Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zootehniștii de la UNCST-BOVICOOP, schimb de experiență cu fermierii din Austria

Săptămâna trecută, o delegație UNCST-BOVICOOP (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin- BOVICOOP), a participat la un schimb de experiență în colaborare cu LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli), DLGInterMarketing și ACC (Austrian Agricultural Cluster) în Austria.

În cele 3 zile, programul a fost intens, plin de învățăminte și colaborări.

Prima vizită a fost la Casa Crescătorilor de Animale”( Haus der Tierzucht), unde femierii români că aflat că Austria deține 1,87 milioane de bovine, din care 526.000 bovine de lapte, 87% din ele fiind în control COP și 85% din rasa Fleckview; 54.000 de crescători de bovine cu o medie/ fermă de 35 de capete.

Cooperativele joacă un rol esențial în comercializarea vitelor, principiul este minimal: la licitație cu toate datele efectivului înscrise în Registrul Unic.

Statul Austriac nu oferă subvenții/ UVM, ci prin scheme de plată pe suprafața agricolă, pe dezvoltare, modernizare, eficientizare, slabă poluare și energie verde.

În Austria se organizează nenumărate cursuri și studii de cercetare pentru fermieri în vederea îmbunătățirii managementului în ferme.

Asigurarea calității produselor alimentare se face prin intermediul AMA”, organ de control acreditat de către stat, recunoscut de 90% din populația austriacă pe etichetele produselor alimentare și sprijinit financiar cu 5€/ha și 2€/ tona lapte din productivitatea fermierilor, bani care se redirecționează automat și obligatoriu către acest tip de organ de control al calității.

Fermă robotizată

Fermierii români au vizitat o fermă de 200 de capete de bovine din rasa Fleckview, robotizată, unde am putut vizualiza în practica roboți de muls, robot de furajare, echipament automat de hrănire a vițeilor și sisteme de ventilare avansate.

În scop didactic, a fost vizitată Școala Agricolă de la Phyra, unde liceenii pot să studieze cu adevărat meseria de fermier, deținând spațiu de cazare pentru 600 de elevi, o fermă didactică de 180 de bovine din rasa Fleckview, o sală de muls cu 2 tipuri de echipamente de muls pentru studiu, un atelier mecanic unde aveau posibilitatea de a obține atestat de conducere pe utilaje agricole, atelier forestier, atelier de confecții, stație pilot de procesare lapte, magazin cu produse marcă proprie.

Ca și o continuite a studiilor absolvite la Școala Phyra, elevii au posibilitatea de a urma cursurile de 3-5 ani la Institutul federal superior de predare și cercetare pentru agricultură Josephinum Wieselburg”, unde pot să aleagă profile ca agricultură, industria alimentară sau inginerie mecanică. Acest institut deține centre de tehnologie alimentară, unde realizează produse pilot pentru procesatori, respectiv organizează cursuri de formare pentru fermierii care doresc să învețe metodologia de obținere a produselor lactate finite.

Vizita la Cimbria (lider mondial al procesării, manipulării și depozitării cerealelor) a încununat tot ceea văzusem până atunci în domeniul cerialier. Ne-am întors cu o experiență îmbogățită din Austria și cu viitoare colaborări între fermierii noștri”, au concluzionat reprezentanții UNCST-BOVICOOP.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 2 milioane de euro, pentru contorizare inteligentă în județul Satu Mare

Articolul următor

Șase oferte pentru Centura Biharia

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share