Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Atlas ornitologic european de 765 de pagini, scos la Șimleu Silvaniei

Colegiul Național Simion Bărnuțiu (CNSB) Șimleu Silvaniei a lansat atlasul la evenimentul de la Sala Transilvania din Zalău, în cadrul unei conferințe cu participare internațională.
Acțiune de inelare în comuna clujeană Săvădisla | Foto: Mircea Brăban

Tineri din șapte țări au contribuit la o amplă lucrare care include cercetări derulate pe apele din Sălaj, Bihor și Cluj.

Colegiul Național Simion Bărnuțiu (CNSB) din Șimleu Silvaniei a lansat atlasul la Sala Transilvania din Zalău, în cadrul unei conferințe cu participare internațională. Din 2020, CNSB coordonează proiectul de parteneriat strategic Erasmus+ “Păsări pe cerul Europei”.

“Spre deosebire de alte atlase ornitologice, utilitatea acestuia constă în bogatele imagini fotografice care ilustrează aspecte din viața păsărilor”, arată inițiatorul lucrării, Mircea Brăban. Cercetătorul șimleuan este profesor la CNSB, având studii la Lille University of Science and Technology și Universitatea Babeș-Bolyai Cluj.

La lansare au participat cadre didactice specializate în științele naturii, factori de decizie din educație, reprezentanți ai organizațiilor de protecție a mediului, pasionați de natură. Toți aceștia au găsit informații relevante despre zburătoarele care ne înconjoară și frumusețea lor în deplasarea pe cer.

Produsul final al proiectului îl reprezintă un atlas ornitologic de câteva sute de pagini, bogat ilustrat cu material fotografic, împreună cu materiale ce prezintă rezultatele unui parteneriat de trei ani implementat între opt școli participante din Italia, Portugalia, Turcia, Lituania, Grecia, Polonia și România.

Trei județe, puse sub observație

Tinerii au participat activ la observarea și fotografierea păsărilor, evaluarea materialelor create și crearea atlasului, dar și la reuniuni transnaționale din cadrul proiectului. Deplasările în habitate specifice au inclus inelarea de păsări pe pajiștile de la Liteni – Săvădisla (Cluj), numărătoarea de pescărei pe Crișul Repede, observarea migrației de păsări pe lacurile de la Suplac, Aleșd și Vârșolț (Bihor, Sălaj).

De asemenea, ei au efectuat activități de recunoaștere a speciilor aviare comune din regiune, participând și la Olimpiada Speciilor, organizată de Societatea Ornitologică Română. Acțiunile de protejare a păsărilor au inclus hrănirea păsărilor iarna, plasarea de hrănitori și de cuiburi artificiale. Sesiunile foto au urmărit colectarea de imagini destinate produsului final.

Atlasul conține 305 specii, în cadrul a 765 de pagini, fiind editat atât în format print, cât și în format digital (eBook). Fiecare specie e descrisă pe câte două pagini, majoritatea fiind ilustrate cu câte patru fotografii pentru a surprinde diversitatea și deosebirile de sex.

Informațiile standard sunt legate de etimologie, areal, migrație, habitat, hrană, reproducere. O caracteristică a lucrării este încercarea de asociere a informațiilor științifice cu cele colocviale, în anumite cazuri fiind realizată și pagina descriptivă a familiei de păsări.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Universitatea Politehnica Timișoara beneficiază de trei noi laboratoare moderne, modernizate cu bani de la Transelectrica

Articolul următor

Ogilvy România câștigă contul de comunicare strategică și de media pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share