Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Timișoara vrea să transforme Colterm în o societate mai ”verde”, pentru a scăpa de certificatele de poluare

Primăria Timișoara dorește obținerea unei sume de 230 de milioane de lei din PNRR pentru a schimba total modul în care se realizează agentul termic pentru sistemul de termoficare al orașului. Este vorba de achiziția a zece turbine performante, motoare care să producă atât căldură, dar și energie electrică.

Noile motoare termice ar urma să fie instalate pe un teren la CET Sud, de 4767 metri pătrați, aflat în domeniul privat al Municipiului Timișoara.

„Soluția termică de principiu propusă constă în montarea a 10 motoare termice de cogenerare cu puterea de 4,5 Mwe și 4,4MWt, fiecare într-o hală metalică cu suprafața de 1641 mp, regim de înălțime parter, conectate la sistemul de utilități din cadrul CET Sud”, se spune în hotărârea adoptată.

Alimentarea cu gaze naturale se va face din conducta de gaze ce alimentează cazanele de abur industrial existente, iar furnizarea căldurii se va face prin integrarea noii centrale în sistemul existent, la colectorul de termoficare existent la CET Sud. Gazele de ardere se va face prin intermediul unui coș de fum individual, metalic, autoportant.

Durata de realizare a proiectului ar urma să fie de 30 de luni, din care 18 luni execuția acestuia. Valoarea investiției a fost apreciată la 229,6 milioane de lei. Primăria va contribui cu 41 de milioane de lei.

Această nouă centrală ar urma să elimine cărbunele de pe lista combustibililor cărbunele, deci și necesitatea plății de certificate verzi. Acest tip de producere a energiei termice nu este o noutate, cel mai de succes exemplu este Oradea, unde astfel de motoare pe gaz au fost montate încă de acum câțiva ani. Municipalitatea de acolo nu mai plătește pentru a achiziționa astfel de certificate, ci chiar le produce. Mai mult, Oradea chiar a vândut administrației Robu asemenea certificate, pentru a scăpa Timișoara de posibilitatea unei amenzi (sau mai rău), în 2018.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

O nouă benzinărie și spălătorie auto în județul Mureș

Articolul următor
Aeroportul din Timișoara

Consiliul Județean Timiș va prelua costrucția unui nou drum de legătură Aeroport – Centura Timișoarei, finanțat din bani europeni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share