Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Planul de apărare împotriva inundațiilor, dezbătut în Bazinul Someș-Tisa

Cu acest prilej a fost discutată versiunea preliminară a Planului de Management al Riscului la Inundații (PMRI).

Ședința Comitetului de Bazin al Administrației Apelor Someș-Tisa (ABAST) a avut loc la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej a fost discutată versiunea preliminară a Planului de Management al Riscului la Inundații (PMRI). Au participat, fizic și online, reprezentanți ai autorităților naționale, locale și județene; operatorilor de apă; instituțiilor publice; agenților economici; organizațiilor pentru protecția mediului din acest bazin hidrografic (județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj).

A fost prezentată versiunea preliminară a PMRI actualizat al acestui spațiu hidrografic pentru perioada 2022-2027. Obiectivul este gestionarea și reducerea riscului la inundații pentru populație, economie, mediu și patrimoniu cultural; îmbunătățirea calitativă și cantitativă a corpurilor de apă și habitatelor naturale.

Planurile de Management al Riscului la Inundații rezultate vor fi în concordanță cu prevederile Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României Orizonturi 2013-2030 și Strategiei Naționale a României privind Schimbările Climatice 2013-2020 și post-2020, alte directive și strategii europene relevante.

Planurile aferente celor 11 Administrații Bazinale de Apă vor fi supuse avizării în o nouă ședință a Comitetului de Bazin, după desfășurarea dezbaterii publice de la București, din 19 aprilie.

Proiectul „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor 2 și 3 ale ciclului II al Directivei Inundații – RO-Floods” este derulat de Ministerul Mediului și Administrația Națională Apele Române, cu sprijinul Băncii Mondiale. În vederea prezentării și definitivării raportului de mediu pentru “PMRI, ciclul II, sinteza națională”, a participat și compania EPC Consultanță de Mediu.

Studiu realizat precaut

“Evaluarea studiului de evaluare adecvată (SEA) s-a realizat într-o manieră precaută, dată fiind lipsa detaliilor privind amplasarea măsurilor propuse în PMRI. Măsurile propuse în cadrul raportului de mediu și al SEA sunt în măsură să prevină și să evite apariția unor efecte negative semnificative, asigurând un nivel nesemnificativ al efectelor reziduale.

A fost prezentat planul de prevenire și combatere a poluărilor accidentale a resurselor de apă în districtul de bazin hidrografic Someș-Tisa. Acest plan reprezintă un instrument în gospodărirea apelor ce aplică principiul precauției, creează condițiile intervenției operative în teren, atât din partea poluatorului, cât și de către organele de gospodărire a apelor.

Obiectivul de bază al planului este de a-i determina pe poluatori să se doteze cu facilități de intervenție operativă și cu materiale specifice care să răspundă necesităților în punctele critice, să fie capabili să își asigure automonitorizarea calității apei evacuate, să îmbunătățească eficiența sistemelor de prevenire și combatere a fenomenelor de poluare a apelor”, conform ABAST.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiect de 27,5 milioane de lei pentru energie geotermală la Sântana

Articolul următor

Rețeaua Sanovil se extinde la Bistrița

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share