Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bog’Art va extinde terminalul de plecări pasageri al Aeroportului Cluj

Proiectul va fi realizat de asocierea Asocierea Bog’Art, UTI Construction and Facility Management și ACI Cluj. Mai sunt angrenate în Electroproiect - terț și subcontractant, Geo Arc - terț și subcontractant, Kone Ascensorul, Popp & Asociații – subcontractanți.
Bog’Art, UTI și ACI au fost desemnate drept câștigătoare ale licitației | Foto: AIAIC

Regia autonomă clujeană a anunțat semnarea contractului de proiectare și execuție pentru extinderea terminalului de pasageri plecări pe latura de nord.

Proiectul va fi realizat de asocierea Bog’Art, UTI Construction & Facility Management și ACI Cluj. Mai sunt angrenate în Electroproiect – terț și subcontractant, Geo Arc – terț și subcontractant, Kone Ascensorul, Popp & Asociații – subcontractanți.

Termenul de finalizare acceptat de asocierea Bog’Art este 31 decembrie 2023. Proiectul presupune extinderea terminalului plecări cu 7.200 mp și a platformei de staționare a aeronavelor cu 9.000 mp. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație, de tip standard C3.

Urmează să fie realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru cele interne. În urma extinderii terminalului, Aeroportul Internațional Cluj (AIAIC) va avea o suprafață mai mare dedicată procesării pasagerilor, ceea ce va duce la creșterea gradului de confort pentru pasageri și pentru angajații care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportuar.

Parcare mai mare pentru aeronave

“Odată cu finalizarea lucrărilor, va fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf, cu desfășurarea în condiții corespunzătoare a activității aeroportuare.

În noua configurație, terminalul plecări și platforma extinsă de parcare pentru aeronave răspund nevoilor traficului de pasageri aflat în creștere, dar și numărului mai mare de zboruri preconizat pentru următoarea perioadă”, conform managementului AIAIC.

Proiectul prin care se realizează extinderea terminalului și a platformei pentru aeronave se află în analiză la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în vederea finanțării. Valoarea contractului este de 225 de milioane de lei, dintre 136 de milioane (60%) din fonduri europene și de la bugetul de stat.

 Proiect propus spre finanțare europeană

“Investițiile care se vor face ca urmare a semnării acestui contract vor asigura noi facilități pentru pasageri. Depunem toate eforturile pentru a obține finanțare din fonduri europene pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. Felicit echipa de management și întregul colectiv pentru rezultatele obținute până acum în implementarea proiectelor realizate cu fonduri UE”, a declarat Viorel Federiga, președintele AIAIC.

“Asigurarea finanțării din fonduri europene este prioritară pentru noi, în vederea continuării dezvoltării și modernizării aeroportului. Extinderea terminalului va duce la creșterea capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor. Este un proiect foarte important având în vedere că în 2023 vom depăși 3 milioane de pasageri. Estimăm creșteri ale traficului de pasageri și pentru anii următori”, a declarat David Ciceo, director general al AIAIC.

Aeroportul clujean a încheiat anul trecut cu 2,6 milioane pasageri, cu 81% mai mult față de 2021. Raportat la 2019, anul de dinaintea pandemiei, AIAIC a recuperat 90% din traficul de pasageri, consolidându-și poziția de primul aeroport regional al țării. Pentru 2023, e estimat un trafic de 3,1 milioane pasageri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un Palat „doar pentru artă”. Începe Art Safari - ediția 11!

Articolul următor

Drumul expres spre Autostrada Transilvania costă 158 milioane euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share