Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișul are buget. 172 de milioane de euro, alocați pentru investiții, dezvoltare și funcționare.

Plenul Consiliului Județean Timiș a aprobat, marți, bugetul care va asigura activitatea instituției. Suma de 840.656.890 au fost împărțită de consilierii județeni pe diferite destinații. Cel mai important, crește valoarea programului de investiții, acesta adună 378.427.430 milioane de lei, un plus 7,52% mai mult decât în 2022. Ce e și mai bine, 24% din totalul sumelor provin din bani europeni.

Principalele investiții se referă la alocarea a 4,2 milioane de lei pentru lucrări la Centrul de reabilitare „Speranța”, 5 milioane de lei pentru un proiect-pilot, bazinul de înot didactic la Jimbolia, 1,15 milioane de lei pentru modernizarea sistemului de încălzire și climatizare de la Palatului Administrativ și 1,02 milioane de lei pentru implementarea platformei digitale integrate. Proiectul Aquatim de dezvoltare a rețelei de apă și canal, la care CJ Timiș este co-finanțator primește 2 milioane de lei, iar 6.849.000 de lei merg la proiectul Centrului de legume și fructe de la Tomnatic, acesta urmând a fi terminat în vara acestui an.

Bugetul județului cuprinde sume consistente pentru finalizarea proiectelor începute, dar și fonduri importante pentru investiții publice complet noi. Cele mai mari investiții în 2023 vor fi în sănătate și în transporturi – drumuri județene, domenii care au prevăzut un buget de 238.852 mii lei din totalul de 378.427,43 mii lei.
„Continuăm dezvoltarea pe șase direcții principale: derularea de proiecte majore, cultură, eficientizare, creșterea calității vieții, dezvoltarea infrastructurii și a patrimoniului. Punem accent pe drumuri și pe siguranță rutieră, intenționăm chiar să facem un studiu pentru identificarea celor mai periculoase zone, astfel încât prin intervenția noastră să evităm adevărate nenorociri. Totodată am construit un buget echilibrat, în jurul principalelor interese ale cetățenilor, cu alocări de peste 332.215,68 mii lei pentru sănătate, protecție socială, protecția mediului și învățământ. Cultura ocupă un loc de cinste în acest an, cu fonduri semnificative, 62.414 mii lei pentru cele trei muzee, teatrul pentru copii, biblioteca și centrul de artă, pe care le avem în subordine, deoarece Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar Consiliul Județean Timiș este partener important în acest program național”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Bani primesc și programul Capitală Culturală Europeană, dar și proiectul pentru dotarea cu mobilier și echipamente audio-video a Sălii Multifuncționale din Palatul Administrativ și a Centrului Infoturistic din Bastion. S-au alocat și 270.000 de lei pentru demararea proiectului pentru Parcului fotovoltaic, care va fi ridicat de CJT la Covaci, iar 350.000 de lei au fost puși deoparte pentru documentația necesară demolării Stadionului „Dan Păltinișanu”,
CJT va utilia 140.000 de lei pentru proiectarea (studiu de fezabilitate, proiect tehnic, avize, acorduri) unei stații de pompieri la Sânnicolau Mare, alte 00.000 de lei pentru cumpărarea unei autospeciale destinată pompierilor și 62.000 de lei pentru un lift hidraulic. Cinci milioane de lei merg la construirea unui internat la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” din Lugoj.

Pentru drumuri, poduri, dar și pistele pentru biciclete primesc în bugetul județului 162.107.000 milioane lei, aproximativ 33 de milioane de euro.

Se va lucra la modernizarea și reabilitarea DJ 609F Bazoșu Nou – Bazoș – Recaș pe o lungime de 13,7 kilometri. Costă bugetul 300.000 de lei, dar 10 milioane de lei sunt de la Guvern prin PNDL. DJ591C: DN6 Săcălaz ( n.r Săcălaz – Dudeștii Noi), mai precis podul de acolo, are alocați 1.950.000 de lei. Proiectarea și execuția amenajării intersecției de pe DJ 595 C cu DN 58 B la Birda costă 2,8 milioane de lei. De asemenea, amenajarea intersecției pe DJ 692A cu DC 46 în Dudeștii Noi – proiectare și execuție va necesita două milioane de lei. Câte 200.000 de lei au fost incluși în buget pentru proiectul tehnic și execuția proiectului de lărgire la 4 benzi a DJ 692, sector DN 69 – Sânandrei, precum și modernizarea DJ 593C Șag – Sânmihaiu Român (DJ 591A).

Pentru execuția pistei de biciclete Timișoara-Dumbrăvița-Giarmata, propusă de comunitate prin bugetul participativ al anului 2021, administrația județeană alocă suma de 450.000. Realizarea pistelor de biciclete în județul Timiș, proiectul VELO Timiș, primește nu mai puțin de 400.000 de lei.

”Distracția” a venit atunci când s-au propus amendamentele din partea aleșilor. Patru dintre aceștia au depus amendamente, au trecut doar două.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișoara pierde 68.000 de cetățeni înregistrați

Articolul următor

Încă un pasaj subteran la Oradea

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
1
Share