale în Bistrița-Năsăud, ca acest cloud să fie realizat în acest județ, deși CJ Cluj pregătea pentru noul obiectiv fostele clădiri și hale ale producătorului de încălțăminte Clujana, intrat în faliment, conform Ziua de Cluj.

„Pe principiul că a luat destul Clujul s-au coalizat toți împotriva Clujului și au spus trebuie să ducem CRNV în altă parte. Este chiar ridicol. N-au găsit altă locație decât un sătuc din Bistrița. Despre asta vorbim, orășelul acela este un sătuc. Vă dați seama dacă la modul acesta se gândește.

Eu voi ataca și contesta toate aceste decizii. Este frustrant. Argumentul era că noi avem prea multe. Am devenit un centru de dezvoltare în regiune și în România. Nu poți să-i iei unui oraș atuurile pe motiv că are prea multe. Trebuie să-ți dezvolți orașul tău, județul tău și să obții ce meriți”, a declarat șeful județului Cluj, Alin Tișe.

Clujul, prezent doar prin reprezentant

Proiectul CRNV are o valoare de 31 de milioane de euro. Astfel, 2,7 milioane de transilvăneni nu vor mai sta la cozi și nu se vor mai deplasa la instituții pentru documente, a menționat Boloș. Acesta va fi un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din cele șase județe, fundamental pentru transformarea digitală, potrivit ministerului.

La întrunirea de la Bistrița, CJ Cluj și Sălaj nu au fost reprezentate la nivel de președinte, printre cei prezenți fiind însă șefii județelor Bistrița-Năsăud – Radu Moldovan, Bihor – Ilie Bolojan, Satu Mare – Csaba Pataki, Maramureș – Ionel Bogdan.

“Mă bucur că ne-am strâns la această masă rotundă a digitalizării, pentru că demersul este unul în interes național şi aici discutăm despre mai bune servicii adresate populației. Să nu uităm că vorbim despre o investiție de peste 30 de milioane de euro, pentru a pregăti viitorul regiunii”, a spus Radu Moldovan

Scopul principal al CRNV este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții). Astfel se vor reduce costurile și va crește calitatea activităților sectorului public în prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare electronică.

CRNV va fi finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021–2027, pentru care Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management. Prioritatea are ca obiectiv valorificarea avantajelor digitalizării în beneficiul cetățenilor, companiilor, organizațiilor de cercetare și autorităților publice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AGROSEL decide separarea liniei de business profesionale prin înființarea companiei HEKTAR SEEDS

Articolul următor

Beneficii pentru turiștii care vizitează Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share