Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Scumpirile și inflația au săpat în averile investitorilor. “Cumpărați obligațiuni și acțiuni locale”

Bursa de Valori București (BVB) și Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) au organizat o dezbatere la care au participat administratorii de fonduri de investiții cu expunere și pe piața de capital locală care au obținut cele mai mari cinci randamente în 2022.
Șefii marilor fonduri de investiții din România au radiografiat piața de capital | Foto: BVB

Administratorii celor mai mari fonduri de investiții cu activitate în România au radiografiat anul războiului și inflației și au fixat coordonatele pieței în 2023.

Bursa de Valori București (BVB) și Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) au organizat o dezbatere la care au participat administratorii de fonduri de investiții cu expunere și pe piața de capital locală care au obținut cele mai mari cinci randamente în 2022.

Evenimentul a fost deschis de Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al BVB, Horia Gustă – președintele AAF, Jan Pricop, director executiv al AAF. Dezbaterea a vizat felul în care au performat fondurile de investiții, fiind moderată de Ana-Maria Neațu, Specialist Business Development la BVB.

Dan Dascăl, director general adjunct – BT Asset Management Cluj:

  • După pandemie a urmat criza energetică au crescut mult prețurile la producător, primul declanșator, au trebuit să crească prețurile la produsele lor. Sectoarele de real estate foarte afectate listate pe piețe dezvoltate, au crescut mult costurile de finanțare, deci randamentele au avut de suferit. La noi afectate cele de utilități care au beneficiat de plafonarea prețurilor la energie și gaze, nu și furnizorii
  • A fost un an furtunos pe piața de capital în întreaga lume, bursele internaționale au înregistrat reveniri importante, companiile din real estate au recuperat foarte mult. Companiile de petrol și gaz, energie vor realiza rezultate bune, vor recupera și cele afectate anul trecut.
  • Va performa decent sectorul bancar, BNR pare să fi întrerupt șirul creșterii de dobânzi.
  • Este important că Ministerul Finanțelor a atras o parte semnificativă din necesarul pe acest an – probabil că majoritatea acelor obligațiuni au fost cumpărate de investitori străini.
  • Nu mă aștept ca dobânzile bancare să crească în acest an. Riscul ar fi de escaladare a inflației.
  • Așteptăm să se reia ciclul de listări la BVB, în primul rând Hidroelectrica, așteptăm oportunități de listări noi.
  • Drama din Ucraina primează în fața oportunităților pe care le putem avea, deci trebuie să fim mai empatici. E important ca, în aceste vremuri  grele, să ne păstrăm rațiunea, calmul și să nu reacționăm impulsiv.

Alexandru Ilisie, director de investiții – OTP Asset Management:

  • Anul trecut au fost scăderi toate clasele de active pe fondul unei volatilități ridicată, în puține te puteai refugia pentru a beneficia de creșteri (mărfuri, petrolul, titluri de stat). Inflația, inamicul comun al tuturor claselor de active, a mâncat mult din avere în 2022, în SUA a fost cea mai mare din ultimii 40 de ani. Un sector de la BVB afectat de majorarea prețurilor la energie a fost producția de materiale de construcții; la polul opus, sectorul energetic a beneficiat mult de aceste creșteri de prețuri.
  • Am remarcat un nivel ridicat al dividendelor de la BVB, de peste 10% randament în indicele BET în 2022, cel mai ridicat din istorie, cel mai bun an pentru companiile locale ca plăți de dividende. Acțiunile de pe BVB sunt mai ieftine acum decât erau în trecut, față de indicii acțiunilor de pe bursa americană, care se tranzacționează în prezent la medie. Deci perspectivele par să fie bune pe piața de capital din România în perioada următoare.
  • Principala întrebare în acest an este unde se vor opri băncile centrale din țările mari cu ridicarea dobânzilor. În România acest ciclu de creștere este deocamdată întrerupt, BNR va analiza din nou situația.
  • Avem o poziție neutră față de sistemul bancar, se pare că dobânzile s-au situat la palierul de 7%, însă vedem o încetinire a creditării. În România se va menține stabilă dobânda, la o inflație estimată de 7% la finele anului.

Robert Burlan, Head of Investment Management – Raiffeisen Asset Management:

  • Din perspectiva pieței locale impactul scumpirilor a fost moderat, sectorul energetic a beneficiat de acestea, la fel companiile din sectorul financiare. În general companiile care care nu au putut transferat creșterile de prețuri spre clienți au fost afectate. Piața locală de la BVB a acordat dividende consistente, deci nu a fost afectată. Rămâne să vedem impactul, pe termen mediu, al dobânzilor ridicate.
  • La bursa noastră e o dominație a companiilor energetice, iar fondurile de pensii sunt cumpărători activi în piață. BVB este una dintre cele mai performante piețe la nivel regional în 2023, dar s-ar putea să mai scadă în a doua jumătate a anului.
  • Acțiunile și obligațiunile au înregistrat corecții în 2022 la BVB, însă anul acesta s-ar putea să aibă o evoluție pozitivă. Deja inflația a intrat pe o tendință descendentă, iar dacă va fi tot așa, va fi o piață bună pentru acțiuni și obligațiuni. Războiul a dat totul peste cap anul trecut, încă avem conflictul la graniță unde pot să escaladeze riscurile; de asemenea inflația poate să se oprească din scădere, atunci ar bloca băncile dobânzile, ceea ce nu e bine, deci trebuie să rămânem vigilenți.
  • Din octombrie 2022 încoace piața bancară a devenit mai stabilă, diminuându-se riscul unor corecții ample – mai degrabă aceste corecții vor însemna oportunități de cumpărare. Ministerul Finanțelor și-a acoperit deja o treime din necesarul de finanțare pentru anul curent. Previziunile sunt că inflația va coborî la 7% la final de 2023 și la 4% la final de 2024. Epoca banilor mulți și ieftini s-a cam terminat.
  • Listarea Hidroelectrica ar fi evenimentul secolului, care să ne ducă în altă ligă la nivel internațional, contextul de piață este mult mai adecvat pentru acest eveniment. Mă aștept să se diversifice instrumentele pieței de capital de la BVB. Acum există oportunități de achiziție de acțiuni și obligațiuni pe termen mediu.
  • Majoritatea băncilor au raportat creșteri bune de profit, deci nu ar trebui să urce creditele performante.

Alexandru Voicu, director general – SAI Certinvest:

  • În 2022 s-a simțit o mare redirecționare a fluxurilor de capital din zona obligațiunilor, cu un randament nu foarte bun în anii de după criză. Consider că a fost un an de repoziționare.
  • România este o piață de capital mai defensivă: nu captăm mult în perioadele de boom economic, dar e o zonă bună pentru investitorii mai prudenți.
  • Mă aștept o creștere a lichidității globale, stimulată de China, care poate să dea tonul. Vedem o creștere de 5-6% a indicelui BET al BVB în acest an. Inflația va influența dobânzilor, se va stabiliza la 5,25-5,5%, dar trebuie să vedem și deciziile FED și BCE. Piața muncii este și ea importantă, în sensul în care să nu se producă o deteriorare rapidă. În general pentru companiile listate la BVB. chiar dacă marja de profit e în scădere, contează să vedem venituri în creștere.
  • Văd o evoluție ușor pozitivă a băncilor de la BVB, de creștere cu o singură cifră, pentru că, în contextul dobânzilor ridicate, vor trebui să își capitalizeze bilanțurile. Oportunități la BVB vor veni de pe piața locală de acțiuni, iar obligațiunile de stat denominate în lei și euro vor performa bine în 2023.

Adrian Cojocar, director general adjunct – Patria Asset Management:

  • Fluxurile de numerar care le-au produs companiile au valorat mai mai puțin în 2022, date fiind ratele mai ridicate de la dobânzi. În sectorul energetic am avut și creșteri și de trei ori la profituri, însă acestea nu s-au reflectat în prețurile acțiunilor. Costurile pe care le-au avut companiile au fost afectate de energie, materiale și materii prime – cu o creștere brutală reflectată în mărimea profitului. Dacă punem și inflația ridicată, și creșterea dobânzilor companiile îndatorate au fost mai afectate.
  • Reversarea acestor riscuri, revenirea spre o stare de normalitate, va fi suficientă pentru a avea un 2023 bun sau foarte bun. Problemele din lanțurile logistice sau de aprovizionare aproape că s-au rezolvat complet în momentul de față, riscurile de război persistă dar dacă se vor rezolva favorabil sunt lucruri care pot să influențeze pozitiv piețele. Anul acesta, de la minimele din septembrie 2022, avem o creștere de 17% pe piața de acțiuni. Indicii au crescut de 5-6%, și chiar dacă nu ar mai avansa deloc tot anul, cu un randament de 8% de la dividende, ajungem deja la 13% în 2023. Dacă se vor adăuga reducerea inflației și a dobânzilor vor crește multiplii de evaluare a companiilor. Persistă încă riscurile de persistență a inflației, chiar de reaprindere temporară. Totuși, datele economiei spun că aceasta a fost semnificativ peste așteptări, fiind rezilientă la politica monetară. Desigur, există și riscul de întărire monetară să aibă un efect ceva mai târziu în acest an, chiar o recesiune. Investitorii vor prefera companiile solide, cu randamente atractive, care oferă stabilitate
  • Bursele au reacționat ca la carte la declanșarea războiului: la început a fost un impact foarte puternic, apoi și-au revenit rapid. Important este să nu luăm decizii pripite, au fost oameni care au pierdut 20% din vânzarea acțiunilor pentru că piețele și-au revenit într-o lună.
  • Băncile listate la BVB pot să performeze bine datorită multiplilor reduși de evaluare din prezent, dobânzile fiind la un nivel istoric, mai ridicat decât media altor ani. Depinde cum va evolua economia: într-un scenariu pesimist – reaprinderea riscurilor de recesiune globală are o probabilitate mică, pe termen scurt accelerarea economiei e riscul mai mare.
  • Randamentul pe dividende este principalul avantaj competitiv al bursei din România, chiar comparativ cu piața din SUA. La dividende ei au 2%, noi suntem la 8-9%. De aceea și bursa noastră e mai puțin volatilă: investitorii se pot baza pe aceste randamente. Concurența este mai mică la noi, deci companiile pot obține venituri mai ridicate, în condițiile în care nu au datorii mari.
  • Dobânzile sunt corelate cu mersul inflației. Dacă anul trecut am avut un nivel record al dobânzilor, din toamnă au început să scadă. Unele prețuri la energie au înregistrat o reversare sau o stagnare, cererea este mai mică, lucru care duce la o scăderea inflației și dobânzilor.
  • Listarea Hidroelectrica ne-ar pune pe harta investitorilor străini. Atragerea de fonduri europene este și ea importantă, dacă am lua toate fondurile UE disponibile s-ar genera un plus de 4% la produsul intern brut al României.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Tuborg România demarează Solar Project pentru un start verde în 2023

Articolul următor
"Mireasma dragostei plutește în aer la IMC, cu ateliere de preparare a parfumurilor și expoziția „Afrodiziace și antiafrodiziace de-a lungul timpului”.

Expoziție de afrodiziace și ateliere de parfumuri la Iulius Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share