Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect de 27,5 milioane de lei pentru energie geotermală la Sântana

Oraşul Sântana este al doilea din judeţul Arad care implementează un proiect de exploatare a resurselor geotermale pentru încălzirea instituţiilor publice, după orașul Pecica.

Luni, 20.03.2023, în orașul Sântana a avut loc conferința de lansare a proiectului „Sistem centralizat de furnizare a energiei termice, utilizând energie geotermală în Orașul Sântana”

Edilul șef, Daniel Tomuța, a anunțat că a obținut o finanțare europeană de 27,5 de milioane de lei pentru a realiza forajele și rețeaua termică.

„Vom reuși să furnizăm apa caldă și energia termică pentru câteva dintre cele mai importante clădiri publice din oraș, respectiv Primăria, Școala Gimnazială «Sfânta Ana» și Liceul Tehnologic «Stefan Hell». În aceste clădiri va fi înlocuit sistemul de furnizare a energiei termice, bazat pe centrale cu gaz, și se va asigura astfel o economie considerabilă la bugetul local”, a declarat primarul Daniel Tomuţa.

Ce presupune proiectul

-Foraj la adâncimea de 1200 metri pentru extracția apei geotermale;

-2,7 km de conducte pentru transportul apei;

-construirea unei centrale termice;

-2,2 km de rețea de distribuție a energiei termice nou realizate;

-un foraj de 1200 metri pentru injecția apei geotermale uzate termic.

Aflat la lansarea proiectului, președintele CJ Arad, Iustin Cionca, a dorit să sublinieze încă o dată lentoarea cu care astfel de proiecte importante pe fonduri europene se implementează în întreaga țară, din cauza birocrației excesive.

„Știu cât de importanți sunt cei din echipa de implementare a proiectelor, știu cât de important e să vă alegeți oameni cu viziune, dar această viziune trebuie până la urmă să fie și implementată și este foarte greu. La proiectul de astăzi s-a stat trei ani de zile pe o birocrație excesivă și cu intervenții ca să reușim să dăm drumul la proiect, iar acum antreprenorul va trebui să recupereze acest timp. Are câteva luni să recupereze cei trei ani de zile pierduți de Guvern, altfel România pierde bani. Vom fi alături de dumneavoastră toate instituțiile din județ, aștept să spuneți cu ce probleme vă confruntați, așa cum facem cu fiecare proiect, pentru că altfel o să dăm banii înapoi și ne bucurăm degeaba și e păcat de munca acestei echipe care a gândit proiectul, care dorește să-l implementeze și care din cauze care nici măcar nu depind de noi pot să se blocheze”, a spus președintele Consiliul Județean Arad, Iustin Cionca. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
dministrația Fondului de Mediu (AFM) a alocat 100 milioane lei pentru ca mijloacele de transport vechi, poluante, să fie scoase din circuit prin programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

Rabla Local, lansat la Cluj. “Eliminăm 10.000 de mașini poluante din trafic”

Articolul următor
Cu acest prilej a fost discutată versiunea preliminară a Planului de Management al Riscului la Inundații (PMRI).

Planul de apărare împotriva inundațiilor, dezbătut în Bazinul Someș-Tisa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share