Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finanțările pentru împăduriri, explicate pe înțelesul beneficiarilor, la Oradea

Facultatea de Protecție a Mediului din Oradea a găzduit marți, 28 martie 2023, un workshop cu tema: „Oportunități de Finanțare a Împăduririlor în cadrul PNNR”.

Statul dă bani frumoși pentru împăduriri. Cine este eligibil și care sunt condițiile au putut afla cei prezenți marți, 28 martie 2023, la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea. Sala a fost arhiplină, nu doar cu bihoreni, dar și cu persoane din Sălaj și Arad, care au dorit să afle noutăți despre subvențiile acordate pentru împăduriri.

Informarea a fost făcută de dr.ing. Ruben Budău, președintele Comisie Agricultură din cadrul Federației Patronilor Bihor, șef lucrări în cadrul Facultății de Protecția Mediului – Universitatea Oradea și Horea Marius Dărăștean, șef Serviciu Împăduriri în cadrul Gărzii Forestiere Bihor, fost student al Facultății de protecția Mediului.

La eveniment au participat și Gabriel Cheregi, prodecanul Facultății de Protecția Mediului și Adrian Timofte, director de Departament în cadrul Facultății de Protecția Mediului.

„Scopul evenimentului nostru este de a familiariza societatea cu programul de împăduriri. Suntem coștienți că și Ministerul Mediului face aceste informări, dar ne dorim ca ele să ajungă și la omul de rând, care o suprafață de teren neproductiv, să ia în considerare și această oportunitate de finanțare 100% prin PNRR. Pentru aceste finanțări pot aplica deținătorii de terenuri, persoane fizice, persoane juridice, societăți, ONG-uri, etc. Important este să fie în posesia terenului respectiv cel puțin 20 de ani, fie proprietar, fie sub formă de arendă. Finanțarea este cuprinsă între 10.000 de euro și 20.000 de euro pe hectar. Aici fiind cuprinse primele de instalare, la care se mai adaugă subvenția de stocare a carbonului de 460 de euro/an pe hectar”, a precizat Ruben Budău.  

Finanțări de 803 milioane de euro

Finanțările în cadrul programului se acordă pe principiul: „Primul venit, primul servit”.

„Sunt alocate 803 milioane de euro: 730 de milioane de euro pentru împăduriri, reîmpăduriri, inclusiv păduri urbane, 50 de milioane de euro pentru componenta de pepiniere, 22 de milioane de euro pentru lucrări de a corectare a torenților și 1 milion de euro pentru lucrări de asistență tehnică”, a explicat Horea Dărăștean.  

Perioada de depunere a cererilor a început în 25.11.2022 și se va încheia în 23.01.2026.

Jalonul stabilit prin PNRR este împădurirea a 25.000 de hectare în 2023 și 56.000 de hectare până în 2026.

Horea Dărăștean și Ruben Budău au răspuns la final întrebărilor celor prezenți vizavi de etapele derulării schemei de finanțare, despre eligibilitate, finanțări, depunere proiectelor, etc.

Informații  despre depunerea proiectelor pot fi obținute la https//:impaduriripnrr.mmap.ro.

 

Total
0
Shares
1 comment
  1. aveti in plan vreun amendament la acest proiect in care sa se incadreze si suprafetele de teren care au fost candva paduri si au fost defrisate la ras? am 5 ha de teren in acte padure in realitate fanete, si nu ma incadrez pt a accesa acest program prin simplu fapt ca in acte terenul e trecut padure si nu agricol. cred ca in situatia mea sunt multi. multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

FOTO-VIDEO: The Voices of Business Awards Brașov 2023. Am premiat performanța!

Articolul următor
Cornel Cătoi, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, a prezentat raportul său pe 2022.

Bilanț financiar pozitiv la Universitatea de Științe Agricole Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share