Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

GAL-urile Ardealului și-au luat mentori de primă mână

GAL-NP și GAL-LBN au organizat, la Vila Cetina din Beliș, evenimentul Coop & Grow, cu tema “Strategii de dezvoltare locală multifond-sustenabile”.
Atelierele de lucru au fost cele mai apreciate de către participanți | Foto: Roberto Ușurelu, Georgia Moraru

Grupurile de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GAL-NP) și Lider Bistrița Năsăud (GAL-LBN) au antamat specialiști cunoscuți ai Clujului pentru a-și concretiza strategiile.

GAL-NP a organizat, la Vila Cetina din Beliș, evenimentul Coop & Grow, cu tema “Strategii de dezvoltare locală multifond-sustenabile”. Au fost prezente 20 de GAL-uri din Federația Lider, dar și personalități importante ale mediului academic. Din partea COPA-COGECA, cea mai mare asociație europeană a fermierilor și cooperativelor, a participat vicepreședintele Marius Micu.

“Am vorbit despre inovarea socială, am definit împreună cea mai bună cale de a ne dezvolta parteneriatele și viitoarele SDL. Am cunoscut profesioniști în dezvoltare rurală, GAL-iști pasionați, profesori cu o experiență desăvârșită, speakeri care au reușit să creeze o atmosferă de lucru intensă, dar extrem de favorabilă discuțiilor tehnice și schimbului de idei valoroase”, au relatat reprezentanții GAL-Lider.

“GAL-urile trebuie să devină cele mai eficiente instrumente multifond de elaborare și implementare a strategiilor de dezvoltare locală într-o bună colaborare cu unitățile administrativ-teritoriale, cu asociațiile din agricultură și industria alimentară dar și cu mediul academic. A fost un schimb de informații utile privind abordarea multifond și prioritățile următoarei programări Leader care se concentrează atât pe inovație, cât și pe sustenabilitate”, a spus Adrian Oros, fost ministru al agriculturii, prorector al Universității de Științe Agricole Cluj.

Apel la unitatea și conectarea GAL-urilor

Marilena Georgescu, manager al proiectului Incluziunea Socială în Teritoriul GAL-NP, a pus accentul pe inovare socială, SDL multifond și sustenabilitate. Consultantul Monica Crunțeanu a discutat despre implementarea Leader în România, provocările actuale și tipurile de intervenții finanțate prin acest program, multifond și modul în care SDL-urile sunt construite.

Participanții au insistat pe cooperarea dintre Autoritățile de Management și GAL-uri cu privire la indicatorii de performanță la nivel național, lucrurile trebuind să fie uniforme pentru ca aceste organizații să se adreseze corect Comisiei Europene.

Paula Beudean, facilitator și consultant în inovare socială, s-a axat pe inovare și cum este ea conectată cu ceea ce numim generic, social; cum se stabilește ceea ce apare într-o SDL pornind de la nevoile comunităților; modul în care se prioritizează aceste nevoi; ce sunt inovatorii sociali și de ce fiecare dintre membrii GAL este unul dintre ei.

Exercițiul propus a fost identificarea unor probleme cu care GAL-urile se confruntă și care le motivează în munca lor. Acest proces este unul cheie atât la nivel individual, de colectiv, dar și local. Instituțiile publice sunt cele responsabile de domeniul social, nu doar organizațiile sau inițiativele locale, susțin participanții prezenți.

Concluziile au fost că GAL-urile sunt un instrument unic și cu un potențial extraordinar, însă trebuie să fie unite și conectate; ele trebuie să devină grupuri operaționale reale, iar metoda Leader  este mai amplă decât orice instituție sau minister.

Decanul FSPAC insistă pe cooperare

O intervenție virtuală a avut consultantul Bogdan Alecu pe tema intervențiilor planificate în SDL. “În programarea viitoare se dorește ca depunerile să se facă exclusiv online, proces extrem de simplificator pentru GAL. Definiția unui GAL performant nu se bazează doar pe obținerea unui punctaj maxim în SDL.

Se dorește o axare mai profundă în ceea ce privește nevoile identificate în comunități, pe realitatea din teren. Probabil cele mai inovative și remarcabile intervenții sunt cele din domeniile zootehnic, nonagricol, economie circulară, ecologizare, activitățile de susținere a patrimoniului local material și imaterial”, au concluzionat organizatorii.

Calin Hințea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) Cluj, a dezvăluit cum se realizează o analiză de nevoi și de dezvoltare a potențialului unui teritoriu. Acesta a coordonat ateliere pe echipe pentru a demonstra capacitatea de cooperare și de comunicare a celor prezenți.

Concluziile dezbaterii

  • Orice strategie puternică se bazează pe un ansamblu de gândire, o planificare pe termen scurt și lung și o observație amănunțită a schimbărilor din teritorii.
  • Mobilitatea comunităților, dinamica socială și resursa umană de care dispun GAL-urile sunt realități care trebuie analizate constant în formularea strategiilor.
  • GAL-urile sunt interesate de păstrarea tinerilor la sat, de folosirea actorilor locali în beneficiul acestora; ele vor să atragă investitori și oameni cheie care pot fi vitali evoluției pe care și-o doresc.
  • Inovarea socială apare acolo unde se multiplică activități dinamice și atractive în turism, agricultură sustenabilă, cultură, petrecerea timpului liber.

Sursa: GAL-NP

Punctele gastronomice locale, printre temele abordate

În cadrul atelierelor coordonate de Monica Crunțeanu și Marius Micu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, s-a dezbătut  identificarea nevoilor în teritoriu și în comunitate. Temele abordate au fost integrarea serviciilor conexe în domeniul turismului, educație, servicii de consiliere și orientare profesională, învățământ dual, centre multifuncționale, mobilitate rural – urban, puncte gastronomice.

Fiecare echipă a încercat să găsească soluții cu privire la activitatea cotidiană a GAL-urilor. Subiectele discutate au fost scrierea SDL, termene de depuneri, structurarea documentelor, eligibilitate, conformitate, monitorizare, audit, măsuri atipice, comunicarea și cooperarea mai facilă între experți și evaluatori.

GAL-LBN are ca scop dezvoltarea teritoriului său și comunitatea pe care o deservește printr-o abordare de jos în sus. Asociația implementează proiecte cu finanțare europeană prin programul Leader, obiectivul său fiind dezvoltarea mediului rural. Teritoriul GAL-LBN cuprinde Ilva Mică, Ilva Mare, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Leșu, Lunca Ilvei, Sângeorz Băi, Rodna, Maieru, Șanț.

GAL-NP are ca teritoriu comunele Aghireșu, Beliș, Călățele, Căpușu Mare, Gilău, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Rîșca, Săcuieu, Sâncraiu și orașul Huedin.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Afacerile Life Is Hard (LIH) Cluj au ajuns la 25 de milioane lei, profitul net, la 4,5 milioane, iar lichiditatea și nivelul de solvabilitate (indicatori de sănătate a business-ului) au avut o evoluție pozitivă, potrivit raportului financiar pe 2022.

LIH Ventures, asul din mâneca Life Is Hard în acest an

Articolul următor
Massif, cel mai așteptat festival de la munte din România, își deschide porțile în patru zile.

Totul despre Massif: check-in, acces, sistem de plată, transport

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share