Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cei mai buni tineri antreprenori selectați în cadrul Competiției “Tânărul Antreprenor”

Etapa a II-a a Competiției “Tânărul Antreprenor” a avut loc marti, 28.03.2023 la Hotel My Continental Sibiu, organizată în cadrul proiectului ”Acces spre succes”, cod PN2058, coordonat de Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, România, Inspectoratul Școlar Județean Mures, România, University of South-Eastern, Norvegia, Innovius As, Norvegia.

În cadrul evenimentului au fost prezentate proiectele echipelor de elevi care au fost desemnate câștigătoare în Etapa I – competiția din cadrul școlilor, ce a avut loc în februarie/martie 2023 în cele 12 școli partenere din proiect. În etapa a II-a fiecare școală parteneră a fost reprezentată de o echipă formată din 5 elevi, coordonată de un cadru didactic, care au prezentat public ideea lor de afacere și proiectul la care au lucrat în perioada competiției.

Nr. Titlul proiectului

 

Echipe
1 Târg de Mărțișoare Echipa de elevi a Colegiului Tehnic „August Treboniu Laurian”
2 Grădinarul din curtea școlii Echipa de elevi a Școlii gimnaziale „Badea Cîrțan” Cârțișoara
3 ARCA – Atelier de Reciclare Creativă a Ambalajelor Echipa de elevi a Școlii gimnaziale „Ion Dacian” Saschiz
4 EcoSolar – Prima mea afacere Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Cristian
5 NATURALBEȘTI Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Albești
6 Micii Brutari Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Alma
7 Bazar Mixt ”Hai la Aga Agârbiceanu Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Axente Sever
8 Sărbătorim împreună Echipa de elevi a Școlii gimnaziale „Lucian Bologa” Marpod
9 Eco-Târg Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Sâncraiu de Mureș
10 Fă rai din ce ai Echipa de elevi a Școlii gimnaziale nr. 3 Târnăveni
11 Swap Shop & Loco Taxi Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Georg Daniel Teutsch
12 Origini rășinărene Echipa de elevi a Școlii gimnaziale „Octavian Goga” Rășinari

Tematica și ideile de afaceri expuse de cele 12 echipe au fost variate și au ținut cont de criteriile de evaluare, dar și de obiectivele proiectului Acces spre Succes de a reduce absenteismul și abandonul școlar. Astfel proiectele prezentate au luat în calcul impactul asupra comunității locale, utilizarea resurselor existente din școli, implicarea elevilor ca resursă umană, reducerea, reciclarea și reutilizarea materialelor pentru a încuraja sustenabilitatea, utilizarea mijloacelor multimedia și TIC pentru promovarea ideilor și a proiectelor.

Punctajul maxim pe care îl putea obține o echipă a fost de 100 de puncte. Criteriile de evaluare au fost următoarele: Relevanța temei abordate (propunerea de proiect abordează o temă de actualitate, relevantă pentru comunitate, originală); Obiectivele și rezultatele proiectului sunt clar prezentate; Cursivitate și claritate în exprimarea ideilor; Existența componentei TIC; Metoda de prezentare – creativă, atractivă, originală;  Există tineri implicați ca resurse umane în proiect; Echipa de proiect a obținut suport din partea comunității locale/școlii/a unor grupuri de părinți/mediului de afaceri etc.

Competiția a fost foarte strânsă deoarece proiectele au ilustrat creativitatea și implicarea elevilor, dedicarea cadrelor didactice și eforturile depuse de echipe pentru scrierea planului de afaceri, prezentarea publica a acestuia și realizarea machetelor ilustrative.

Cele 3 proiecte câștigătoare și echipele de elevi sunt:

  • Locul 1 – Proiect Bazar Mixt ”Hai la Aga Agârbiceanu” – Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Axente Sever;
  • Locul 2 – Proiect ARCA – Atelier de Reciclare Creativă a Ambalajelor – Echipa de elevi a Școlii gimnaziale „Ion Dacian” Saschiz și
  • Locul 3 – Proiect Swap Shop & Loco Taxi – Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Georg Daniel Teutsch – Agnita

Echipa câștigătoare va beneficia de un schimb de experiență în Norvegia. Vizita va fi un mix de activități recreaționale și turistice, dar și de vizite la incubatoare de afaceri pentru ca elevii să vadă instituții în cadrul cărora se susține colaborativ antreprenoriatul. Pentru echipele clasate pe locurile 2 și 3 s-au oferit premii materiale.

Dr. Dan Orga-Dumitriu a ținut o prezentare cu tema Povestiri din suflet de copil și a oferit cartea cu același nume, scrisă de fiica sa Ruxandra Orga-Dumitriu, cu povestioare despre bunătate, compasiune, dreptate, curaj, altruism, generozitate și alte valori care să le modeleze spiritul.

Proiectul ”Acces spre succes”  își propune să aducă o contribuție activă la creșterea gradului de coeziune economică și socială la nivel local și național prin îmbunătățirea competențelor formale și non-formale ale copiilor din ciclul gimnazial, creșterea gradului de promovabilitate a acestora în licee prin dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și competențelor necesare profesionale pentru locuri de muncă cu un grad de calificare mai ridicat.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 1.448.247 € oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului vizează prevenirea abandonului școlar și/sau părăsirii timpurii a școlii, prin intermediul unui set de activități educaționale, non-formale și de integrare socială adresate unui număr de 980 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, în situații de risc de abandon școlar, din 12 școli din județele Sibiu și Mureș, în majoritate din mediul rural.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Prioritățile ADAMA România în 2023

Articolul următor

Line-up complet pentru Electric Castle 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share