Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Premieră la Clinica de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureș

O nouă premieră națională, la Clinica de Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș: unitatea medicală este prima din România care asigură tratamentul intervențional al pacienților cu risc foarte ridicat, printr-o pompă cardiacă percutană de nouă generație.

La Clinica de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureș a demarat, joi, 2 februarie, programul de asistare mecanică circulatorie a tratamentului intervențional complex, la pacienții cardiovasculari cu risc foarte înalt.

“În cursul dimineții s-au efectuat primele două astfel de proceduri complexe, care au constat în plasarea în inimă, pe cale percutană, a unor pompe de suport mecanic circulator (iVAC 2L System), cu rolul de a facilita procedurile cu risc foarte înalt. Acestea pompează sângele din ventricol în aortă, în sincron cu ritmul natural al pacientului, permițând desfășurarea intervenției cu un back-up circulator, care asigură stabilitatea hemodinamică în cursul intervenției de revascularizare complexă. 

Întrega procedură s-a desfășurat pe cale intervențională, prin abord femoral, fără a fi necesară anestezia generală. Cei doi pacienți care au beneficiat de aceste intervenții, considerați până acum inoperabili, sufereau de afectare tricoronariană severă și de trunchi principal, cu multiple comorbidități”, a arătat, într-o informare de presă, prof. univ. dr. Theodora Benedek, Șefa Clinicii de Cardiologie.

Practic, prin introducerea acestei acestei tehnici în premieră, pacienții au primit o a doua șansă la viață. Prof. Dr. Benedek Imre, operatorul principal care a efectuat și coordonat intervențiile și, totodată, președinte al grupului de lucru al acțiunii prioritare pentru Infarct Miocardic Acut a Ministerului Sănătății, este și cel care a introdus această metodologie în România, prin modificarea legislației AP-IMA, ce a permis achiziționarea dispozitivelor amintite, care ajută la salvarea unor cazuri extrem de complexe. Costurile unei proceduri se ridică la peste 10.000 euro, fiind decontate de către Ministerul Sănătății.

“Prin introducerea acestei metodologii, Clinica de Cardiologie demonstrează, încă o dată, că rămâne o unitate de elită pe plan european în tratamentul pacientului cardiovascular. Clinica de Cardiologie din SCJU Târgu Mureș este centru terțiar la care se trimit toate urgențele majore și cazurile complexe din 6 județe învecinate, pentru care asigură toată gama de intervenții complexe care se efectuează în centrele de excelență europene”, a adăugat șefa clinicii.

Ambele intervenții au decurs bine, iar pacienții se simt bine și vor fi externați în circa 3 zile.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bugetul Aradului pe 2023, 921 milioane lei

Articolul următor

De zece ori, angajator de zece: JTI România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share