Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiecte de peste 90 de milioane de euro, semnate pentru Oradea și Județul Bihor

Șase proiecte importante pentru municipiul Oradea și județul Bihor, în valoare de peste 90 de milioane de euro,  au fost semnate, vineri, 31 martie 2023, la Primăria Oradea, în prezența ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Din cele șase proiecte, trei au fost semnate cu Compania de Apă Oradea, două cu Consiliul Județean Bihor și unul cu Primăria Municipiului Oradea.

La semnarea contractelor au fost prezenți Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Florin Birta, primarul municipiului Oradea, Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Lucian Chindlea directorul Companiei de Apă Oradea, Carmen Moraru, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Oana Arat, director general Autoritatea de Management – Programul Operațional Infrastructură Mare și Liliana Barna, director Autoritatea de Management – Programul Operațional Infrastructură Mare.

Parc fotovoltaic pe str. Matei Corvin

 

„Azi am semnat contracte de finanțare de peste 90 de milioane de euro care se vor vedea în proiectele implementate în municipiul Oradea și județul Bihor. Este un moment important pentru municipiul Oradea și pentru județul Bihor”, a declarat primarul Florin Birta.

Marcel Boloș și Florin Birta

Municipiul Oradea va primi finanțare pentru  realizarea unui parc fotovoltaic amplasament strada Matei Corvin, din Oradea. Astfel se oferă o oportunitate pentru instalarea unei centrale electrice fotovoltaice pe o suprafață de teren aflată în proprietatea municipiului Oradea, care este amplasată între străzile Matei Corvin și Santăului, în proximitatea haldei de depozitare a deșeurilor municipale.

„Este o zi deosebită pentru județul Bihor și municipiul Oradea pentru că semnăm un portofoliu de 6 proiecte de infrastructură atât proiecte de infrastructură de apă cât și proiecte pe care noi le-am introdus ca noutate pentru ceea ce înseamnă utilitatea energiei regenerabile de către autoritățile publice locale. Acest parc fotovoltaic are componentă de comercializare, respectiv va produce energie verde, ceea ce este o premieră în România întrucât doar două proiecte de acest fel și două autorități publice locale au avut această inițiativă: Oradea și Brașov, astfel încât să valorifice cât mai bine potențialul de energie solară și să treacă într-o nouă etapă a dezvoltării”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

Centrala electrică fotovoltaică prevede montarea a 15.168 de panouri fotovoltaice monofaciale având fiecare o putere instalată de 670 Wp pe panou, respectiv echipamentele electrice aferente – 48 de invertoare de 175 kW și 5 posturi de transformare ridicătoare de 1 850 kVA. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe structuri metalice de susținere speciale.

Contractele semnate de către Compania de Apă se referă la:

  1. Extinderea și reabilitarea sistemelor de transport, înmagazinare și distribuție a apei potabile, precum și creșterea gradului de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu apă potabilă a populației, astfel încât să se asigure conformarea acestui domeniu la prevederile europene și naționale. Se vor extinde rețelele de canalizare, pentru 70 de străzi din Oradea.
    Marcel Boloș și Lucian Chindlea

 

  1. Modernizarea sistemului de monitorizare a infrastructurii de apă, prin montarea a 10.768 contoare inteligente de apă rece , care vor înlocui contoarele mecanice existente, achiziția de echipamente și software pentru digitalizarea activității, respectiv a unei platforme software MDM pentru colectarea, stocarea, integrarea şi managementul datelor înregistrate de contoare, capabilă să integreze până la 65.000 de contoare,

 

  1. Parcuri fotovoltaice în incinta Stației de Epurare Oradea, Uzinelor de Apă nr.1, 2, 3, 4 și 5. Astfel, energia obținută va fi furnizată în punctele de consum energetic din amplasamentele prevăzute în proiect.

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

MAVIPROD a deschis un nou magazin la Salonta

Articolul următor

Continental inaugurează noi laboratoare de testare și o parcare supraetajată la Iași, după o investiție de peste 8 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share