Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BCR își vinde filiala din Chișinău. O preia grupul Banca Transilvania

Banca Comercială Română și Banca Comercială Victoriabank, una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, au agreat un acord de vânzare integrală a acțiunilor deținute de către banca din România la filiala BCR Chișinău.

A fost semnat acordul de vânzare către Victoriabank a acțiunilor deținute de BCR la filiala sa din Republica Moldova.

Banca Comercială Română și Banca Comercială Victoriabank, una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, au agreat un acord de vânzare integrală a acțiunilor deținute de către banca din România la filiala BCR Chișinău. Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după active, cu 300.000 de clienți și 70 de sedii.

Finalizarea tranzacției este așteptată să aibă loc în a doua parte a acestui an. Este necesar să îndeplinească mai multe condiții suspensive, inclusiv aprobarea Băncii Naționale a Moldovei, a Băncii Naționale a României, a Băncii Centrale Europene, a Consiliului Concurenței din Republica Moldova și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Republica Moldova.

Până la primirea aprobărilor, BCR Chișinău și Victoriabank își vor desfășura activitatea independent, după care va avea loc integrarea BCR Chișinău în Victoriabank. BCR Chișinău are 13.000 de clienți activi, 110 angajați și patru unități, două în Chișinău, respectiv câte o unitate în Cahul și Bălți.

„Pentru BCR, această decizie ține de strategia de a ne concentra exclusiv asupra dezvoltării business-ului din România, în timp ce pentru toate părțile interesate (colegi, clienți și parteneri) preluarea BCR Chișinău de către Victoriabank reprezintă deschiderea unui nou ecosistem de parteneriate și sinergii comerciale.

În perioada imediat următoare, prioritatea noastră, alături de parteneri, este să asigurăm o tranziție cât mai simplă pentru clienți și colegi”, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.

Urmează procesul de integrare

„BCR Chișinău are 13.000 de clienți activi. Preluarea de către Victoriabank se bazează pe consolidarea și accesibilizarea serviciilor pe care le oferim clienților noștri, printr-o mai mare acoperire teritorială. Urmează un proces de integrare, care a fost gândit astfel încât să fie cât mai simplu și mai ușor, iar prioritatea noastră este să oferim suport permanent și asistență colegilor și clienților pe parcursul implementării acestui transfer”, a declarat Juan Luis Martin Ortigosa, preşedinte executiv al BCR Chișinău.

„Victoriabank a trecut în ultimii cinci ani printr-un amplu proces de transformare din punctul de vedere al modelului de guvernanță corporativă și al modelului de afaceri. A fost creat astfel un fundament solid, clădit pe valori corporative transparente și bazat pe experiența Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România și unul dintre cei mai mari acționari ai săi.

Pe această fundație solidă, Victoriabank a devenit deschizător de drumuri în Moldova în domeniul digital și s-a dezvoltat prin creșterea sinergiilor cu România și Uniunea Europeană, oferind clienților și angajaților numeroase soluții inovative, care îi apropie tot mai mult de experiența companiilor din UE”, a afirmat Bogdan Pleșuvescu, CEO al Victoriabank până în 2022.

Model de business asemănător

„Această achiziție reconfirmă misiunea Victoriabank de a-și consolida poziția pe piața bancară și angajamentul de a fi un susținător al economiei Republicii Moldova. Victoriabank și BCR Chișinău au un model de business asemănător de produse și servicii pentru persoane fizice și juridice. Apreciem realizările de până acum ale filialei și loialitatea ridicată a clienților săi”, a spus Levon Khanikyan, CEO al Victoriabank.

Consultanții juridici care au participat la acordul de vânzare-cumpărare de acțiuni sunt Schoenherr și Asociații, Schoenherr Moldova – din partea BCR; Filip & Company, Vernon, David și Asociații – pentru Victoriabank. BT a devenit acţionar la Victoriabank în 2018. BT şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare dețineau, cumulat, 70% din Victoriabank.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

200 de experți europeni în neuroștiințe clinice, la o mare conferință în Bistrița

Articolul următor

Karathane Gold 350 EC, protecție sigură împotriva făinării la vița-de-vie și castraveți

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share