Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TINIA Group și UTCN au lansat o aplicație inovativă în energie

Cele două entități colaborează în realizarea unui produs tehnologic inovativ în piața energetică.

Compania de inovație TINIA și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au creat o soluție bazată pe inteligența artificială (AI) și blockchain. Aceasta descentralizează distribuția de energie solară, asigurând facturi mai mici.

Soluția TINIA a fost realizată prin intermediul unei investiții de 1 milion de euro și a 18.000 de ore de muncă în 16 luni, prin efortul dedicat al unei echipe de experți cu diverse specializări: ingineri, specialiști și programatori.

Echipa a avut o abordare interdisciplinară, folosind cunoștințe și experiență din domenii precum tehnologia informației, ingineria electrică, mecatronică. Acest lucru a permis integrarea inovatoare a tehnologiilor AI și blockchain în soluție.

Cum funcționează pentru consumatorii individuali / companii

Utilizarea TINIA presupune un mic echipament hardware (sistem de telemetrie și agregare de date de la panourile fotovoltaice, echipamentele de producție și monitorizarea energiei) ce asigură accesul în ecosistemul producătorilor de energie verde din proximitate, pentru a cumpăra necesarul de energie.

Un echipament similar este instalat la posesorii de sisteme fotovoltaice, care le permite acestora să vândă, fără intermediari, excedentul de energie. Companiile posesoare pot vinde energia produsă marilor consumatori, având, acum, trasabilitate în proces. Energiei produse îi este atribuit un certificat digital unic, care facilitează urmărirea traseului parcurs până la utilizare.

Tranzacții de energie verde fără intermediari

„Soluția revoluționează modul în care se face accesul la energia solară și permite, atât utilizatorilor individuali, marilor consumatori, cât și posesorilor de sisteme fotovoltaice, persoane fizice sau companii, să tranzacționeze energia verde, direct, fără intermediari.

Întregul proces se derulează în mod transparent. Demersul TINIA este optimizarea consumului de energie și reducerea costurilor, protejând totodată rețeaua tradițională. Soluția pe care o lansăm va eficientiza și va spori fiabilitatea energetică, promovând utilizarea surselor regenerabile de energie”, spune Radu Puchiu, cofondator al TINIA Group.

„Soluția dezvoltată de partenerii noștri trezește interesul marilor jucători din piață. Din interacțiunile de până acum, TINIA este inovația de care are nevoie întregul ecosistem. Este colacul de salvare pentru sistemul energetic, în același timp o validare a nivelului tot mai ridicat al cercetării din mediul academic românesc”, consideră Dan Stan, conferențiar la UTCN.

Primul Living Lab din România

În prezent, soluția este în stadiu de Proof of Concept (POC), la nivelul TRL 4/5, în ceea ce privește stadiul de pregătire a tehnologiei (Technology Readiness Level), ce presupune validarea componentelor sau a ansamblului în condiții relevante de funcționare. Pentru următoarele trei luni, compania vizează încheierea de parteneriate de colaborare cu marii jucători din piața de energie.

TINIA vizează derularea primului Living Lab – ecosistem deschis de testare a inovației, bazat pe un mediu și o infrastructură reale. În decurs de un an va fi gata patentul, cu lansarea proiectului în piața UE. Lansarea soluției are loc în contextul creșterii accelerate a cererii pentru instalarea de sisteme fotovoltaice și presiunii pe care punerea lor în funcțiune o are asupra rețelei existente.

Guvernul s-a angajat în fața Comisiei Europene să crească producția de “regenerabile” la 30,7% din totalul energiei produse până în 2030. Programele guvernamentale, cum ar fi cele privind eficiența energetică a clădirilor și schema de compensare a diferenței de preț, sunt așteptate să crească piața de producție de energie solară.

Bugetul Administrației Fondului de Mediu, ce urmează a fi aprobat până pe 15 februarie, prevede alocarea, în acest an, a 3 miliarde de lei pentru programul destinat instalării de panouri fotovoltaice. De aceste fonduri ar urma să beneficieze, 150.000 de gospodării, din martie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CW Echinox: Aproximativ jumătate de mil. mp de birouri din București sunt neocupați

Articolul următor
Netopia Payments, cel mai utilizat procesator de plăți electronice din România, a precizat că valoarea medie a unei tranzacții online cu cardul, în 2022, a fost de 265 lei, în creștere cu 15% față de anul precedent. 

Cluj, Brașov și Timișoara, în topul plăților online cu cardul

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share