Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Compania de Apă Someș își extinde rețelele în Metropola Cluj

În valoare de 72 de milioane de lei, investiția din ZMC vizează 11 sate.

Încep lucrările de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare în patru comune din Zona Metropolitană Cluj.

În valoare de 72 de milioane de lei, investiția din ZMC vizează 11 sate. Compania de Apă Someș (CAS) a predat constructorului amplasamentele lucrărilor de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din comunele Apahida,  Baciu, Feleacu și Florești.

Investiția din ZMC va mai viza localitățile Câmpenești, Sânnicoară, Corpadea, Sub Coastă, Gheorgheni, Sărădiș și Vâlcele. „Ordinul de începere a fost dat, astfel încât lucrările vor debuta în câteva zile, în funcție și de condițiile meteorologice”, potrivit administrației județene.

Conform contractului de lucrări semnat la finalul anului trecut, vor fi construiți de la zero și reabilitați în ZMC 66 km de rețele de aducțiune și distribuție a apei, 28 km conductă de canalizare, cu 1.000 de branșamente de apă și 780 de racorduri de canal.

Vor fi construite și reabilitate stațiile de pompare și rezervoare de pe traseul rețelelor. Cu o valoare de 72 milioane lei, lucrările fac parte din megaprogramul de investiții finanțat din fonduri europene, derulat de CAS și Consiliul Județean Cluj.

Lucrările vor începe din satul Sub Coastă, din comuna Apahida. Acestea vor continua în paralel în celelalte 10 localități incluse în proiect. Termenul maxim de finalizare a tuturor acestor lucrări este de doi ani.

Șase noi contracte pe fonduri UE

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a realizat, împreună cu conducerea CAS, o analiză a activității derulate de societate în 2022. Au fost finalizate și recepționate primele 7 contracte de lucrări finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), de 60 de milioane de euro.

Patru au vizat extinderi și reabilitări ale rețelele de apă și canalizare pe teritoriul a 40 de localități urbane și rurale: Dej, Gherla, Huedin, Bobâlna, Recea Cristur, Unguraș, Mica. Au fost semnate șase noi contracte de lucrări din fonduri europene, de 57 de milioane de euro. 70% vizează extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din Cluj-Napoca.

Au fost finalizate și recepționate 10 noi investiții, de 4,8 milioane de euro, ce au fost finanțate direct de CJ din fondul special constituit în vederea implementării proiectelor locale ne cuprinse în programele majore de investiții din fonduri UE.

CAS a preluat rețelele din 15 localități

„Pe lângă finalizarea primelor șapte contracte de lucrări, din cele 32 semnate, am reușit să încheiem achiziționarea tuturor lucrărilor pe care le presupune acest program major de investiții în valoare de 400 de milioane de euro. Am continuat investițiile finanțate din bugetul județului, prin finalizarea și recepționarea a 10 noi lucrări de introducere a apei și canalizării”, spune Tișe.

În 2022, CAS operator regional la care CJ Cluj deține calitatea de acționar majoritar, a preluat în administrare 15 noi localități, din care 11 din județ. Aria deservită a crescut la 313 localități urbane și rurale, din Cluj, Sălaj și Mureș.

În total, infrastructura edilitară aflată în administrarea CAS este de 4.100 km de aducțiuni și rețele de apă, respectiv 2.200 km de rețele de canalizare și canale colectoare, cu o populație deservită de 863.000 de locuitori.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Acordul prevede pentru organizarea, în municipiul Baia Mare, la finalul lunii septembrie, a RMP, în cadrul evenimentului Rivulus Dominarum, expoziție de bunuri de larg consum a Camerei de Comerț și Industrie Maramureș (CCIM). 

Acord de business Maramureș - Republica Moldova, semnat la Chișinău

Articolul următor

Bugetul Aradului pe 2023, 921 milioane lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share