Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermierii români, afectați de importurile de cereale din Ucraina

Aceștia propun forurilor europene și reprezentanților României la Bruxelles un plan de acțiuni imediate și pe termen mediu pentru compensarea pierderilor.

O delegație a Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRAP), formată din membri Consiliului Director și 30 de tineri fermieri – absolvenți ai Programului Tineri Lideri pentru Agricultură – a efectuat o vizită la Bruxelles.

Aceasta a fost destinată acțiunilor de promovare europeană a realizărilor obținute prin programele CFRAP dedicate schimbului de generații în agricultură, precum și pentru prezentarea situației economice dificile a fermierilor români, generată de războiul din Ucraina.

Trimișii CFRAP au avut întâlniri cu europarlamentari români (inclusiv din Comisia pentru agricultură), conducerile DG Agri, Reprezentanței României la UE și European Landowners’ Organization (la care clubul este afiliat).

Au fost prezentate și susținute elemente de analiză ale impactului războiului din Ucraina asupra fermierilor români, elaborate de CFRAP și transmise autorităților în perioada 2022-2023, evidențiind măsuri imediate și pe termen mediu, la Bruxelles și București, pentru gestiunea acestei crize care are tendința să devină negativă.

“Cea mai importantă măsură pe care decidenții de la Bruxelles trebuie să și-o asume urgent este re-punerea pieței cerealelor într-o forma reglementată – așa cum obligă și Politica Agricolă Comună – corectarea perturbărilor extrem de puternice generate de eliminarea oricăror condiții privind accesul cerealelor din Ucraina pe piața comună și tranzitarea țărilor membre UE.

Solidaritatea față de Ucraina nu trebuie să creeze prejudicii pentru fermierii europeni. Eliminarea aspectelor de concurență neloială să fie o prioritate de acțiune imediată. Această situație complexă, necesită un răspuns rapid și concentrat, elaborat pe mai multe planuri, atât din partea autorităților de la Bruxelles, cât și a celor de la București.

Clubul a propus o abordare sistemică de răspuns la criză, pentru reducerea daunelor și riscurilor fermierilor români, pe fondul războiului din Ucraina, a prejudicierii competitivității afacerilor agricole autohtone și a slăbirii poziției României de exportator pe piața cerealelor la nivel global”, conform CFRAP.

În privința acțiunilor imediate ale autorităților de la București, CFRAP a solicitat, alături de măsurile de compensare și cele de acordarea de facilități financiare, reintroducerea obligativității certificatului fito-sanitar la frontieră, demers care trebuie realizat în scopul respectării standardelor înalte pe care și fermierii români le respectă; supravegherea fluxurilor prin segregare, în sensul menționării indicației Tranzit în cadrul documentelor aferente și depunerea unei copii a acestora la autoritățile competente.

În cadrul acestor întâlniri, FRAP a propus un plan de acțiuni imediate – transmise cu puțin timp în urmă Guvernului României – pentru limitarea pierderilor fermierilor și pentru protejarea competitivității și poziției României pe piața regională și europeană a cerealelor.

Clubul a semnalat necesitatea unui răspuns coerent și sistemic din partea autorităților competente la crizele cumulate în ultimii trei ani în sectorul agroalimentar (pandemia COVID-19, seceta pedologică, războiul din Ucraina), cu măsuri diplomatice la nivel înalt la Bruxelles și un plan de  stabilitate și redresare financiară pentru fermele aflate la risc, cuprinzând măsuri imediate și pe termen mediu.

CFRAP este o asociație nonprofit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii săi sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Proiectul național Digital UP, prezentat la Cluj, propune firmelor din zonă acces la expertiză, infrastructuri digitale, tehnologii și inteligență artificială (AI) ca să reziste pe piață și să supraviețuiască unui viitor dominat de incertitudini.

“Femeile digitale” au ajuns la Cluj. “Dacă nu ne adaptăm, ieșim de pe piață”

Articolul următor
WIP Industries, cea mai mare investiție privată în capacitate de producție la Câmpia Turzii, a fost recepționată.

Apare un nou partener al IKEA la Cluj. WIP Industries, gata de producție

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share