Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bilanț financiar pozitiv la Universitatea de Științe Agricole Cluj

Cornel Cătoi, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, a prezentat raportul său pe 2022.
Conducerea universității clujene propune o strategie bazată pe cercetare, investiții și produse proprii | Foto: USAMV

Instituția clujeană de învățământ superior a înregistrat anul trecut venituri mai mari decât cheltuielile.

Cornel Cătoi, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, a prezentat raportul său pe 2022. În timp ce cheltuielile universității s-au ridicat la 154 milioane lei, veniturile au ajuns la 160 milioane.

În 2016, veniturile USAMV se cifrau la 100 de milioane, iar cheltuielile, la 98 milioane. Majoritatea veniturilor obținute anul trecut au provenit din finanțarea instituțională (76 milioane lei), venituri proprii (26 milioane). Încasările din activități economice provin în mare parte din producție. Instituția a avut venituri valutare de 4,5 milioane euro, majoritatea din taxele de școlarizare a studenților străini.

Clujul, un oraș scump pentru studenți

Fondul de salarii brute se ridica la 83 milioane lei, 69 milioane fiind salarii de bază. Salariile au presupus un efort financiar de 73 milioane lei, iar bursele, de 11 milioane. Fondul de burse pentru studenți a crescut, în perioada 2016-2022, de la 5,6 la 12,1 milioane lei. “Încercăm, prin aceste burse, să ajutăm studenții pentru a supraviețui într-un oraș atât de scump cum este Clujul”, recunoaște Cătoi.

84% dintre cererile de cazare au fost onorate, respectiv 34% din totalul studenților de la USAMV. “Suntem pe lista Companiei Naționale de Investiții pentru un nou cămin, în zona Șapca Verde, vom prelua clădirea Spitalului de Copii de pe str. Moților, unde vom amenaja un alt cămin, iar în ferma pomicolă de pe Feleac vom face renovări pentru o altă structură de cazare”, a precizat rectorul.

65 de studenți și 290 de elevi au fost asistați, în 2022, de către Centrul de Consiliere în Carieră. USAMV a deschis și Centrul Francofon de Angajabilitate, primul de acest fel din România. “Am constatat o scădere a interesului noilor generații de a duce mai departe afacerile din agricultură, tendință care se manifestă și în Europa”, a motivat Cătoi.

Vor să aducă tinerii în agricultură

USAMV are 5.494 de studenți la nivel de licență, efectiv în scădere față de 2016. Cei mai mulți erau, anul trecut, la medicină veterinară (1.482) și agricultură (1.062). În schimb, a crescut numărul celor înscriși la învățământul la distanță și doctorat, însă nu toți din ultima categorie și obțin acest titlu. Numărul studenților străini s-a dublat, în perioada analizată, de la 321 la 683.

Numărul cadrelor didactice este în urcare. Media de vârstă a unui profesor universitar: 54 ani, a unui conferențiar: 47 ani, a unui asistent, 35 ani. “Ar trebui să vină mai mulți tineri pe posturile de asistent, dar nu se întâmplă așa din cauza plății cu ora, sistem pe care noi nu îl încurajăm. Încercăm să îi îndreptăm spre cercetare care poate să le aducă atât satisfacții intelectuale, cât și financiare mari”, spune Cătoi.

Finanțatori pentru proiectele de perspectivă

Instituția are 10 proiecte depuse, 9 contractate și 32 în implementare, multe pe fonduri europene, Planul Național de Redresare și Reziliență liniile de finanțare deschise de Ministerul Educației, mai puțin accesate fiind cele la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale sau pe Programul Național de Dezvoltare Rurală, unde mulți dintre inițiatori renunță din cauza procedurilor.

USAMV are în implementare proiecte de 124 milioane lei. Între cele mai mari: o clinică de cai, cu manejuri, pe 5 ha, la Jucu (58 milioane lei), un centru de transfer tehnologic cu cea mai modernă microfabrică de nutrețuri combinate din Europa de Est (40 milioane lei).  Pe partea de cercetare universitatea a creditat proiecte cu 11 milioane lei care speră să îi aducă venituri, a investit în institute și laboratoare de cercetare.

În cadrul Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare USAMV a concretizat 49 de proiecte, în colaborare cu mediul privat 47, iar pe fonduri europene 32. În 2022, USAMV a atras 15 milioane din proiecte, față de 10 milioane în 2016. Unele dintre asemenea proiecte se realizează prin autofinanțare, autosusținere în ideea amortizării investiției din vânzarea produselor.

Produsele USAMV, suveniruri de Cluj

Universitatea a urmat o strategie bazată pe investiții, cercetare și comercializarea produselor proprii prin intermediul societății Agronomia Agro Food Innovation, pe care o controlează integral. “La podgoria din Apoldu de Sus (județul Sibiu), unde avem 65 ha, producția de struguri a fost, anul trecut, de 376 de tone, 9 ha fiind în reconversie.

Din producția proprie comercializată de universitate am obținut aproape 1 milion de lei. Am deschis un magazin în Iulius Mall (județul Cluj), unde produsele noastre sunt tot mai apreciate de consumatori. Acolo nu se cumpără produse, ci amintiri din Cluj, direcție pe care o vom urma. Avem și solicitări de la companii pentru a duce produsele noastre la distanță față de Cluj”, a spus oficialul USAMV.

Pe partea de cercetare, universitatea dispune de 2 institute, 9 centre, 13 laboratoare și 11 departamente. Conducerea USAMV se va orienta către crearea de laboratoare transversale, cu utilizatori multipli.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Finanțările pentru împăduriri, explicate pe înțelesul beneficiarilor, la Oradea

Articolul următor

Universitatea din Oradea, punct teritorial de inovare digitală

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share